Varkenshaas invriezen is een geweldige manier om dit heerlijke stukje vlees langer vers te houden. Of je nu een aanbieding hebt gevonden en extra hebt gekocht, of je wilt een portie bewaren voor later gebruik, invriezen biedt een praktische oplossing. Maar wist je dat het invriezen van varkenshaas ook zorg en aandacht vereist om de smaak en textuur optimaal te behouden?
Hoe varkenshaas invriezen?
Benodigdheden
- Scherp keukenmes
- Vershoudfolie of bakpapier
- Diepvrieszakken of luchtdichte bewaardozen
- Permanent marker voor labelen
Ingrediënten
- Vers varkenshaas het liefst van goede kwaliteit
Instructies
1. Voorbereiding
- Zorg dat de varkenshaas vers en droog is. Als er vocht op het vlees zit, dep het dan voorzichtig droog met keukenpapier. Dit voorkomt ijskristallen tijdens het invriezen.
2. Portioneren
- Snij de varkenshaas, indien nodig, in porties van de gewenste grootte. Voor een eenpersoonsportie kun je een stukje van ongeveer 150 tot 200 gram nemen. Wil je de hele varkenshaas invriezen? Dat kan natuurlijk ook.
3. Inpakken
- Wikkel elk stukje varkenshaas apart in vershoudfolie of bakpapier. Zorg dat er geen lucht bij komt. Dit helpt vriesbrand te voorkomen.
4. Verpakken en labelen
- Plaats de ingepakte varkenshaas in een diepvrieszak of luchtdichte bewaardoos. Druk de lucht zoveel mogelijk uit de zak voordat je hem sluit.
- Gebruik de marker om op de verpakking de inhoud en de datum te schrijven. Bijvoorbeeld: “Varkenshaas, 6 november 2024.”
5. Invriezen
- Leg de varkenshaas in het koudste deel van de vriezer (bij voorkeur -18 graden Celsius of lager). Zorg dat de vriezer niet overvol is, zodat de koude lucht goed kan circuleren. Laat het vlees minimaal een dag invriezen.
Hoe ontdooi je ingevroren varkenshaas?
Het ontdooien van ingevroren varkenshaas doe je het beste langzaam in de koelkast. Haal de varkenshaas uit de vriezer en leg deze, nog verpakt, op een bord of in een schaal om lekvocht op te vangen. Laat het vlees 12 tot 24 uur in de koelkast ontdooien; dit is de veiligste methode om bacteriegroei te voorkomen. Heb je minder tijd? Dan kun je de varkenshaas in een goed afgesloten plastic zak onder koud stromend water ontdooien. Vermijd ontdooien op kamertemperatuur of in warm water, omdat dit de kans op bederf vergroot. Na het ontdooien kun je de varkenshaas direct bereiden voor het beste resultaat.
Hoelang is ingevroren varkenshaas houdbaar?
Varkenshaas blijft in de vriezer ongeveer drie maanden van goede kwaliteit. Na deze periode is het nog wel eetbaar, maar kan de smaak en textuur achteruitgaan. Noteer daarom altijd de datum.
Vijf variaties en aanpassingen
Marineren
Marineer de varkenshaas een nacht van tevoren in een mengsel van sojasaus, honing en knoflook voor een oosterse twist.
Kruidige korst
Bedek de varkenshaas met een mengsel van mosterd, paneermeel en verse kruiden voordat je het bakt of grilt.
Gevulde varkenshaas
Snij de varkenshaas in de lengte in, vul met zachte geitenkaas en spinazie, en bind dicht met keukentouw.
Pittige variant
Voeg een snufje chilipoeder of cayennepeper toe aan de kruidenmix voor een extra kick.
Roomsaus
Serveer de varkenshaas met een romige champignonsaus in plaats van kruidenboter voor een klassieke smaak.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.