Tzatziki kruiden maken is de sleutel tot een écht smaakvolle en authentieke tzatziki. Dit heerlijke Griekse yoghurtsausje is fris, romig en vol van smaak. De juiste kruiden en specerijen tillen tzatziki naar een hoger niveau, waardoor het niet alleen een perfecte dip is voor brood en groenten, maar ook een fantastische begeleider van gegrild vlees, gyros en salades. Veel mensen grijpen naar kant-en-klare kruidenmixen, maar wist je dat je heel eenvoudig zelf een mengsel kunt maken?
Zelf tzatziki kruiden maken heeft een groot voordeel: je weet precies wat erin zit. Geen onnodige toevoegingen, geen smaakversterkers, alleen pure kruiden die de natuurlijke frisheid van de yoghurt en komkommer versterken. Een goede tzatziki kruidenmix bevat gedroogde knoflook, dille en munt, aangevuld met een vleugje citroen en peper voor extra diepte. Deze combinatie geeft de tzatziki die frisse en kruidige smaak die zo typerend is voor de Griekse keuken.
Als je eenmaal je eigen tzatziki kruiden hebt gemaakt, wil je waarschijnlijk nooit meer iets anders. Je kunt de kruiden niet alleen gebruiken voor tzatziki, maar ook om andere gerechten op te fleuren. Strooi het bijvoorbeeld over gegrilde groenten, meng het door een Griekse salade of voeg het toe aan een marinade voor kip of vis. Met een potje zelfgemaakte tzatziki kruiden in je keukenkast heb je altijd een stukje mediterrane magie binnen handbereik.

Hoe tzatziki kruiden maken?
Benodigdheden
- Kleine kom of vijzel
- Luchtdicht glazen potje
- Theelepels voor afmeten
- Droge pan (optioneel, voor roosteren van de kruiden)
Ingrediënten
- 2 theelepels gedroogde dille
- 2 theelepels gedroogde knoflookgranulaat
- 1 theelepel gedroogde munt
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- ½ theelepel citroenrasp gedroogd
- ½ theelepel gemalen witte peper
- ½ theelepel zout
Bereiding
1. Meng de kruiden
- oe de gedroogde dille, knoflook, munt, uienpoeder, peterselie, citroenrasp, witte peper en zout in een kom. Roer goed door zodat alle smaken zich mooi vermengen.
2. Rooster de kruiden (optioneel)
- Wil je een extra intense smaak? Rooster de knoflookgranulaat en uienpoeder kort in een droge pan op laag vuur. Dit haalt de natuurlijke zoetheid naar boven en geeft een diepere smaak aan je kruidenmix. Laat de kruiden eerst afkoelen voordat je ze toevoegt aan de rest van het mengsel.
Bewaren
- Schep het kruidenmengsel in een schoon, droog glazen potje en sluit goed af. Zet het op een koele, donkere plek en schud de pot af en toe om de kruiden goed gemengd te houden.
Gebruik
- Voeg ongeveer één theelepel van het kruidenmengsel toe per 250 milliliter Griekse yoghurt om een heerlijke tzatziki te maken. Meng de kruiden met de yoghurt en geraspte komkommer en laat de smaken even intrekken voor het beste resultaat.
Extra smaak
- Proef de tzatziki en voeg eventueel nog wat extra kruiden toe als je een sterkere smaak wilt. Experimenteer met de verhoudingen tot je jouw perfecte mix hebt gevonden.
Hoe lang zijn tzatziki kruiden houdbaar?
Zelfgemaakte tzatziki kruiden zijn ongeveer zes tot negen maanden houdbaar, mits je ze op de juiste manier bewaart. Zorg ervoor dat je de kruiden in een goed afgesloten glazen pot bewaart, op een koele, droge en donkere plek. Vermijd vocht, want dat kan ervoor zorgen dat de kruiden klonteren en hun smaak verliezen. Gedroogde kruiden behouden over het algemeen lang hun aroma, maar voor de beste smaak kun je het mengsel na een paar maanden even opschudden en proeven of de smaak nog naar wens is.
Vijf variaties en aanpassingen
Meer frisheid
Voeg extra gedroogde citroenrasp of een snufje sumak toe voor een nog frissere smaak.
Minder scherp
Laat de witte peper weg als je een mildere kruidenmix wilt. Dit maakt de smaak zachter en toegankelijker.
Extra kruidig
Voeg een snufje gemalen komijn of oregano toe voor een diepere, mediterrane smaak.
Pikante variant
Voeg een snufje chilipoeder of cayennepeper toe voor een subtiele pittige twist.
Verse variant
Gebruik in plaats van gedroogde kruiden verse dille en munt wanneer je de tzatziki direct gaat maken. Dit geeft een extra frisse smaak, maar is minder lang houdbaar.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.