Tomatensaus invriezen is een makkelijke manier om altijd een goede basis in huis te hebben voor snelle maaltijden. Of je nu een restje over hebt of bewust een grote hoeveelheid maakt om te bewaren, invriezen zorgt ervoor dat je saus lang houdbaar blijft zonder in te boeten op smaak. Mits je het goed doet, blijft de saus maandenlang vers en smaakvol.
Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten bij het invriezen van tomatensaus. Denk aan de juiste verpakkingen, hoe je voorkomt dat de saus gaat kristalliseren en waarom je nooit een warme saus direct in de vriezer moet zetten. In deze handleiding leg ik uit hoe je tomatensaus op de beste manier invriest, hoe je hem weer ontdooit en hoe lang hij houdbaar blijft.

Hoe tomatensaus invriezen?
Benodigdheden
- Diepvriesbakjes of diepvrieszakjes
- Label of watervaste stift
- Eventueel een trechter voor het vullen van zakjes
- Koelkast om de saus eerst goed af te laten koelen
Ingrediënten
- Tomatensaus
Bereiding
1. Laat de saus eerst volledig afkoelen
- Een warme saus in de vriezer zetten is niet alleen slecht voor de saus zelf, maar ook voor de andere producten in je vriezer. De temperatuur van de vriezer kan tijdelijk stijgen, waardoor andere producten kunnen ontdooien. Laat de saus dus goed afkoelen tot kamertemperatuur voordat je hem invriest.
2. Kies de juiste verpakking
- Gebruik diepvriesbakjes, siliconen diepvrieszakjes of glazen potten die geschikt zijn voor de vriezer. Bij glazen potten is het belangrijk om ruimte over te laten aan de bovenkant, omdat de saus iets uitzet tijdens het bevriezen.
- Hoe minder lucht, hoe beter de saus bewaard blijft. Bij diepvrieszakjes kun je voorzichtig de lucht eruit drukken voordat je ze afsluit. Bakjes vul je tot net onder de rand, maar niet helemaal vol.
3. Label de verpakking met de datum
- Schrijf altijd de datum op de verpakking. Zo weet je hoelang de saus al in de vriezer zit en voorkom je dat je iets te lang bewaart.
4. Plaats de saus direct in de vriezer
- Zet de verpakte saus meteen in de vriezer en zorg dat hij plat ligt als je zakjes gebruikt. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat de saus sneller bevriest, wat beter is voor de kwaliteit.
Hoelang is ingevroren tomatensaus houdbaar?
Tomatensaus blijft in de vriezer ongeveer 3 tot 6 maanden goed. Na deze periode is de saus nog wel eetbaar, maar kan de smaak achteruitgaan en kan er vriesbrand ontstaan. Hoe luchtdichter de verpakking, hoe langer de kwaliteit behouden blijft.
Vijf variaties en aanpassingen
Portioneer de saus
Vries de saus in kleine porties in, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt. Dit voorkomt verspilling.
Gebruik siliconen muffinvormpjes
Giet kleine porties saus in muffinvormpjes, vries ze in en doe de bevroren blokjes daarna in een zak. Zo heb je altijd kleine hoeveelheden bij de hand.
Voeg geen room toe vóór het invriezen
Room kan schiften na het ontdooien. Voeg dit pas toe als je de saus gebruikt.
Bevries de saus plat
Gebruik diepvrieszakjes en leg ze plat neer in de vriezer. Dit bespaart ruimte en versnelt het ontdooien.
Roer na het ontdooien goed door
Soms kan de structuur van de saus iets veranderen. Even goed doorroeren zorgt ervoor dat alles weer goed mengt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.