Tomaten drogen
Drogen

Tomaten drogen

Tomaten drogen is één van de eenvoudigste én meest smaakvolle manieren om tomaten lang te bewaren. Het kost wat tijd, maar dat is vooral wachttijd. Als je eenmaal zelf tomaten gedroogd hebt, dan wil je echt nooit meer van die kant-en-klare, taaie supermarktversies. Zelf gedroogde tomaten zijn intens van smaak en ideaal om later te gebruiken in pasta’s, op brood, of als smaakmaker in stoofschotels.

In dit recept leg ik je precies uit hoe je zelf tomaten kunt drogen, welke tomatensoorten geschikt zijn, welke materialen handig zijn en waar je op moet letten. Daarnaast geef ik ook aan hoelang je ze kunt bewaren en hoe je ze eventueel kunt aanpassen naar je eigen smaak.

klein

Hoe tomaten drogen?

Tomaten drogen doe je langzaam, bij lage temperatuur, zodat het vocht verdampt, maar de smaak behouden blijft. Je kunt ze in de oven drogen, in een voedseldroger, of zelfs aan de lucht als je in een warm en droog klimaat woont. Voor de meeste mensen is de oven het meest voor de hand liggend. Het is belangrijk dat je de juiste tomaten kiest – stevige, rijpe tomaten die niet te sappig zijn. Te natte tomaten drogen moeilijk en worden snel zurig van smaak. Je snijdt ze doormidden, verwijdert het meeste sap en de zaadjes, bestrooit ze met wat zout en eventueel kruiden en dan laat je ze langzaam indrogen. Dat kan tot wel acht uur duren, dus neem er rustig de tijd voor.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Totale tijd 8 uur 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 333 kcal

Benodigdheden

  • Een scherp mes
  • Een snijplank
  • Een lepel (om sap en zaadjes te verwijderen)
  • Een bakplaat
  • Bakpapier of een droogrekje
  • Een oven (of voedseldroger)
  • Een glazen potje met deksel (voor bewaren)

Ingrediënten
  

  • Ongeveer 1 kilogram rijpe pruimtomaten bijvoorbeeld Roma tomaten
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 theelepel gedroogde oregano of tijm optioneel
  • 1 à 2 eetlepels olijfolie optioneel

Bereiding
 

1. Tomaten voorbereiden

  • Was de tomaten grondig onder koud stromend water. Snijd ze vervolgens in de lengte doormidden. Als de tomaten erg groot zijn, kun je ze ook in kwarten snijden. Gebruik een lepel om het meeste sap en de zaadjes eruit te halen – dat voorkomt dat de tomaten zurig worden tijdens het drogen. Dep de binnenkanten licht droog met een stuk keukenpapier.

2. Kruiden en op de plaat leggen

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een speciaal droogrekje. Leg de tomaten met de snijkant omhoog naast elkaar. Ze mogen elkaar raken, maar niet overlappen. Bestrooi de tomaten met een beetje zeezout. Dat helpt het vocht onttrekken en versterkt de smaak. Je kunt nu ook wat gedroogde kruiden erover strooien zoals oregano of tijm. Besprenkel ze eventueel lichtjes met wat olijfolie voor extra aroma.

3. Drogen in de oven

  • Verwarm de oven voor op 90 graden Celsius. Zet de bakplaat in het midden van de oven. Laat de ovendeur op een kier staan, bijvoorbeeld door er een houten lepel tussen te klemmen, zo kan het vocht ontsnappen. Laat de tomaten drogen voor ongeveer 6 tot 8 uur. Afhankelijk van de grootte van de tomaten en het vochtgehalte kan het iets korter of langer duren. Ze zijn klaar als ze soepel aanvoelen, maar geen vocht meer afgeven als je erop drukt.

4. Laten afkoelen en bewaren

  • Laat de gedroogde tomaten volledig afkoelen op de bakplaat. Je kunt ze zo bewaren in een goed afgesloten glazen pot, of je kunt ze onderdompelen in olijfolie met een teentje knoflook en wat kruiden.
Trefwoord Tomaten drogen

Hoelang zijn gedroogde tomaten houdbaar?

Als je ze droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in een afgesloten glazen pot in de voorraadkast, dan blijven gedroogde tomaten tot wel zes maanden goed. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze ook invriezen – in dat geval zijn ze zelfs tot een jaar houdbaar. Als je ze in olie bewaart, dan moet je ze in de koelkast zetten en binnen vier weken opmaken. Zorg dan wel dat de tomaten volledig onder de olie staan, om schimmelvorming te voorkomen.

Vijf variaties en aanpassingen

Met knoflook en chili

Voeg dunne plakjes knoflook en een snufje chilivlokken toe voor een pittige versie. Deze zijn heerlijk op pizza of in pastasaus.

Gedroogd in een voedseldroger

Heb je een droogtoestel? Gebruik die dan. Stel hem in op ongeveer 60 graden Celsius en droog de tomaten 10 tot 12 uur. Het resultaat is iets consistenter dan in de oven.

In olie met rozemarijn en peper

Bewaar de tomaten in een potje met extra vergine olijfolie, samen met een takje rozemarijn en een paar gekneusde peperkorrels voor een meer Mediterrane smaak.

Halfgedroogde tomaten

Laat ze iets minder lang drogen, zodat ze nog een beetje sappig zijn. Deze zijn ideaal om meteen te gebruiken in salades of op een sandwich.

Met gerookt zout of paprikapoeder

Geef de tomaten een rokerige twist door ze vóór het drogen licht te bestrooien met gerookt zout of een klein beetje gerookt paprikapoeder.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept