Tijmolie maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Tijmolie maken

Tijmolie maken, een heerlijke, geurige olie die je eenvoudig zelf kunt maken. Met slechts een paar ingrediënten haal je de pure smaak en geur van tijm naar boven, perfect om te gebruiken in de keuken of zelfs voor andere toepassingen. Zelf tijmolie maken is niet ingewikkeld, maar het vraagt wel om geduld. Door de tijm langzaam in olie te laten trekken, krijg je een intens kruidige olie die je gerechten naar een hoger niveau tilt.

Je kunt tijmolie op verschillende manieren maken. De methode die we hier gebruiken is een langzame infusie op kamertemperatuur, wat zorgt voor de meest subtiele en rijke smaak. Dit recept is goed voor twee flesjes en vraagt enkel om een beetje voorbereiding en geduld. Zodra je het proces doorhebt, kun je experimenteren met andere kruiden of combinaties.

klein

Hoe tijmolie maken?

Tijmolie maken is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Verse tijm geeft een intensere smaak, maar bevat ook vocht, wat de houdbaarheid kan verkorten. Gedroogde tijm is een goed alternatief als je een langere houdbaarheid wilt. De keuze van olie is ook belangrijk: olijfolie geeft een volle, aardse smaak, terwijl zonnebloemolie of druivenpitolie een neutrale basis biedt waarin de tijmsmaak sterker naar voren komt. De tijm moet volledig ondergedompeld zijn in de olie om schimmelvorming te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om schone, gesteriliseerde flessen of potten te gebruiken. Let er bij glazen potten op dat sommige metalen deksels aangetast kunnen worden door het zuur in de olie. Als je zeker wilt zijn dat de deksels intact blijven, koop dan speciale deksels die hiertegen bestand zijn. Bij het inmaken van olie is het op de kop zetten van de potten niet nodig, maar bij het inmaken van groenten of jam kan dit helpen om een goede afsluiting te garanderen.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Laten trekken 14 dagen
Totale tijd 14 dagen 30 minuten
Gang Olie
Keuken Internationaal
Porties 2 Flesjes
calorieën 122 kcal

Benodigdheden

  • 2 glazen flesjes van 250 milliliter, gesteriliseerd
  • Een trechter
  • Een fijne zeef of kaasdoek
  • Een pan (indien je de warme methode kiest)
  • Een schone lepel

Ingrediënten
  

  • 500 milliliter olijfolie of zonnebloemolie voor een neutralere smaak
  • 10 takjes verse tijm of 4 eetlepels gedroogde tijm
  • Optioneel: 1 teentje knoflook gehalveerd
  • Optioneel: schil van een halve citroen zonder witte rand

Bereiding
 

1. Voorbereiden van de tijm

  • Was de verse tijm grondig onder koud water en dep deze goed droog met een schone theedoek. Laat de takjes volledig drogen voordat je ze gebruikt, om vocht en daarmee de kans op bederf te minimaliseren. Als je gedroogde tijm gebruikt, kun je deze stap overslaan.

2. Tijm toevoegen aan de flesjes

  • Verdeel de tijm gelijkmatig over de twee flesjes. Als je knoflook of citroenschil wilt toevoegen, doe dit dan nu. Zorg ervoor dat alles volledig ondergedompeld wordt in de olie.

3. Olie verwarmen (optioneel)

  • Voor een snellere infusie kun je de olie eerst verwarmen. Verwarm de olie tot ongeveer 50 tot 60 graden Celsius (handwarm, niet kokend) en giet deze dan over de tijm in de flesjes. Dit helpt de smaken sneller vrij te laten komen. Als je meer tijd hebt, kun je deze stap overslaan en de olie op kamertemperatuur laten trekken.

4. Infuseren

  • Sluit de flesjes goed af en zet ze op een donkere, koele plek. Laat de olie minimaal twee weken trekken. Schud de flesjes af en toe om de smaken goed te mengen. Voor een intensere smaak kun je de olie langer laten staan, tot vier weken.

5. Zeef de olie (optioneel)

  • Als je een heldere olie wilt, zeef dan na de infusietijd de tijm, knoflook en citroenschil eruit met een fijne zeef of kaasdoek. Giet de gezeefde olie terug in schone flesjes en sluit ze goed af.

6. Bewaren en gebruiken

  • Bewaar de tijmolie op een donkere en koele plek. Gebruik de olie bijvoorbeeld over gegrilde groenten, salades, pasta’s of als dip voor brood.
Trefwoord Tijmolie maken

Hoelang is tijmolie Houdbaar?

Tijmolie is ongeveer drie maanden houdbaar als deze goed afgesloten en op een koele, donkere plek wordt bewaard. Als je verse tijm hebt gebruikt, kan de olie iets korter houdbaar zijn door het vochtgehalte. Controleer altijd of de olie nog fris ruikt en er goed uitziet voordat je deze gebruikt.

Vijf variaties en aanpassingen

Rozemarijn tijmolie

Vervang de helft van de tijm door verse rozemarijn voor een robuustere smaak.

Pittige tijmolie

Voeg een gedroogd chilipepertje toe voor een lichte pittigheid.

Geroosterde knoflook tijmolie

Rooster de knoflook eerst in de oven voor een zoetere, subtiele knoflooksmaak.

Tijm basilicumolie

Voeg enkele blaadjes verse basilicum toe voor een frisse toets.

Citrus tijmolie

Gebruik sinaasappel- of limoenschil in plaats van citroenschil voor een andere citrusvariant.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept