Stamppot boerenkool invriezen
Invriezen

Stamppot boerenkool invriezen

Stamppot boerenkool invriezen, dit heerlijke, traditionele gerecht is niet alleen voedzaam, maar biedt ook de perfecte comfortfood-ervaring. Soms maak je misschien een grote pan boerenkoolstamppot, of je wilt gewoon tijd besparen door vooruit te koken. Gelukkig kun je stamppot boerenkool prima invriezen, zodat je op elk moment kunt genieten van een snelle en smakelijke maaltijd. In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je een heerlijke stamppot boerenkool maakt voor vier personen, en hoe je het gerecht kunt invriezen voor later gebruik. Aan het eind geef ik je nog een paar creatieve variaties om dit gerecht helemaal naar je eigen smaak aan te passen.

klein

Hoe stamppot boerenkool invriezen?

Stamppot boerenkool is een klassiek Nederlands gerecht dat perfect is voor koude dagen. Maar wist je dat je dit heerlijke gerecht ook kunt invriezen? Door stamppot boerenkool in te vriezen, bespaar je tijd en heb je altijd een voedzame maaltijd bij de hand. Of je nu een keer extra hebt gekookt of gewoon wilt voorbereiden voor drukke dagen, invriezen is een handige manier om langer van je stamppot te genieten. Hier lees je precies hoe je stamppot boerenkool maakt en op de juiste manier invriest.In de navolgende handleiding, maken we eerst de stamppot voor 4 personen. Je kunt natuurlijk ook een restje invriezen, volg de handleiding dan vanaf stap 5.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoeltijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Personen
calorieën 137 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Aardappelstamper of pureestamper
  • Scherp mes
  • Vriesbestendige bewaardozen of zakken
  • Keukenpapier of een theedoek

Ingrediënten
  

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 400 gram gesneden boerenkool
  • 200 milliliter volle melk
  • 50 gram roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 2 rookworsten of naar wens spekjes
  • Mosterd naar smaak optioneel

Instructies
 

Stap 1: Voorbereiding van de boerenkool en aardappelen

  • Begin met het schillen van de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken, zodat ze gelijkmatig koken. Spoel de boerenkool kort onder koud water en laat deze goed uitlekken op keukenpapier of een theedoek. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk vocht overblijft, wat helpt bij het invriezen.

Stap 2: Aardappelen en boerenkool koken

  • Vul de grote pan met water en voeg een theelepel zout toe. Breng het water aan de kook en voeg dan de aardappelen toe. Laat deze ongeveer 10 minuten koken, totdat ze halfgaar zijn. Voeg daarna de boerenkool toe en laat het geheel nog eens 10 tot 15 minuten koken, tot de aardappelen zacht zijn en de boerenkool gaar is. Dit kun je testen door in een aardappel te prikken; als deze makkelijk te breken is, zijn ze goed.

Stap 3: Aardappelen en boerenkool stampen

  • Giet het water af en zet de pan terug op laag vuur, zodat het overtollige vocht kan verdampen. Voeg vervolgens de boter en de melk toe aan de aardappelen en boerenkool. Stamp het geheel met een aardappelstamper tot een smeuïge stamppot. Proef even en voeg naar smaak extra zout of eventueel een beetje peper toe. Voor wie van een romige structuur houdt, kun je nog wat extra melk of boter toevoegen.

Stap 4: Serveren of klaarmaken voor invriezen

  • Nu kun je kiezen of je de stamppot meteen serveert of wilt invriezen. Als je van plan bent het gerecht in te vriezen, laat de stamppot dan eerst goed afkoelen. Verdeel de stamppot in porties van één maaltijd per persoon en doe elke portie in een vriesbestendige bewaardoos of vrieszak. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakken om vriesbrand te voorkomen, en sluit de dozen of zakken goed af.

Stap 5: Rookworst apart invriezen

  • Het is het beste om de rookworst apart in te vriezen, omdat deze sneller uitdroogt in de vriezer. Laat de rookworst na het verwarmen goed afkoelen, snijd hem eventueel in plakjes en verpak hem luchtdicht. Zo kun je de rookworst gemakkelijk samen met de stamppot opwarmen wanneer je het wilt eten.

Stap 6: Invriezen en bewaren

  • Schrijf de datum en inhoud op elke bewaardoos of zak. Dit helpt je om bij te houden hoe lang het in de vriezer ligt, aangezien stamppot boerenkool ongeveer drie maanden houdbaar is in de vriezer. Plaats de porties in de vriezer en zorg ervoor dat ze goed vlak liggen, zodat ze minder ruimte innemen.

Stamppot Boerenkool opwarmen na invriezen

  • Als je zin hebt in een snelle maaltijd, kun je de ingevroren stamppot boerenkool gemakkelijk opwarmen. Haal de portie uit de vriezer en laat deze indien mogelijk eerst ontdooien in de koelkast. Verwarm de stamppot daarna in een pan op laag vuur, onder regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen. Je kunt ook een scheutje melk of water toevoegen om de stamppot extra smeuïg te maken. Als de rookworst apart is ingevroren, warm je deze ook apart op in een pan of magnetron.
Trefwoord Stamppot boerenkool invriezen

Vijf variaties op stamppot boerenkool

1. Zure stamppot

Voor de liefhebbers van een frisse twist: voeg een eetlepel azijn of een scheutje augurkensap toe tijdens het stampen. Dit geeft de stamppot een lichtzure, verfrissende smaak die goed combineert met de rookworst.

2. Pittige stamppot

Voeg een beetje sambal of chilivlokken toe aan de stamppot voor een pittige kick. Dit is vooral lekker als je houdt van een beetje extra warmte in je maaltijd.

3. Met kaas

Meng een handje geraspte oude kaas door de stamppot. De kaas smelt door de warmte van de stamppot en geeft een heerlijke romige smaak.

4. Vegetarische stamppot

Gebruik vegetarische rookworst of laat de rookworst helemaal weg. Voeg eventueel gebakken champignons of gerookte tofu toe voor een vegetarische twist.

5. Stamppot met knoflook

Bak twee teentjes knoflook licht aan in de boter voordat je deze toevoegt aan de stamppot. Dit geeft een subtiele, maar heerlijke smaak aan de stamppot.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Op deze website gebruiken we first- of third-party tools die kleine bestanden (cookie) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site goed te laten werken (technische cookies), om navigatiegebruiksrapporten te genereren (statistische cookies) en om onze diensten/producten op geschikte wijze te adverteren (profileringscookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u hebt het recht om te kiezen of u statistische en profileringscookies wel of niet wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden..