Spruitjes bewaren lijkt misschien een eenvoudige taak, maar als je ze goed wilt houden en optimaal wilt genieten van hun smaak en voedingswaarde, is het belangrijk om te weten hoe je dit het beste kunt aanpakken. Spruitjes zijn een van die groenten die een beetje liefde en aandacht nodig hebben om hun versheid en smaak te behouden. Of je nu net een mooie portie spruitjes hebt gekocht op de markt of uit je eigen moestuin geplukt hebt, met de juiste bewaartips geniet je nog langer van deze heerlijke wintergroente.
Hoe spruitjes bewaren?
In de koelkast
De koelkast is de meest gangbare plek om spruitjes te bewaren, vooral als je van plan bent ze binnen een paar dagen te gebruiken. Kies een koele plek, zoals de groentelade, waar de temperatuur constant blijft. Het is belangrijk om spruitjes droog te houden, want vocht kan ervoor zorgen dat ze sneller bederven.
- Bewaar de spruitjes in een papieren zak of los in de groentelade. Vermijd plastic zakken zonder ventilatie, omdat deze condens kunnen veroorzaken.
- Bewaar spruitjes niet langer dan 5 dagen in de koelkast. Ze blijven het lekkerst en knapperigst als je ze binnen deze periode gebruikt.
- Controleer de spruitjes regelmatig. Als je merkt dat er een paar geel of slap beginnen te worden, kun je ze het beste verwijderen om te voorkomen dat de rest aangetast wordt.
Invriezen
Wil je spruitjes langer bewaren? Dan is invriezen een geweldige optie. Door spruitjes in te vriezen, kun je hun smaak en voedingswaarde maandenlang behouden. Hier is hoe je dat doet:
- Maak de spruitjes schoon. Verwijder eventuele verkleurde blaadjes en snijd het onderste stukje van de stronk af.
- Blancheer de spruitjes. Kook de spruitjes 3 tot 5 minuten in kokend water en koel ze daarna snel af in ijswater. Dit proces stopt de enzymwerking die ervoor zorgt dat de spruitjes anders hun smaak en textuur verliezen.
- Laat de spruitjes goed uitlekken. Vocht kan ijskristallen veroorzaken, wat de textuur van de spruitjes na het ontdooien kan beïnvloeden.
- Verpak de spruitjes luchtdicht. Gebruik diepvrieszakken of goed afsluitbare bakjes. Schrijf de datum op de verpakking zodat je weet hoe lang ze in de vriezer liggen.
- Bewaar de spruitjes maximaal 12 maanden in de vriezer voor de beste kwaliteit.
Vacumeren
Als je een vacuümapparaat hebt, is dit een uitstekende manier om spruitjes te bewaren. Door de lucht uit de verpakking te halen, vertraag je het bederven aanzienlijk. Gevacumeerde spruitjes kunnen zowel in de koelkast als in de vriezer worden bewaard.
- Gevacumeerde spruitjes blijven ongeveer 7 tot 10 dagen goed in de koelkast.
- De houdbaarheid van ingevroren spruitjes kan oplopen tot wel 2 jaar zonder kwaliteitsverlies.
Hoe herken je bedorven spruitjes?
Het is belangrijk om te weten hoe je kunt zien of spruitjes niet meer goed zijn. Niemand wil een gerecht bereiden met bedorven groenten! Hier zijn enkele tekenen dat je spruitjes beter kunt weggooien:
- Geur
Spruitjes die slecht zijn geworden, hebben vaak een zure of rotte geur. - Uiterlijk
Kijk naar verkleuring. Als de spruitjes geel of bruin worden en er slap uitzien, zijn ze niet meer goed. - Textuur
Als de spruitjes slijmerig aanvoelen, zijn ze bedorven.
Wees niet bang om je zintuigen te gebruiken. Als de spruitjes er niet meer goed uitzien of vreemd ruiken, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.
Tot slot
Spruitjes bewaren hoeft niet ingewikkeld te zijn, zolang je weet wat je doet. Of je ze nu in de koelkast bewaart, invriest of vacumeert, met de juiste aanpak blijven ze heerlijk vers. En als je spruitjes wilt combineren met een smakelijke pesto, zorg er dan voor dat je pesto net zo vers is als je spruitjes.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.