Spinaziesap maken is niet alleen ontzettend eenvoudig, maar ook een fantastische manier om jezelf een flinke portie vitamines en mineralen te geven. Of je nu een drukke dag voor de boeg hebt of gewoon een gezonde gewoonte wilt oppakken, spinaziesap is een heerlijke en voedzame toevoeging aan je dieet. In dit artikel leer je hoe je thuis zelf spinaziesap kunt maken, precies genoeg voor een fles van anderhalve liter. Daarnaast geef ik je tips om het recept aan te passen aan jouw smaak.
Spinazie is een echte superfood. Het zit bomvol ijzer, calcium, magnesium, en vitamines zoals A, C en K. Deze voedingsstoffen helpen je energie op peil te houden, versterken je immuunsysteem en ondersteunen je botten en spieren. Door spinazie tot sap te verwerken, maak je het nóg makkelijker voor je lichaam om al die goede stoffen op te nemen. Maar er is meer: spinaziesap is licht, fris, en perfect te combineren met andere smaken zoals appel, citroen of gember.
Hoe spinaziesap maken?
Benodigdheden
- Een krachtige blender of slowjuicer
- Een fijne zeef of kaasdoek
- Een grote kan of kom
- Een glazen fles van 1,5 liter met een goed sluitende dop
Ingrediënten
- 400 gram verse spinazie bij voorkeur biologische spinazie
- Twee middelgrote appels bijvoorbeeld Granny Smith voor een frisse smaak
- 1 citroen voor een vleugje zuurheid
- Een stuk gember van ongeveer twee centimeter optioneel, voor een pittige twist
- 1 liter gekoeld water
- 2 eetlepels honing of agavesiroop optioneel, voor wat extra zoetheid
Instructies
1. Bereid de ingrediënten voor
- Was de spinazie grondig onder koud stromend water om eventueel zand of vuil te verwijderen. Schil de appels en snij ze in kleine stukken, zodat ze gemakkelijk in de blender passen. Pers de citroen uit en zet het sap apart. Schil het stukje gember en snij het in dunne plakjes.
2. Blend de ingrediënten
- Doe de spinazie, stukjes appel, gember en het citroensap in de blender. Voeg daar ongeveer de helft van het water aan toe. Blend alles op hoge snelheid totdat je een glad mengsel hebt. Als je een slowjuicer gebruikt, voer je de ingrediënten een voor een door het apparaat.
3. Zeef het sap
- Giet het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek in een grote kom of kan. Gebruik de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk sap uit het mengsel te persen. Als je een slowjuicer hebt gebruikt, kun je deze stap overslaan, omdat het sap al gezeefd wordt tijdens het proces.
4. Voeg de rest van het water toe
- Roer het overgebleven water door het sap om de juiste consistentie te krijgen. Als je een zoetere smaak wilt, kun je nu de honing of agavesiroop toevoegen en goed mengen.
5. Schenk het sap in een fles
- Gebruik een trechter om het sap in een glazen fles van 1,5 liter te gieten. Zorg ervoor dat de fles goed afgesloten is. Zet het sap direct in de koelkast om de versheid te behouden.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.