Spinazie smoothie maken
Sap & smoothie

Spinazie smoothie maken

Spinazie smoothie maken doe je in een paar minuten, en je hebt er maar een handvol ingrediënten voor nodig. Het is een voedzaam drankje dat je energie geeft zonder dat het zwaar op de maag ligt. Ideaal als ontbijt, tussendoortje of zelfs als lichte lunch. Wat dit recept zo fijn maakt, is dat je zelf de controle hebt: wil je het wat zoeter, frisser of juist romiger? Je past het zo aan.

Voor deze smoothie gebruiken we verse bladspinazie, banaan, een beetje sinaasappelsap en yoghurt. Dat zorgt voor een zachte smaak en een frisse twist. Alles gaat gewoon in de blender en klaar is kees. Maar voor wie het zelf eens echt goed wil doen, leg ik hieronder stap voor stap uit hoe je het precies maakt en waar je op kunt letten.

klein

Hoe spinazie smoothie maken?

Een spinazie smoothie maken begint met verse, knapperige bladspinazie. Je kunt die uit een zak nemen, maar ook vers van de markt gebruiken. Zorg dat je banaan goed rijp is, dat maakt het geheel natuurlijk zoet. Yoghurt geeft de smoothie een volle smaak en sinaasappelsap maakt het net wat frisser. Alles bij elkaar in de blender doen is één ding, maar de juiste verhouding is belangrijk voor de textuur en de smaak. Dus weeg of meet alles even netjes af. Blend daarna tot het écht glad is, zonder stukjes. Wil je hem wat dikker of juist wat dunner? Geen probleem, daar geef ik straks tips voor.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Personen
calorieën 23 kcal

Benodigdheden

  • Een blender (of staafmixer met hoge mengbeker)
  • Een maatbeker
  • Twee glazen
  • Een mes en een snijplank

Ingrediënten
  

  • 200 gram verse bladspinazie
  • 2 rijpe bananen
  • 250 milliliter sinaasappelsap vers of uit fles
  • 150 milliliter volle yoghurt kan ook plantaardig
  • 1 theelepel honing optioneel
  • Een paar ijsklontjes als je het koud wilt drinken

Bereiding
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het wassen van de spinazie, zeker als je losse spinazie gebruikt van de markt. Laat het even uitlekken of dep het droog met een schone theedoek.
  • Pel de bananen en breek ze in stukken. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de smaak van je smoothie. Een paar bruine vlekjes op de schil is dus juist goed.

2. Smoothie maken

  • Giet het sinaasappelsap in de blender, voeg dan de banaan en yoghurt toe. De spinazie komt als laatste. Als je honing wilt gebruiken voor een extra zoetje, doe die er dan nu ook bij.
  • Sluit de blender goed af en blend alles op hoge snelheid voor zeker een minuut. Stop even om de zijkanten los te schrapen als dat nodig is, en blend dan nog even door. Je wil een gladde, egale smoothie zonder stukjes.
  • Voeg op het laatst de ijsklontjes toe als je een frisse, koude smoothie wilt. Blend nog kort totdat het ijs fijngemalen is. Giet het geheel in twee mooie glazen en serveer direct.
Trefwoord Spinazie smoothie maken

Hoelang is spinazie smoothie houdbaar?

Een spinazie smoothie is het allerlekkerst als je hem direct drinkt, maar je kunt hem ook bewaren. In een afgesloten fles of pot in de koelkast blijft hij tot 24 uur goed. Roer hem wel even goed door voordat je hem drinkt, want hij kan wat ontmengen. Let goed op geur en kleur: als hij zuur ruikt of bruin wordt, dan is hij niet meer geschikt om te drinken. Invriezen kan eventueel ook, maar dat verandert de structuur. Als ijsklontje in een volgende smoothie kan dat wel prima.

Vijf variaties en aanpassingen

Met lijnzaad

Een eetlepel gemalen lijnzaad zorgt voor extra vezels en maakt de smoothie nog voedzamer.

Met avocado

Vervang de yoghurt door een halve avocado voor een romige structuur en extra gezonde vetten.

Met mango

Voeg 100 gram diepvriesmango toe voor een tropische smaak en een dikkere textuur.

Met amandelmelk

Vervang de yoghurt en sinaasappelsap door 400 milliliter amandelmelk voor een lichte, lactosevrije smoothie.

Met gember

Voeg een stukje verse gember van ongeveer 1 centimeter toe voor een pittige, verwarmende smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept