Spinazie invriezen is een handige manier om ervoor te zorgen dat je altijd een voorraad van deze voedzame bladgroente in huis hebt. Of je nu een grote oogst uit eigen tuin hebt of gewoon een flinke aanbieding in de supermarkt niet kon laten liggen, invriezen zorgt ervoor dat je spinazie veel langer houdbaar blijft. Het is niet ingewikkeld om te doen, en met een paar simpele stappen behoud je de smaak, structuur en voedingsstoffen zo goed mogelijk.
Vers geoogste spinazie slinkt snel en is maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Door spinazie in te vriezen, kun je die verse kwaliteit maandenlang behouden. Het is een proces dat weinig tijd kost en veel oplevert: minder verspilling, altijd een gezonde groente bij de hand, en bovendien een ingrediënt dat je in allerlei gerechten kunt gebruiken, van soepen tot smoothies.

Hoe spinazie invriezen?
Benodigdheden
- Grote pan
- Ruime kom of bak met koud water
- Vergiet of slacentrifuge
- Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes
- Scherp mes (optioneel)
- Keukenpapier of schone theedoek
Ingrediënten
- Verse spinazie zoveel als je wilt invriezen
- Water
- IJsblokjes
Instructies
- Het belangrijkste is dat je de spinazie eerst goed wast, zodat er geen zand of vuil achterblijft tussen de blaadjes. Doe dit in ruim water en spoel het eventueel een tweede keer na om er zeker van te zijn dat alles schoon is.
- Laat de spinazie daarna goed uitlekken, bijvoorbeeld in een vergiet of met behulp van een slacentrifuge. Droge blaadjes zorgen ervoor dat er geen overtollig water mee de vriezer in gaat, wat ijskristallen kan vormen en de structuur van de spinazie kan aantasten.
- Daarna is het belangrijk om de spinazie kort te blancheren. Dit klinkt ingewikkeld, maar het betekent simpelweg dat je de spinazie heel even kookt en daarna snel afkoelt.
- Breng een grote pan met water aan de kook en dompel de spinazie er ongeveer twee tot drie minuten in onder.
- Giet de spinazie daarna direct af en koel het snel terug in een bak met ijskoud water. Dit stopt het kookproces en helpt om de mooie, groene kleur en de voedingsstoffen te behouden. Laat de spinazie goed uitlekken voordat je het invriest.
- Een handige tip is om de spinazie in porties in te vriezen. Verdeel de geblancheerde spinazie in hoeveelheden die je later makkelijk kunt gebruiken, bijvoorbeeld in kleine diepvrieszakjes of bakjes. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakjes om vriesbrand te voorkomen en leg ze plat in de vriezer, zodat ze sneller bevriezen en je ruimte bespaart.Schrijf nog de datum op een etiket, en plak dit op de zakjes. Daarna kun je de spinazie in de vriezer leggen, en daar minimaal 24 uur laten invriezen.
Hoe lang is ingevroren spinazie houdbaar?
Ingevroren spinazie blijft het beste van kwaliteit tot ongeveer twaalf maanden na invriezen. Het blijft technisch gezien langer goed, maar na een jaar kan de smaak en textuur langzaam achteruitgaan. Zorg ervoor dat je de datum van invriezen op het zakje of bakje zet, zodat je weet hoelang het al in de vriezer ligt. Gebruik de spinazie bij voorkeur binnen die tijd voor de beste smaak en voedingswaarde.
Als je de spinazie wilt gebruiken, hoef je deze niet eerst te ontdooien. Je kunt de bevroren spinazie direct toevoegen aan warme gerechten zoals soep, curry of pastasaus. Voor gebruik in bijvoorbeeld smoothies kun je de spinazie even laten ontdooien of direct gebruiken als ijskoud ingrediënt.
Vijf variaties en aanpassingen
Fijnsnijden voor gebruiksgemak
Snij de spinazie na het blancheren in kleine stukjes. Dit maakt het makkelijker om de spinazie later direct uit de vriezer toe te voegen aan gerechten zoals omeletten of quiches.
Porties voor smoothies
Vries kleine porties spinazie in ijsblokvormpjes in. Dit is ideaal voor smoothies: je gooit simpelweg een blokje spinazie in de blender en je bent klaar.
Spinaziepuree maken
Pureer de geblancheerde spinazie voordat je het invriest. Dit is handig voor sauzen of soepen waarin je een gladde structuur wilt.
Spinazie met kruiden invriezen
Meng de spinazie met wat verse kruiden zoals knoflook, basilicum of peterselie voordat je het invriest. Zo heb je kant-en-klare smaakmakers voor in je gerechten.
Koken zonder blancheren
Als je weinig tijd hebt, kun je de spinazie ook rauw invriezen. Houd er dan rekening mee dat de structuur iets minder goed behouden blijft, maar het werkt prima voor stoofpotjes of curry’s waar de spinazie toch volledig slinkt.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.