Sperziebonen wecken is een prachtige manier om deze verse zomergroente langer te bewaren. Het is niet alleen duurzaam, maar ook een geweldige manier om je eigen oogst of een overvloed aan boontjes van de markt te benutten. Door de sperziebonen te wecken, kun je ze maandenlang bewaren zonder dat ze hun smaak, kleur of textuur verliezen. Het proces van wecken klinkt misschien een beetje ingewikkeld als je het nog nooit hebt gedaan, maar met dit recept en deze handleiding wordt het een eenvoudig en zelfs plezierig klusje. Het resultaat? Heerlijk knapperige boontjes waar je het hele jaar door van kunt genieten!
Wecken is een oude techniek die al generaties lang wordt gebruikt. Het idee is simpel: je steriliseert groente in een glazen pot door middel van hitte, waardoor bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Dit recept laat je stap voor stap zien hoe je sperziebonen kunt wecken, wat je nodig hebt en hoe je ervoor zorgt dat alles veilig en hygiënisch verloopt.
Hoe sperziebonen wecken?
Benodigdheden
- Vier weckpotten van één liter
- Een grote pan om de boontjes kort te blancheren
- Een ruime weckketel of grote pan waarin de potten passen
- Schoon vaatdoekje
- Keukentang of speciale pottenlichter
- Glazen trechter (optioneel, maar handig om knoeien te voorkomen)
Ingrediënten
- Anderhalve kilogram sperziebonen
- Twee liter water
- Tien gram zout ongeveer één afgestreken theelepel per liter water
Instructies
1. Voorbereiden
- Begin met het grondig schoonmaken van je weckpotten. Was de potten, deksels en rubberen ringen met heet water en een beetje afwasmiddel. Spoel alles goed af en steriliseer de potten door ze een paar minuten in kokend water te zetten of in de vaatwasser op een heet programma te wassen. Laat ze daarna ondersteboven uitlekken op een schone doek. Controleer de rubberen ringen goed; gebruik alleen ringen die niet uitgerekt of beschadigd zijn.
2. Sperziebonen schoonmaken
- Spoel de sperziebonen onder koud stromend water. Snijd de uiteinden eraf en verwijder eventuele draadjes. Snijd de boontjes vervolgens in gelijke stukken van ongeveer drie tot vier centimeter. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig garen.
3. Blancheren
- Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de boontjes toe. Laat ze twee tot drie minuten koken. Het blancheren zorgt ervoor dat enzymen in de bonen worden uitgeschakeld, waardoor ze hun kleur, smaak en textuur beter behouden tijdens het wecken. Giet de boontjes af en spoel ze direct af met ijskoud water om het kookproces te stoppen. Laat de bonen goed uitlekken.
4. Potten vullen
- Plaats een rubberen ring op de rand van de weckpot. Vul de potten met de geblancheerde sperziebonen. Laat bovenin de pot ongeveer twee tot drie centimeter ruimte vrij (ook wel ‘kopruimte’ genoemd).
5. Pekelwater toevoegen
- Maak een zoutoplossing door tien gram zout op te lossen in één liter water. Giet het pekelwater over de boontjes tot de bovenste rand. Zorg dat alle boontjes onder water staan, maar laat ruimte over aan de bovenkant van de pot.
6. Luchtdicht afsluiten
- Plaats de deksels op de pot en sluit deze goed af.
7. Wecken
- Vul de weckketel of een grote pan met water en zet de potten erin. Het water moet de potten volledig bedekken. Verwarm het water langzaam tot 100 graden Celsius en laat de potten vervolgens 90 minuten op deze temperatuur wecken. Gebruik een kookthermometer om de temperatuur te controleren als je geen automatische weckketel hebt.
8. Afkoelen en bewaren
- Haal de potten voorzichtig uit het water met een keukentang of pottenlichter en laat ze afkoelen op een schone, droge doek. Tijdens het afkoelen hoor je mogelijk een “plop”-geluid; dit betekent dat de potten vacuüm trekken. Controleer na 24 uur of het vacuüm goed is door de klemmen te verwijderen en te kijken of de deksel stevig blijft zitten. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
Hoe lang zijn geweckte sperziebonen houdbaar?
Als het wecken correct is uitgevoerd en de potten goed vacuüm zijn, kun je sperziebonen tot wel één jaar bewaren. Bewaar de potten op een koele, donkere en droge plaats, zoals een voorraadkast of kelder. Controleer altijd de inhoud voordat je een pot opent. Als je schimmel, een vreemde geur of andere afwijkingen ziet, eet de boontjes dan niet op. Veiligheid staat voorop!
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden toevoegen
Voeg een teentje knoflook, wat dille of een laurierblaadje toe aan elke pot voor extra smaak.
Pikante variant
Voeg een stukje rode peper of een snufje chilivlokken toe aan de potten voor een pittige twist.
Zure boontjes
Gebruik in plaats van gewoon water een mengsel van water en witte wijnazijn (verhouding 1:1) om de boontjes een frisse, zure smaak te geven.
Zoetzuur
Voeg een eetlepel suiker en een halve theelepel azijn toe per pot om een zoetzure smaak te creëren.
Gemengde groenten
Combineer de sperziebonen met wortelstukjes, bloemkoolroosjes of paprika voor een kleurrijk en veelzijdig geweckt mengsel.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.