Rode uienconfituur maken, een heerlijke zoet-hartige lekkernij die perfect past bij kaas, gegrild vlees of een stevige boterham met paté. De combinatie van de natuurlijke zoetheid van de uien en het lichte zuurtje van de azijn zorgt voor een diepe, rijke smaak. Het maken van uienconfituur kost wat tijd, maar het resultaat is de moeite waard: een zachte, smeuïge confituur die je gerechten naar een hoger niveau tilt.
Zelf rode uienconfituur maken is helemaal niet moeilijk en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Door het langzaam laten inkoken van de uien, samen met suiker en azijn, ontstaat die typische stroperige textuur en intense smaak. In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je vier jampotten vult met deze heerlijke confituur en hoe je hem het beste kunt bewaren.

Hoe rode uienconfituur maken?
Benodigdheden
- Grote pan
- Snijplank en mes
- Houten lepel
- Schone jampotten met deksels
- Trechter (handig bij het vullen van de potten)
Ingrediënten
- 1 kilogram rode uien
- 200 gram kristalsuiker
- 150 milliliter balsamicoazijn
- 100 milliliter rode wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel tijm gedroogd of vers
- 1 laurierblaadje
Bereiding
1. Uien voorbereiden
- Pel de rode uien en snij ze in dunne halve ringen. Hoe dunner je ze snijdt, hoe sneller ze garen en karamelliseren.
2. Uien zachtjes bakken
- Verhit de olijfolie in een grote pan op laag vuur. Voeg de gesneden uien toe en laat ze rustig bakken. Roer af en toe en bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten, tot ze zacht en glazig zijn.
3. Suiker en azijn toevoegen
- Strooi de suiker over de uien en roer goed door. Laat dit enkele minuten karamelliseren. Voeg daarna de balsamicoazijn, rode wijn, tijm, laurier en zout toe. Roer alles goed door elkaar.
4. Laten inkoken
- Laat het geheel op laag vuur zachtjes sudderen. Dit duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Roer regelmatig en zorg dat de uien niet aanbranden. De confituur is klaar als hij mooi stroperig is en het vocht grotendeels is ingekookt.
5. In potten doen en bewaren
- Haal het laurierblaadje eruit. Vul de schone, warme jampotten met de hete uienconfituur. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten optioneel op de kop. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze opbergt.
Hoelang is rode uienconfituur houdbaar?
Als de jampotten goed steriel zijn en vacuüm getrokken, blijft de confituur minstens 6 maanden goed op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast, waar hij ongeveer 3 tot 4 weken houdbaar blijft.
Vijf variaties en aanpassingen
Met honing
Vervang een deel van de suiker door honing voor een mildere zoetheid.
Extra pit
Voeg een klein snufje chilivlokken of een beetje mosterd toe voor een pittigere variant.
Andere azijn
Probeer appelazijn of rode wijnazijn voor een iets frissere smaak.
Met specerijen
Voeg kaneel, kruidnagel of steranijs toe voor een kruidige twist.
Met appel
Snij een zoete appel in kleine blokjes en laat deze meekoken voor extra fruitigheid.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.