Rode kruisbessenjam maken
Jam, chutney, marmelade

Rode kruisbessenjam maken

Rode kruisbessenjam maken om het beste uit het seizoen te halen en deze unieke vruchten om te toveren in iets waar je maandenlang van kunt genieten. Of je nu een overvloed aan kruisbessen in je tuin hebt of ze net vers van de markt hebt gehaald, zelf jam maken is eenvoudiger dan je denkt. Met dit recept leer je stap voor stap hoe je vier potten van deze zoetzure lekkernij kunt maken.

klein

Hoe rode kruisbessenjam maken?

Rode kruisbessenjam maken begint met het combineren van de frisse, licht zure smaak van kruisbessen met suiker om een geconcentreerde en smeuïge jam te creëren. Door de bessen kort te koken, behouden ze hun natuurlijke smaak en kleur, terwijl de suiker zorgt voor een perfecte balans tussen zoet en zuur. Deze jam is ideaal om te gebruiken op brood, in desserts of bij hartige gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 45 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 156 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Pollepel
  • Schone theedoek
  • Jampotten met deksel (bij voorkeur uitgekookt of gesteriliseerd in de oven)
  • Trechter (optioneel, maar handig bij het vullen van de potten)
  • Schaaltje (om de stolling van de jam te testen)

Ingrediënten
  

  • Eén kilogram rode kruisbessen
  • Eén kilogram kristalsuiker
  • Eén citroen sap en eventueel rasp
  • Tweehonderd milliliter water

Instructies
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het schoonmaken van de kruisbessen. Verwijder de steeltjes en kroontjes met een klein mesje. Was ze vervolgens grondig onder koud stromend water en laat ze goed uitlekken. Dit lijkt misschien een klusje, maar het is de moeite waard voor de perfecte jam.

2. Koken en jam maken

  • Doe de schoongemaakte kruisbessen samen met tweehonderd milliliter water in een grote pan. Breng dit mengsel langzaam aan de kook terwijl je regelmatig roert. Zodra de bessen beginnen te barsten en zacht worden, kun je het citroensap toevoegen. De citroen zorgt niet alleen voor een frisse smaak, maar helpt ook om de jam goed te laten geleren.
  • Voeg daarna de suiker toe en roer totdat deze volledig is opgelost. Zet het vuur hoger en laat het mengsel flink doorkoken. Het is belangrijk dat de jam op een hoge temperatuur kookt, zodat het kan indikken. Dit proces duurt ongeveer tien tot vijftien minuten. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
  • Om te controleren of de jam klaar is, kun je een klein lepeltje van het mengsel op een koud schaaltje doen. Laat het een minuut afkoelen en duw er met je vinger tegenaan. Als het oppervlak lichtjes rimpelt, is de jam klaar. Zo niet, kook het mengsel dan nog een paar minuten langer en test opnieuw.

3. In jampotten doen en bewaren

  • Giet de hete jam voorzichtig in de gesteriliseerde potten. Gebruik een trechter om morsen te voorkomen. Vul de potten tot net onder de rand, draai de deksels stevig dicht en zet de potten ondersteboven. Laat ze zo volledig afkoelen; dit zorgt voor een goede afsluiting.
Trefwoord Rode kruisbessenjam maken

Hoe lang is rode kruisbessenjam houdbaar?

Rode kruisbessenjam is, mits goed gesteriliseerd en luchtdicht afgesloten, ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar op een koele, donkere plek. Zodra een pot geopend is, bewaar je deze in de koelkast en gebruik je de jam binnen twee tot drie weken.

Vijf variaties en aanpassingen

Vanille-extract toevoegen

Roer een theelepel vanille-extract door de jam net voordat je hem in de potten giet. Dit geeft een warme, zoete twist.

Minder suiker

Wil je een minder zoete jam? Gebruik achthonderd gram suiker in plaats van één kilogram. Voeg dan wel extra citroensap toe om de stolling te bevorderen.

Combineren met ander fruit

Mix de kruisbessen met aardbeien of frambozen voor een spannende smaakcombinatie. Houd dezelfde hoeveelheden aan.

Specerijen

Voeg een snufje kaneel of een paar kruidnagels toe tijdens het koken voor een winterse variant.

Alcoholische toets

Meng een scheutje likeur, zoals Cointreau of Grand Marnier, door de jam nadat je de pan van het vuur hebt gehaald.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept