Rode kool wecken
Inmaken en wecken

Rode kool wecken

Rode kool wecken, een klassieker in de keuken. Met wecken kun je ervoor zorgen dat je er het hele jaar van kunt genieten. Door de kool in te maken, behoud je niet alleen de smaak, maar ook de voedingsstoffen. Dit is een methode die al generaties lang wordt gebruikt om groenten langer houdbaar te maken. Het vraagt wat voorbereiding, maar als je eenmaal een paar potten hebt staan, heb je altijd een heerlijke basis voor een maaltijd bij de hand.

Wecken is een van de meest betrouwbare manieren om rode kool lang te bewaren zonder dat er kunstmatige conserveringsmiddelen aan te pas komen. Dit recept helpt je stap voor stap om rode kool in te maken, zodat je altijd een voorraad hebt voor een snelle en smakelijke maaltijd. Het geheim zit in de juiste balans van zuur, suiker en kruiden, zodat de smaak na een tijdje rijpen in de potten optimaal is.

klein

Hoe rode kool wecken?

Bij rode kool wecken worden de gesneden kool en eventuele smaakmakers eerst gegaard, waarna ze samen met een azijnmengsel in weckpotten worden gedaan en luchtdicht worden afgesloten. Vervolgens worden de potten verwarmd, zodat de inhoud wordt gesteriliseerd en langer houdbaar blijft. Sommige mensen zetten de potten na het vullen en afsluiten nog even op de kop. Dit is optioneel, maar kan helpen om de deksels beter vacuüm te trekken. Let op: bij sommige potten kan het zuur de deksels aantasten. In dat geval kun je speciale deksels kopen die bestand zijn tegen zuur, want op de kop zetten helpt om de houdbaarheid te optimaliseren.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang Groente
Keuken Nederland
Porties 4 Weckpotten
calorieën 58 kcal

Benodigdheden

  • 4 schone weckpotten (van ongeveer 750 milliliter per stuk)
  • Weckringen en klemmen of schroefdeksels
  • Grote pan
  • Snijplank en mes
  • Vergiet
  • Pollepel
  • Weckketel of grote pan met rooster
  • Schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 2 kilogram rode kool fijn gesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 appels geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 750 milliliter natuurazijn
  • 500 milliliter water
  • 200 gram kristalsuiker
  • 2 eetlepels zout
  • 1 theelepel kruidnagel gemalen
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 laurierblaadjes
  • 10 peperkorrels

Bereiding
 

1. Rode kool voorbereiden

  • Snij de rode kool in dunne reepjes en doe deze in een grote kom. Bestrooi met het zout en laat ongeveer een uur staan. Dit helpt om de kool iets zachter te maken en overtollig vocht eruit te trekken.

2. Koken van de kool

  • Spoel de kool na een uur af met koud water en laat uitlekken in een vergiet. Verhit in een grote pan de natuurazijn, het water en de suiker. Roer goed door totdat de suiker is opgelost. Voeg de gesnipperde ui, appelblokjes en de kruiden toe aan de pan. Breng dit mengsel aan de kook en laat een paar minuten pruttelen.
  • Voeg de afgespoelde rode kool toe aan de pan en laat alles samen ongeveer 20 minuten zachtjes koken. De kool moet gaar worden, maar nog wel een beetje bite houden. Roer af en toe door om aanbranden te voorkomen.

3. Potten vullen

  • Maak de weckpotten grondig schoon met heet water en soda. Spoel goed na met kokend water en laat ze drogen op een schone theedoek. Vul de potten met de hete rode kool en giet het azijnmengsel eroverheen, zodat de kool volledig onder staat. Zorg dat er ongeveer 1 centimeter ruimte overblijft aan de bovenkant van de pot.

4. Potten afsluiten en wecken

  • Sluit de potten direct goed af met de weckringen en klemmen of schroefdeksels. Zet de potten in een weckketel of grote pan met een rooster op de bodem. Vul de pan met warm water tot de potten net onder staan. Breng het water aan de kook en laat de potten ongeveer 30 minuten wecken op 90 graden Celsius.

5. Afkoelen en bewaren

  • Haal de potten voorzichtig uit de pan en zet ze op een droge doek. Laat ze volledig afkoelen. Optioneel kun je de potten op de kop zetten, maar dit is niet noodzakelijk. Controleer na 24 uur of de potten vacuüm zijn getrokken door het deksel in te drukken. Als het deksel niet meer beweegt, is de pot goed gesloten.
Trefwoord Rode kool wecken

Hoelang is geweckte rode kool houdbaar?

Weckpotten met rode kool zijn minimaal 12 maanden houdbaar als ze op een koele, donkere plek worden bewaard. Een geopende pot bewaar je in de koelkast en gebruik je binnen een week.

Vijf variaties en aanpassingen

Met rode wijn

Vervang 250 milliliter water door rode wijn voor een diepere smaak.

Extra zuur

Voeg een eetlepel citroensap toe aan het azijnmengsel voor extra frisheid.

Zonder suiker

Gebruik honing of ahornsiroop als natuurlijke zoetstof in plaats van suiker.

Met spekjes

Bak gerookte spekjes uit en voeg deze toe aan de rode kool voordat je de potten vult.

Pittige variant

Voeg een halve theelepel chilivlokken toe voor een pittige twist.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept