Rode kool invriezen is een slimme manier om restjes te bewaren of om vooruit te koken voor drukke dagen. Zeker als je een grote kool in huis hebt gehaald of als je zelf uit de moestuin oogst, komt invriezen goed van pas. Rode kool is namelijk een stevige groente die zich uitstekend leent voor het invriezen, zolang je een paar eenvoudige stappen volgt.
Veel mensen weten niet dat rode kool met appeltjes, want dat gaan we in dit recept maken en invriezen, na het bereiden nog lang goed blijft in de vriezer. Zo hoef je niets weg te gooien en heb je altijd een portie klaarstaan voor bij de aardappelen of een stoofgerecht. In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je dat aanpakt, inclusief hoe lang je het kunt bewaren, wat je nodig hebt en hoe je het recept eventueel kunt aanpassen aan je eigen smaak.

Hoe rode kool invriezen?
Benodigdheden
- Grote pan met deksel
- Houten lepel
- Keukenweegschaal
- Scherp mes
- Snijplank
- Vriesbestendige bewaarbakken of diepvrieszakken
- Etiketten en stift voor datering
- Schuimspaan (optioneel)
Ingrediënten
- 1 middelgrote rode kool ongeveer 1000 gram
- 2 eetlepels zonnebloemolie of roomboter
- 1 ui optioneel, fijngesneden
- 2 appels bij voorkeur zure appels zoals Goudreinetten, geschild en in blokjes
- 3 eetlepels natuurazijn of appelazijn
- 2 eetlepels suiker
- 200 milliliter water
- 1 laurierblad
- 3 kruidnagels
- Zout naar smaak
Bereiding
1. Rode kool voorbereiden
- Verwijder de buitenste bladeren van de kool. Snij de kool in kwarten, verwijder de harde kern en snijd de rest in fijne reepjes. Je kunt hiervoor ook een mandoline gebruiken als je het graag dun gesneden hebt.
2. Rode kool met appeltjes maken
- Verwarm de olie of boter in een ruime pan. Fruit de fijngesneden ui op laag vuur tot deze glazig is. Dit stapje kun je overslaan als je geen ui gebruikt, maar het geeft net een beetje extra diepte aan de smaak.
- Doe de gesneden kool in de pan en schep goed om. Voeg daarna de blokjes appel toe, samen met de suiker, azijn, laurierblad en kruidnagels. Giet het water erbij en breng het geheel langzaam aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de kool ongeveer 30 tot 40 minuten zachtjes stoven met de deksel op de pan. Roer af en toe om aanbakken te voorkomen. De kool moet gaar zijn, maar nog een beetje bite hebben.
- Verwijder de laurier en kruidnagels. Schep de rode kool in een grote schaal of leg het plat uitgespreid op een schone bakplaat, zodat het snel kan afkoelen. Laat het minstens een uur staan tot het volledig op kamertemperatuur is.
3. Verdeel in porties
- Schep de afgekoelde kool in vriesbestendige bewaarbakken of diepvrieszakken. Sluit goed af, duw zo veel mogelijk lucht eruit en schrijf de datum erop. Gebruik porties van bijvoorbeeld 250 of 500 gram, afhankelijk van wat je meestal nodig hebt.
4. Invriezen
- Leg de porties in de vriezer. Zorg dat ze plat liggen, dan vriezen ze sneller in en nemen ze minder ruimte in beslag. Als je gebruik maakt van vacuümzakken, is dat nog beter voor de houdbaarheid.
Hoelang is ingevroren rode kool houdbaar?
Rode kool blijft in de vriezer ongeveer 6 tot 8 maanden goed, mits goed luchtdicht verpakt. Na die tijd is de kool nog veilig om te eten, maar kan de smaak en textuur iets achteruitgaan. Zorg ervoor dat je de kool niet meerdere keren ontdooit en opnieuw invriest. Ontdooi de portie die je nodig hebt langzaam in de koelkast of warm hem direct op in een pan met een scheutje water.
Vijf variaties en aanpassingen
Vegan variant zonder suiker
Laat de suiker weg en gebruik een fijngesneden dadel of wat appelmoes voor een natuurlijke zoetheid.
Met kaneel en rozijnen
Voeg tijdens het stoven een theelepel kaneel en een handje rozijnen toe voor een warme, zoete twist.
Met rode wijn in plaats van water
Gebruik 200 milliliter droge rode wijn in plaats van water voor een diepere smaak.
Pittige rode kool
Voeg een halve theelepel chilivlokken toe om het gerecht een pittig accent te geven.
Met spekjes
Bak spekreepjes uit en voeg deze toe aan de kool voor een hartige variant. Let op: deze versie is minder lang houdbaar in de vriezer, maximaal 3 maanden.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.