Rode kool bewaren
Bewaren

Rode kool bewaren

Rode kool bewaren, een veelzijdige groente die in tal van gerechten wordt gebruikt, van klassieke Hollandse stamppot tot frisse salades. Maar wat doe je als je een hele kool hebt gekocht en je krijgt hem niet in één keer op? Of als je een overschot hebt van gekookte rode kool? Het goed bewaren van rode kool kan ervoor zorgen dat je er langer van kunt genieten, zonder verspilling. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je rode kool het beste kunt bewaren, of het nu rauw, gekookt, ingevroren of vacuümverpakt is. Ook bespreken we hoe je kunt herkennen of rode kool bedorven is.

In de koelkast

Als je een verse, ongesneden rode kool hebt, kun je deze het beste bewaren in de koelkast. Rode kool blijft het langst vers in de groentelade, waar het iets kouder en vochtiger is. Wikkel de kool in een vochtige doek of bewaar hem in een plastic zak met kleine gaatjes, zodat hij kan ademen. Zo blijft de kool ongeveer twee tot drie weken goed.

Heb je de rode kool al aangesneden? Dan is het belangrijk om de gesneden kant af te dekken met vershoudfolie of een herbruikbare silicone deksel. Dit voorkomt dat de kool uitdroogt of andere geuren in de koelkast opneemt. Gesneden rode kool kun je tot vijf dagen in de koelkast bewaren.

Invriezen

Invriezen is een uitstekende manier om rode kool langer te bewaren. Zowel rauwe als gekookte rode kool kan ingevroren worden, maar er zijn een paar stappen die je moet volgen voor het beste resultaat.

Rauwe rode kool invriezen

  1. Snij de rode kool in dunne repen of hak hem fijn, afhankelijk van hoe je hem later wilt gebruiken.
  2. Blancheer de rode kool door hem twee tot drie minuten in kokend water te koken. Dit stopt de werking van enzymen die de kwaliteit kunnen verminderen.
  3. Laat de rode kool goed uitlekken en afkoelen.
  4. Verdeel de rode kool in porties en doe deze in diepvrieszakken of goed afsluitbare bakjes. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken.
  5. Label de zakken of bakjes met de datum, zodat je weet hoelang de kool al in de vriezer ligt.

Blancheerde rode kool blijft tot wel twaalf maanden goed in de vriezer. Ongeblancheerde rode kool kan ook ingevroren worden, maar zal minder lang zijn smaak en textuur behouden.

Gekookte rode kool invriezen

Gekookte rode kool is nog eenvoudiger in te vriezen. Verse kool kun je het beste eerst snijden en dan 3 minuten blancheren. Laat de kool eerst helemaal afkoelen. Verdeel de kool daarna in porties en doe deze in diepvriesbakjes of zakken. Verwijder overtollige lucht en sluit alles goed af. Gekookte rode kool blijft in de vriezer ongeveer zes maanden goed.

Vacumeren

Een andere manier om rode kool langer te bewaren is vacumeren. Door de lucht uit de verpakking te verwijderen, vertraag je de groei van bacteriën en schimmels. Dit werkt zowel voor rauwe als gekookte rode kool.

Rauwe rode kool vacumeren

  1. Snij de rode kool in de gewenste grootte.
  2. Gebruik een vacuümmachine om de kool luchtdicht te verpakken. Heb je geen vacuümmachine? Dan kun je een diepvrieszak gebruiken en met een rietje de lucht eruit zuigen.
  3. Bewaar de gevacumeerde kool in de koelkast of vriezer.

In de koelkast blijft gevacumeerde rauwe rode kool ongeveer twee tot drie weken goed. In de vriezer kan het tot een jaar worden bewaard.

Gekookte rode kool vacumeren

Voor gekookte rode kool geldt hetzelfde proces. Laat de kool eerst helemaal afkoelen voordat je hem vacumeert. Gevacumeerde gekookte of geblancheerde rode kool blijft in de koelkast tot tien dagen goed en in de vriezer zes tot 12 maanden.

Bedorven rode kool herkennen

Het is belangrijk om te weten hoe je kunt zien of rode kool niet meer goed is. Verse rode kool heeft een stevige textuur en een diepe paarse kleur. Als de kool zacht aanvoelt, donkere of slijmerige plekken heeft, of een zure geur verspreidt, is hij waarschijnlijk bedorven.

Bij gekookte rode kool kun je bedorven kool herkennen aan schimmelvorming, een onaangename geur of een slijmerige textuur. Als je twijfelt, is het beter om het niet meer te eten. Het risico op voedselvergiftiging is het niet waard.

Conclusie

Rode kool is een heerlijke en veelzijdige groente die met de juiste bewaarmethoden lang goed blijft. Of je nu kiest voor bewaren in de koelkast, invriezen of vacumeren, het is belangrijk om hygiënisch te werk te gaan en de kool goed te verpakken. Door de signalen van bedorven kool te herkennen, kun je voorkomen dat je bedorven voedsel eet. Zo kun je optimaal genieten van deze kleurrijke en voedzame groente, zonder verspilling!

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *