Pruimenjam maken
Jam, chutney, marmelade

Pruimenjam maken

Pruimenjam maken is een geweldige manier om de smaak van de zomer te vangen en vast te houden in een potje. Het is niet alleen heerlijk op een vers gebakken boterham, maar ook een perfect ingrediënt voor in taarten, yoghurt of zelfs bij een kaasplankje. Bovendien is zelf jam maken eenvoudiger dan je denkt, en je hebt er maar een paar basisingrediënten voor nodig. Het leukste is dat je de hoeveelheid suiker en de smaak helemaal naar je eigen wens kunt aanpassen. Of je nu een beginnende kok bent of al vaker jam hebt gemaakt, met dit recept zet je iets op tafel waar je trots op kunt zijn.

klein

Hoe pruimenjam maken?

Pruimenjam maken is een eenvoudige en leuke manier om zelf iets heerlijks te maken met verse pruimen. Door een paar basisstappen te volgen, tover je rijpe pruimen om tot een smaakvolle jam die je maandenlang kunt bewaren. Het is perfect voor op brood, in desserts of om cadeau te geven.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 2 uur 5 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 129 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Scherp mesje
  • Snijplank
  • Keukenweegschaal
  • Lepel of spatel
  • Schone jampotten met deksels (steriel gemaakt)
  • Trechter (optioneel, voor makkelijker vullen)
  • Keukendoek of schone theedoek
  • Staafmixer (optioneel, voor een gladdere jam)

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram verse pruimen bij voorkeur rijp, maar niet overrijp
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1 citroen sap
  • 1 theelepel kaneel optioneel, voor een warme smaak
  • 100 milliliter water

Instructies
 

1. Bereid de pruimen voor

  • Was de pruimen grondig onder koud water om eventuele vuilresten te verwijderen. Snijd de pruimen doormidden, verwijder de pitten en controleer op eventuele plekjes die je weg wilt snijden. Je kunt de schil gewoon laten zitten; die zorgt juist voor een mooie kleur en extra smaak in de jam.

2. Kook de pruimen

  • Doe de pruimen samen met 100 milliliter water in een grote pan. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het geheel aan de kook. Laat de pruimen ongeveer 10 minuten zachtjes koken, totdat ze helemaal zacht zijn en beginnen te vallen. Roer af en toe door zodat de pruimen niet aan de bodem blijven plakken.

3. Voeg de suiker en citroensap toe

  • Voeg de suiker en het sap van een citroen toe aan de pan. Roer goed door zodat de suiker oplost in het warme pruimensap. Citroensap helpt niet alleen om de smaak in balans te brengen, maar werkt ook als een natuurlijk conserveermiddel.

4. Laat de jam indikken

  • Laat de jam op laag vuur zachtjes pruttelen. Dit duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de jam aanbrandt. Wil je een gladdere jam? Gebruik dan een staafmixer om het mengsel te pureren voordat het volledig indikt.

5. Controleer de dikte

  • Om te testen of de jam dik genoeg is, kun je de ‘koudeschoteltest’ gebruiken. Zet een schoteltje in de koelkast terwijl de jam kookt. Laat een theelepel jam op het koude schoteltje vallen en duw er zachtjes tegen met je vinger. Als het mengsel rimpelt, is de jam klaar. Als het nog te vloeibaar is, laat het dan iets langer koken en test opnieuw.

6. Vul de potten

  • Haal de pan van het vuur en laat de jam een paar minuten afkoelen. Gebruik een trechter om de jam in de schone, steriele potten te gieten. Vul de potten tot net onder de rand. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten op hun kop. Dit zorgt voor een vacuüm, waardoor de jam langer houdbaar blijft.

7. Laat de jam afkoelen

  • Laat de potten volledig afkoelen voordat je ze rechtop zet. Bewaar de potten op een koele, donkere plek, zoals een voorraadkast. Zodra een pot is geopend, bewaar je deze in de koelkast.
Trefwoord Pruimenjam maken

Hoe lang is pruimenjam houdbaar?

Zelfgemaakte pruimenjam is, mits goed afgesloten en bewaard, ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat de potten steriel zijn voordat je ze vult om de houdbaarheid te verlengen. Eenmaal geopend, blijft de jam ongeveer 2 tot 3 weken goed in de koelkast.

Vijf variaties en aanpassingen

Voeg specerijen toe

Probeer eens een vleugje vanille, steranijs of gember toe te voegen voor een unieke twist. Voeg de specerijen toe tijdens het koken van de pruimen en verwijder ze voordat je de jam in de potten doet.

Minder suiker, meer fruit

Wil je minder suiker gebruiken? Gebruik een geleermiddel zoals geleisuiker speciaal of pectine. Hiermee kun je de suikerhoeveelheid halveren zonder dat de jam zijn structuur verliest.

Mix met ander fruit

Combineer pruimen met ander seizoensfruit zoals appels, bramen of perziken. Dit geeft een verrassende en complexe smaak.

Maak het alcoholisch

Voeg een scheutje port, cognac of amaretto toe vlak voor het vullen van de potten. Dit geeft je jam een luxe uitstraling en een bijzondere smaak.

Probeer zonder schil

Wil je een extra gladde jam? Zeef de gekookte pruimen door een fijne zeef om de schil en eventuele stukjes te verwijderen. Dit kost iets meer tijd, maar geeft een zijdezachte textuur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept