Pruimen inmaken is een prachtige manier om deze heerlijke, sappige vruchten te bewaren voor later. Of je nu een overdaad aan pruimen hebt uit eigen tuin of ze net in de aanbieding hebt gekocht, door pruimen in te maken kun je de zomer letterlijk in een potje vangen. Het proces is eenvoudig, en het resultaat is verbluffend: geurige, zachte pruimen die je kunt gebruiken in desserts, bij vleesgerechten, of gewoon zo, uit de pot. Het inmaken van pruimen is bovendien een nostalgisch ritueel, iets wat ons herinnert aan hoe onze grootouders zorgvuldig oogsten bewaarden om een voorraad aan te leggen voor de winter.
In dit recept leer je hoe je pruimen kunt inmaken in een heerlijke, licht kruidige siroop. Het is niet alleen een praktische manier om voedsel te bewaren, maar ook een ambachtelijk proces dat voldoening geeft. Bovendien kun je het recept aanpassen aan je eigen smaak. Voeg bijvoorbeeld je favoriete kruiden toe of experimenteer met verschillende soorten suiker. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Laten we samen aan de slag gaan om vier prachtige inmaakpotten te vullen met deze heerlijke ingemaakte pruimen.
Hoe pruimen inmaken?
Benodigdheden
- Vier schone inmaakpotten met een inhoud van ongeveer vijfhonderd milliliter
- Een grote pan voor de siroop
- Een diepe pan of weckketel om de potten te steriliseren
- Een schuimspaan of tang
- Een mes en snijplank
- Een keukendoek of schone theedoek
Ingrediënten
- Eén kilogram verse pruimen bij voorkeur stevig, maar rijp
- Driehonderd vijftig gram kristalsuiker
- Vijfhonderd milliliter water
- Eén citroen sap en schil
- Eén kaneelstokje
- Vier kruidnagels
- Twee steranijs
- Eén theelepel vanille-extract optioneel
Instructies
1. Steriliseren van de potten
- Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Plaats de schone inmaakpotten en deksels in het kokende water en laat ze daar tien minuten liggen. Haal ze daarna voorzichtig uit het water en laat ze omgekeerd drogen op een schone theedoek.
2. Pruimen voorbereiden
- Was de pruimen grondig en dep ze droog. Laat ze heel of halveer ze en verwijder de pit, afhankelijk van je voorkeur. Controleer elke pruim op beschadigingen en gebruik alleen gave vruchten.
3. Siroop maken
- Doe het water en de suiker in een grote pan en verwarm het op middelhoog vuur totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg het citroensap, de citroenschil, het kaneelstokje, de kruidnagels en de steranijs toe. Laat de siroop zachtjes koken gedurende vijf tot tien minuten zodat de smaken goed kunnen mengen. Haal de pan van het vuur.
4. Pruimen inmaken
- Vul de steriele potten met de pruimen. Schenk de hete siroop over de pruimen totdat ze volledig bedekt zijn. Zorg ervoor dat er ongeveer één centimeter ruimte overblijft aan de bovenkant van de pot. Sluit de potten goed af met de deksels.
5. Potten vacuüm afsluiten
- Plaats de gesloten potten in een grote pan of weckketel gevuld met heet water. Zorg ervoor dat de potten volledig onder water staan. Breng het water aan de kook en laat de potten vijftien minuten koken. Haal ze daarna voorzichtig uit het water en laat ze afkoelen op een schone theedoek. Je zult merken dat de deksels na enige tijd vacuüm trekken; dit kun je herkennen aan het ploppen van het deksel.
Hoelang zijn ingemaakte pruimen houdbaar?
Wanneer je netjes en hygiënisch te werk gaat, zijn ingemaakte pruimen ongeveer één jaar houdbaar. Bewaar de potten op een koele, donkere plek, zoals een kelder of voorraadkast. Controleer altijd de potten voordat je ze opent: als het deksel bol staat of als de inhoud vreemd ruikt of eruitziet, is het niet meer veilig om te eten.
Na openen kun je de pruimen nog ongeveer een week in de koelkast bewaren.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden aanpassen
Voeg andere kruiden toe, zoals kardemom, gember of een beetje nootmuskaat, voor een andere smaakdimensie.
Alcohol toevoegen
Voor een luxe variant kun je een scheutje rum, brandy of amaretto aan de siroop toevoegen.
Minder suiker
Gebruik minder suiker en vervang een deel door honing of ahornsiroop voor een subtielere zoetheid.
Andere vruchten combineren
Voeg enkele stukjes perzik, abrikoos of zelfs kersen toe aan de potten voor een fruitige mix.
Siroop als saus gebruiken
De siroop die overblijft in de potten kun je perfect gebruiken als saus voor pannenkoeken, ijs of yoghurt. Maak eventueel een extra hoeveelheid siroop.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.