Pizza kruiden maken is iets waar je eigenlijk nooit spijt van krijgt. Iedereen kent het wel: je staat op het punt om een heerlijke, zelfgemaakte pizza in de oven te schuiven en je denkt nog snel even aan een potje pizza kruiden. Maar hoe vaak heb je niet gemerkt dat dat potje alweer leeg of oud is? Veel mensen grijpen dan maar naar wat losse kruiden of laten het er helemaal bij zitten. Zonde, want juist die typische kruiden maken een pizza af. Wat veel mensen niet weten, is dat je heel makkelijk zelf pizza kruiden kunt maken. Je hebt er geen gekke spullen voor nodig en het leuke is dat je ze helemaal naar je eigen smaak kunt samenstellen.
Het maken van je eigen pizza kruiden is niet alleen simpel, het maakt je pizza’s ook echt lekkerder. Je weet precies wat erin zit, je hoeft nooit meer zonder te zitten en je kunt spelen met de smaken. Misschien hou je van wat meer oregano, of juist wat extra knoflook? Zelf doen is het geheim. Het geeft je pizza’s dat beetje extra liefde en karakter. En eerlijk is eerlijk: zelfgemaakte dingen smaken vaak gewoon beter. Bovendien is het ontzettend leuk om zo’n potje met je eigen mix in je keuken te hebben staan, klaar voor gebruik.

Hoe pizza kruiden maken?
Benodigdheden
- Een mengkom
- Een lepel
- Een luchtdicht kruidenpotje of glazen pot
- Eventueel een label en een stift om het potje te beschrijven
Ingrediënten
- 2 eetlepels gedroogde oregano
- 2 eetlepels gedroogde basilicum
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 1 eetlepel gedroogde marjolein
- 1 eetlepel gedroogde rozemarijn fijngehakt
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel zeezout
- 1 theelepel chilivlokken optioneel, voor wat pit
Bereiding
1. Voorbereiding
- Begin met alle kruiden bij elkaar zoeken. Zorg dat je alles netjes hebt afgewogen of afgestreken met een maatlepel. Zo krijg je een goede balans in je mix.
2. Kruidenmix maken
- Doe alle gedroogde kruiden, het uienpoeder, knoflookpoeder, peper, zout en eventueel de chilivlokken in de mengkom. Neem even de tijd om het goed door te scheppen met een lepel. Als je wilt, kun je het mengsel ook kort met je handen mengen. Dat geeft soms nog net iets meer aroma doordat je de kruiden licht kneust.
- Proef een klein beetje van de kruiden. Dat klinkt misschien raar, maar door even te ruiken en een korreltje op je tong te leggen, weet je of het naar jouw smaak is. Wil je het pittiger? Doe er dan gerust wat extra chilivlokken bij. Mag het iets zouter? Voeg dan nog een snufje zeezout toe.
- Schep de mix daarna over in een schoon en droog kruidenpotje. Druk het niet te hard aan, laat de kruiden luchtig zodat ze hun aroma goed behouden.
- Sluit het potje goed af en plak er eventueel een label op met de datum en de naam ‘Pizza kruiden’. Zo weet je precies wat het is en hoelang je het nog kunt gebruiken.
Hoelang zijn zelfgemaakte pizza kruiden houdbaar?
Als je de pizza kruiden in een goed afgesloten potje en op een droge, koele plek bewaart, blijven ze zeker zes maanden goed. Na die tijd zijn ze vaak nog prima te gebruiken, maar de geur en smaak kunnen wat minder intens worden. Bewaar het potje dus liever niet boven je fornuis of in de zon, want warmte en licht maken de kruiden sneller flauw.
Vijf variaties en aanpassingen
Met geraspte Parmezaanse kaas
Voor direct gebruik kun je een paar lepels van de mix mengen met geraspte Parmezaanse kaas. Strooi het vlak voor het bakken over je pizza voor een rijke, hartige smaak.
Italiaanse mix
Voeg 1 eetlepel gedroogde salie toe en een beetje geraspte nootmuskaat voor een echte Italiaanse smaak.
Pikante pizza kruiden
Voor de liefhebber van pittig kun je de chilivlokken verdubbelen en een halve theelepel gerookt paprikapoeder toevoegen.
Provençaalse twist
Vervang de rozemarijn door lavendel en voeg 1 eetlepel herbes de Provence toe voor een Zuid-Franse touch.
Zonder zout
Wil je de mix liever zonder zout maken? Laat het zeezout dan gewoon weg, de smaak van de kruiden is op zichzelf al krachtig genoeg.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.