Perziksap maken, een heerlijk verfrissend drankje dat je gemakkelijk zelf thuis kunt maken. Door het sap zelf te bereiden, kun je de pure smaak van perziken behouden en weet je precies wat erin zit. Bovendien kun je met een beetje moeite een paar flessen maken die je later nog kunt gebruiken. Het is een leuke en eenvoudige manier om de zomerse smaak van perziken te bewaren voor de koudere maanden.
Zelfgemaakt perziksap is niet alleen lekker, maar ook een geweldige manier om rijpe perziken op te maken die anders misschien niet gegeten zouden worden. Met dit recept maak je ongeveer twee flessen perziksap en heb je altijd iets lekkers bij de hand, of het nu is om puur te drinken of als basis voor andere dranken en gerechten.
Hoe perziksap maken?
Benodigdheden
- Grote pan
- Zeef of fijne kaasdoek
- Pollepel
- Blender of staafmixer
- Trechter
- Twee goed schoongemaakte glazen flessen met dop
Ingrediënten
- 1,5 kilo verse rijpe perziken
- 500 milliliter water
- 250 gram kristalsuiker optioneel, afhankelijk van de zoetheid van de perziken
- Sap van één citroen
Instructies
1. Voorbereiding van de perziken
- Was de perziken grondig onder koud water om vuil en eventuele resten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Snijd de perziken doormidden, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in grove stukken. De schil kun je laten zitten, want die geeft extra smaak en kleur aan het sap.
2. Koken van de perziken
- Doe de perzikstukken samen met het water en de kristalsuiker in een grote pan. Breng het geheel aan de kook op middelhoog vuur. Roer af en toe door zodat de suiker goed oplost en de perziken gelijkmatig zacht worden. Laat het mengsel ongeveer vijftien tot twintig minuten zachtjes koken, totdat de perziken volledig zacht zijn.
3. Pureren en zeven
- Gebruik een blender of staafmixer om de gekookte perziken tot een gladde puree te verwerken. Als je een hele fijne textuur wilt, kun je het mengsel door een zeef of een kaasdoek halen. Dit verwijdert eventuele vezels en zorgt voor een mooi helder sap.
4. Toevoegen van citroensap
- Roer het sap van één citroen door het gezeefde perziksap. Dit helpt niet alleen om de smaak in balans te brengen, maar werkt ook als een natuurlijk conserveringsmiddel.
5. Verpakken en bewaren
- Giet het warme perziksap met behulp van een trechter in schone glazen flessen. Sluit de flessen direct goed af en laat ze afkoelen op kamertemperatuur. Bewaar de flessen daarna in de koelkast.
Hoelang blijft perziksap goed?
Zelfgemaakt perziksap blijft ongeveer vijf tot zeven dagen goed in de koelkast. Wil je het langer bewaren? Overweeg dan om het sap in te vriezen in ijsblokvormpjes of te wecken in steriele flessen. Hierdoor kun je er maanden later nog van genieten.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg een takje verse munt toe tijdens het koken voor een frisse twist.
- Gebruik honing in plaats van suiker voor een iets gezondere zoetmaker.
- Maak een tropische variant door wat mango of ananas toe te voegen.
- Probeer een vleugje specerijen zoals kaneel of vanille voor een warme smaak.
- Meng het perziksap met bruiswater voor een sprankelend drankje.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.