Perzik drogen is een heerlijke en praktische manier om dit sappige zomerfruit langer te bewaren. Door de natuurlijke suikers in de perzik te concentreren, ontstaat er een zoete, intens smakende snack die je maandenlang kunt bewaren. Bovendien kun je gedroogde perziken op veel manieren gebruiken, van een gezonde snack tot een smaakvolle toevoeging aan ontbijtgranen, salades of zelfs in hartige gerechten.
Het drogen van perziken is geen ingewikkeld proces, maar het vergt wel wat tijd en aandacht. In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf perziken kunt drogen, met of zonder een voedseldroger. Of je nu kiest voor schijfjes of partjes, het resultaat is altijd heerlijk.
Hoe perzik drogen?
Benodigdheden
- Scherp mes
- Snijplank
- Grote kom
- Keukenpapier of een schone theedoek
- Oven of voedseldroger
- Bakpapier of droogmatjes
- Luchtdichte potten of zakjes voor opslag
Ingrediënten
- Verse rijpe perziken (hoeveelheid naar keuze)
- 250 milliliter Citroensap
- 500 milliliter Water
Instructies
1. Voorbereiding
- Was de perziken grondig onder koud stromend water om vuil en eventuele resten van pesticiden te verwijderen. Dep ze droog met een schone theedoek. Als je de schil wilt verwijderen, kun je de perziken kort blancheren in kokend water en daarna afspoelen met koud water. De schil laat dan gemakkelijk los. Het is ook prima om de schil te laten zitten, afhankelijk van je voorkeur.
2. Perziken snijden
- Snij de perziken doormidden en verwijder de pitten. Snij vervolgens dunne schijfjes van ongeveer 5 millimeter dik. Probeer de plakjes zo gelijkmatig mogelijk te maken zodat ze gelijktijdig drogen.
3. Behandelen met citroenwater
- Meng het citroensap en water in een grote kom. Dompel de perzikschijfjes kort onder in dit mengsel. Dit helpt om verkleuring tegen te gaan en behoudt de heldere kleur van de perzik.
4. Drogen
- Leg de perzikschijfjes in een enkele laag op bakpapier of droogmatjes. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen. Plaats ze in een voorverwarmde oven op 60 graden Celsius of in een voedseldroger.
- Als je een oven gebruikt, laat de ovendeur op een kier om vocht te laten ontsnappen. Dit kan met een houten lepel tussen de deur. Het drogen duurt ongeveer 8 tot 12 uur, afhankelijk van de dikte van de schijfjes en het vochtgehalte van de perziken. Controleer regelmatig en draai de schijfjes halverwege om voor een gelijkmatig resultaat.
5. Bewaren
- .Laat de gedroogde perziken volledig afkoelen voordat je ze in luchtdichte potten of zakjes doet. Bewaar ze op een koele, donkere plaats.
Hoelang zijn gedroogde perziken houdbaar?
Gedroogde perziken zijn, mits goed bewaard, ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar. Controleer regelmatig op tekenen van schimmel of bederf. Bewaar ze eventueel in de koelkast of vriezer voor een langere houdbaarheid.
Vijf variaties en aanpassingen
- Voeg kruiden toe: Strooi een beetje kaneel of gemalen gember over de perzikschijfjes voordat je ze droogt.
- Probeer andere smaken: Dompel de perziken in een mengsel van honing en water voor een extra zoete smaak.
- Experimenteer met texturen: Snijd de perziken in dikkere of dunnere schijfjes voor een zachtere of krokantere structuur.
- Combineer fruit: Droog perziken samen met abrikozen of pruimen voor een kleurrijk en smaakvol mengsel.
- Maak een snackmix: Voeg de gedroogde perziken toe aan een mix van noten, zaden en rozijnen voor een gezonde trailmix.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.