Perenjam maken
Jam, chutney, marmelade

Perenjam maken

Perenjam maken is een eenvoudig en lonend proces dat iedereen thuis kan proberen. Of je nu een overvloed aan rijpe peren hebt of gewoon iets nieuws wilt proberen, perenjam biedt een heerlijke en veelzijdige toevoeging aan je keukenvoorraad. Met een paar simpele ingrediënten en wat geduld kun je potten vullen met zoete, zachte jam die perfect past bij brood, pannenkoeken of zelfs hartige gerechten.

In deze gids leer je niet alleen hoe je perenjam kunt maken, maar ook hoe je ervoor zorgt dat het goed houdbaar is. Het proces is minder ingewikkeld dan je misschien denkt. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met kruiden, specerijen en andere toevoegingen om jouw unieke versie te maken.

klein

Hoe perenjam maken?

Perenjam maken begint met het selecteren van rijpe peren die goed zijn geschild en ontpit. Vervolgens worden de peren gekookt met suiker en citroensap, waardoor ze hun natuurlijke zoetheid en smaak vrijgeven. Door het mengsel langzaam te laten pruttelen tot het indikt, ontstaat een smeuïge jam. De bereide jam kan vervolgens in potten worden gegoten en goed afgesloten om lang van de smaak van verse peren te genieten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 29 minuten
Afkoelen 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 145 kcal

Benodigdheden

  • Vier schone glazen jampotten met deksel
  • Grote pan
  • Houten lepel
  • Staafmixer of aardappelstamper
  • Schuimspaan
  • Weegschaal
  • Sterilisatiegereedschap (bijvoorbeeld een grote pan of oven)
  • Keukendoek

Ingrediënten
  

  • 1 kilo Rijpe peren
  • 350 gram Kristalsuiker
  • 2 eetlepels Citroensap
  • 0,5 theelepel Kaneel optioneel
  • 1 Vanillestokje optioneel
  • 1 Zakje pectine indien gewenst voor stevigere jam

Instructies
 

1. Peren voorbereiden

  • Begin met het wassen, schillen en ontpitten van de peren. Snijd ze in kleine stukjes, zodat ze makkelijker koken. Controleer of je peren rijp en sappig zijn; dit zorgt voor een vollere smaak en een betere consistentie van de jam.

2. Peren koken

  • Doe de perenstukjes samen met het citroensap en de suiker in een grote pan. Voeg de kaneel en het vanillestokje toe als je deze gebruikt. Zet het vuur laag en laat de peren langzaam warm worden. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het ongeveer twintig minuten pruttelen totdat de peren zacht zijn.

3. Pureren en indikken

  • Gebruik een staafmixer om de peren tot een gladde massa te pureren, of laat de stukjes zitten als je een meer rustieke textuur wilt. Voeg indien nodig een zakje pectine toe en laat de jam nog eens vijf tot tien minuten koken. Schuim het oppervlak af met een schuimspaan voor een heldere jam.

4. Jampotten steriliseren

  • Terwijl de jam kookt, steriliseer je de jampotten. Kook ze in een grote pan water of plaats ze in een oven op honderdtachtig graden Celsius gedurende tien minuten. Haal ze voorzichtig uit de pan of oven en laat ze op een schone keukendoek drogen.

5. Jam in potten doen

  • Giet de hete jam voorzichtig in de steriele potten, tot ongeveer een halve centimeter onder de rand. Draai de deksels stevig dicht en zet de potten op hun kop. Laat ze afkoelen; hierdoor ontstaat een vacuüm dat de houdbaarheid verlengt.
Trefwoord Kweeperenjam maken

Hoe lang is perenjam houdbaar?

Perenjam is ongeopend ongeveer zes tot twaalf maanden houdbaar, mits de potten correct gesteriliseerd en afgesloten zijn. Eenmaal geopend kun je de jam het beste binnen drie tot vier weken opmaken. Bewaar geopende potten altijd in de koelkast.

Vijf variaties en aanpassingen

  1. Voeg geraspte gember toe voor een pittige twist.
  2. Gebruik bruine suiker in plaats van kristalsuiker voor een diepere smaak.
  3. Combineer peren met appels of pruimen voor een fruitige mix.
  4. Voeg een scheutje likeur, zoals amaretto of calvados, toe aan de jam.
  5. Experimenteer met kruiden zoals steranijs of kardemom voor een bijzondere smaak.
Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept