Pepertjes inmaken is een geweldige manier om een pittige voorraad aan te leggen voor in je keuken. Je kunt ze gebruiken op broodjes, in stoofpotten, bij kaasplankjes of gewoon als pittig hapje tussendoor. Zelf ingemaakte pepertjes hebben vaak veel meer smaak dan de varianten uit de winkel, en het leuke is dat je ze helemaal naar je eigen smaak kunt maken.
In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf vier potten pepertjes kunt inmaken in het zuur. We gebruiken eenvoudige ingrediënten, maar met een flinke smaak. Je hebt er geen ingewikkelde apparatuur voor nodig, alleen wat geduld en liefde voor goed eten.

Hoe pepertjes inmaken?
Benodigdheden
- 4 glazen inmaakpotten van ongeveer 350 milliliter
- Passende deksels, zuur-bestendig
- Een grote pan
- Een trechter (optioneel, maar handig)
- Keukenpapier of een schone doek
- Scherp mes en snijplank
- Een tang of stevige handschoenen als je gevoelige handen hebt
Ingrediënten
- 500 gram verse rode of groene pepertjes
- 500 milliliter natuurazijn 5% of 6%
- 500 milliliter water
- 3 eetlepels suiker
- 2 eetlepels zout geen jodiumzout, maar keukenzout of zeezout
- 4 teentjes knoflook gepeld en gehalveerd
- 8 laurierblaadjes
- 2 theelepels zwarte peperkorrels
- 1 theelepel mosterdzaad optioneel
Bereiding
1. Pepertjes voorbereiden
- Was de pepertjes grondig onder koud stromend water. Snijd de steeltjes eraf en bepaal hoe je ze wilt verwerken: in ringen, in de lengte gehalveerd of heel. Als je ze heel laat, prik dan met een tandenstoker een gaatje in elk pepertje zodat het zuur goed doordringt. Draag eventueel handschoenen, zeker bij hete pepers zoals rawits of madame-jeanettes.
2. Potten steriliseren
- Was de potten en deksels met heet water en zeep. Spoel ze goed na. Kook de potten daarna 10 minuten in ruim kokend water of zet ze 15 minuten in een oven op 120 graden Celsius. Laat ze omgekeerd uitlekken op een schone doek.
3. Inmaakvocht maken
- Breng in een grote pan het water, de azijn, suiker, zout, knoflook, laurierblaadjes, peperkorrels en eventueel mosterdzaad aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes doorkoken zodat de smaken goed mengen.
4. Potten vullen
- Verdeel de pepertjes over de gesteriliseerde potten. Stop de potten stevig vol, maar duw de pepertjes niet kapot. Leg in elke pot ook een half teentje knoflook en een laurierblaadje mee. Gebruik eventueel een trechter om knoeien te voorkomen.
5. Zuur toevoegen
- Giet het kokendhete inmaakvocht voorzichtig over de pepertjes tot ze helemaal onder staan. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte tot de rand van de pot. Veeg de rand van de pot schoon met een schoon doekje en draai de deksels stevig dicht.
6. Optioneel: potten op de kop zetten
- Je kunt de potten nu 5 tot 10 minuten op de kop zetten. Dit helpt bij het trekken van vacuüm. Dit is optioneel, maar wel handig als je goede, zuurvaste deksels hebt. Laat ze daarna weer rechtop afkoelen op een theedoek.
7. Afkoelen en bewaren
- Laat de potten volledig afkoelen op kamertemperatuur. Controleer na een dag of het vacuüm is getrokken: deksels moeten naar binnen getrokken zijn. Zet ze daarna op een koele, donkere plek, bijvoorbeeld in een kelder of voorraadkast.
Hoelang zijn ingemaakte pepertjes houdbaar?
Zelf ingemaakte pepertjes zijn, mits hygiënisch gewerkt en goed afgesloten, ongeveer 6 tot 12 maanden houdbaar buiten de koelkast. Bewaar ze op een koele, donkere plek. Eenmaal geopend, kun je de pot het beste in de koelkast zetten en binnen 3 tot 4 weken opmaken.
Let op: als een pot vreemd ruikt, borrelt of het deksel bol staat, gooi hem dan weg.
Vijf variaties en aanpassingen
Voeg kruiden toe
Denk aan rozemarijn, tijm, of een takje dille voor een kruidige twist.
Maak het zoeter of zuurder
Voeg meer suiker toe voor een zoet-zure smaak, of minder voor een strakker zuur.
Gebruik andere soorten pepers
Combineer jalapeño’s, rawits, habanero’s of zelfs paprika’s voor variatie in smaak én kleur.
Voeg wortel of ui toe
Snij dunne plakjes wortel of rode ui mee in de potten voor extra smaak en bite.
Experimenteer met azijn
Gebruik appelazijn of rijstazijn in plaats van natuurazijn voor een subtiel andere smaak.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.