Passievrucht jam maken
Jam, chutney, marmelade

Passievrucht jam maken

Passievrucht jam maken, de vruchten hebben een intens zoete, aromatische smaak met een lichtzure ondertoon. Dit maakt ze ideaal voor het maken van een heerlijke jam die zowel fris als vol van smaak is. Zelf passievrucht jam maken is niet moeilijk en je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig. Het resultaat is een jam die je niet zomaar in de supermarkt vindt: puur, zonder onnodige toevoegingen, en vol van tropisch fruitige smaak.

Met dit recept maak je ongeveer vier potten jam. Dit is een perfecte hoeveelheid om zelf van te genieten en eventueel een paar potten cadeau te doen. Passievrucht jam is heerlijk op brood, door yoghurt of als smaakmaker in desserts. We gaan stap voor stap uitleggen hoe je deze jam zelf maakt, inclusief enkele tips om het recept naar eigen smaak aan te passen.

klein

Hoe passievrucht jam maken?

Passievrucht jam maken begint met het uitlepelen van het sappige vruchtvlees en de aromatische pitjes, die samen zorgen voor een intens tropische smaak. Door de pulp te verwarmen met suiker en eventueel citroensap, ontstaat een jam met een mooie balans tussen zoet en zuur. Deze jam is heerlijk als broodbeleg, in desserts of als smaakmaker in verschillende gerechten.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 jampotten
calorieën 278 kcal

Benodigdheden

  • Een scherp mes en een lepel
  • Een zeef
  • Een kookpan met dikke bodem
  • Een pollepel
  • Een schone trechter
  • 4 Schone jampotten met deksels
  • Een schone theedoek

Ingrediënten
  

  • 500 gram passievruchten ongeveer 12 tot 15 stuks
  • 300 gram geleisuiker speciaal voor vruchten met weinig pectine
  • 200 milliliter water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 vanillestokje optioneel

Instructies
 

1. Passievruchten voorbereiden

  • Snij de passievruchten doormidden en schep met een lepel de pulp en de pitjes eruit. Doe dit boven een zeef die je op een kom zet, zodat je zoveel mogelijk sap opvangt. Druk met een lepel op de pitjes om al het sap eruit te krijgen. Wil je jam met een lichte bite? Houd dan een deel van de pitjes apart en voeg ze later toe.

2. Jamsiroop maken

  • Giet het passievruchtensap in een kookpan en voeg het water toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Voeg zowel de zaadjes als het stokje zelf toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het een paar minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed mengen.

3. Jam koken

  • Voeg de geleisuiker en het citroensap toe. Roer goed door en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat de jam ongeveer vijf minuten doorkoken terwijl je blijft roeren. Haal het vanillestokje eruit en voeg, als je dat lekker vindt, een paar passievruchtpitjes toe voor extra textuur.

4. Jam testen en afvullen

  • Doe de stollingstest: laat een druppel jam op een koud bordje vallen en kijk of het opstijft. Is de jam nog te vloeibaar? Laat hem dan nog een paar minuten doorkoken. Giet de jam met een trechter in schone jampotten. Draai de deksels goed dicht en zet de potten vijf minuten op hun kop. Hierdoor trekt het deksel vacuüm en blijft de jam langer goed.
Trefwoord Passievrucht jam maken

Hoelang is passievrucht jam houdbaar?

Als je de jampotten goed afsluit en op een koele, donkere plek bewaart, blijft de passievrucht jam ongeveer één jaar houdbaar. Na openen bewaar je de jam in de koelkast en is deze nog zo’n drie tot vier weken goed.

Vijf variaties en aanpassingen

Extra fruit toevoegen

Meng passievrucht met mango of ananas voor een nog tropischer smaak.

Minder suiker

Gebruik een andere soort geleisuiker met minder suiker als je een minder zoete jam wilt.

Gember of limoen

Voeg een klein stukje geraspte gember of wat limoenschil toe voor een extra frisse toets.

Met alcohol

Roer op het einde een scheutje rum of kokoslikeur door de jam voor een bijzondere twist.

Gezeefde variant

Wil je een volledig gladde jam? Zeef dan alle pitjes eruit voordat je de suiker toevoegt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept