Nasikruiden maken is niet alleen leuk om te doen, maar het tilt je zelfgemaakte nasi naar een hoger niveau. De geur van geroosterde specerijen in je keuken en het feit dat je precies weet wat er in je kruidenmix zit, maken dit een geweldige manier om je kookkunsten naar een authentieker niveau te brengen. Veel van de kant-en-klare kruidenmixen uit de supermarkt zitten vol zout, suiker en kunstmatige toevoegingen. Door zelf nasikruiden te maken, kun je die vermijden en de smaak helemaal naar je eigen voorkeur aanpassen.
Het mooie van nasikruiden is dat het een rijke en veelzijdige mix is van specerijen die perfect samengaan. Het recept dat ik hier met je deel, is een klassiek voorbeeld, maar biedt ook volop ruimte voor persoonlijke aanpassingen. Of je nu houdt van een pittige nasi of liever een mildere variant, met een zelfgemaakte kruidenmix bepaal jij de balans. En wees gerust: het proces is eenvoudiger dan je denkt en de ingrediënten zijn vaak al in je keukenkastje te vinden.
Hoe nasikruiden maken?
Benodigdheden
- Een droge koekenpan (voor het roosteren van specerijen)
- Vijzel of kruidenmolen (indien je hele specerijen gebruikt)
- Een luchtdichte glazen pot voor het bewaren van de mix
- Een maatlepelset
Ingrediënten
- 1 theelepel gemalen kurkuma
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1 theelepel gemalen laos galangawortel
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1 theelepel gemalen kardemom
- 1 halve theelepel gemalen kruidnagel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel chilipoeder aanpassen naar smaak
- 1 theelepel zwarte peper
- 2 theelepels zout
- 1 eetlepel gedroogde knoflookgranulaat
- 2 eetlepels gedroogde uienpoeder
Instructies
1. Specerijen roosteren (optioneel)
- Als je hele specerijen gebruikt, begin dan met het roosteren van de zaden, zoals koriander- en komijnzaad, in een droge koekenpan. Zet het vuur laag tot middelhoog en rooster de zaden al roerend ongeveer twee tot drie minuten. Je zult merken dat de aroma’s zich vrijgeven. Let op dat ze niet verbranden. Laat de geroosterde specerijen afkoelen voordat je ze maalt.
2. Specerijen mengen
- Als je gemalen specerijen gebruikt, voeg je alle ingrediënten simpelweg samen in een kom. Voor een fijnere textuur kun je de mix in een vijzel of kruidenmolen verder fijnmalen. Dit zorgt ervoor dat de smaken goed vermengen.
3. Bewaren
- Doe de kruidenmix in een luchtdichte glazen pot. Zorg dat de pot schoon en droog is voordat je de mix erin doet. Label de pot met de inhoud en de datum van maken.
- Voor een standaard portie nasi gebruik je ongeveer twee eetlepels van deze kruidenmix op vierhonderd gram gekookte rijst. Bak de kruiden mee met de groente en/of het vlees voor de nasi om de smaken volledig tot hun recht te laten komen.
Hoelang zijn nasikruiden houdbaar?
Zelfgemaakte nasikruiden zijn ongeveer zes maanden houdbaar als ze op de juiste manier worden bewaard. Bewaar de mix op een koele, droge en donkere plaats, zoals een keukenkastje. Vermijd blootstelling aan vocht of direct zonlicht, want dat kan de kwaliteit van de specerijen aantasten. Hoewel de mix niet snel bederft, kunnen de smaken na verloop van tijd minder sterk worden. Controleer daarom altijd de geur en smaak voordat je de kruiden gebruikt.
Vijf variaties en aanpassingen
Extra pit
Voeg meer chilipoeder of een snufje cayennepeper toe als je van een pittige nasi houdt.
Zoutarm
Laat het zout weg uit de mix en voeg het apart toe tijdens het koken, zodat je zelf de hoeveelheid kunt regelen.
Frisse toets
Voeg een theelepel citroengraspoeder toe voor een frisse, citrusachtige smaak.
Zoetere smaak
Experimenteer met een snufje suiker of honingpoeder voor een subtiel zoete ondertoon.
Verse kruiden
Combineer de droge mix met verse kruiden zoals fijngesneden koriander of lente-ui net voor het serveren voor extra diepte en kleur.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.