Moerbeisap maken
Sap & smoothie

Moerbeisap maken

Moerbeisap maken, sap van een heerlijke en sappige vrucht, die perfect is om te verwerken in een frisse en geconcentreerde sap. Zelf moerbeisap maken is niet alleen eenvoudig, maar ook een geweldige manier om de zoete en lichtzure smaak van deze bijzondere bessen te behouden. In tegenstelling tot winkelvarianten bevat zelfgemaakte moerbeisap geen onnodige toevoegingen zoals conserveringsmiddelen of extra suikers. Dit betekent dat je puur natuur in een fles krijgt, precies zoals jij het lekker vindt.

Deze methode is geschikt voor wie moerbeien vers uit de tuin heeft of een grote hoeveelheid op de markt heeft gekocht en er iets duurzaams mee wil doen. Moerbeisap kan namelijk niet alleen direct gedronken worden, maar ook bewaard worden voor later. Je kunt het inmaken in glazen flessen, maar ook vers gebruiken in smoothies of mixen met andere sappen.

klein

Hoe moerbeisap maken?

Moerbeisap maken is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om de juiste methode te gebruiken om de smaak en houdbaarheid te optimaliseren. Moerbeien bevatten veel sap, maar zijn van zichzelf vrij zacht. Daarom moet je voorzichtig te werk gaan bij het bereiden van het sap, zodat je de meeste smaak uit de vruchten haalt zonder bitterheid uit de pitjes. Een eenvoudige manier om moerbeisap te maken, is door de bessen te verwarmen en vervolgens het sap eruit te persen. Je kunt suiker en citroensap toevoegen voor extra smaak en houdbaarheid, maar dat is optioneel.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Nederland
Porties 2 Flessen
calorieën 344 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Houten lepel of stamper
  • Zeef of kaasdoek
  • Schone flessen met stevige deksels
  • Trechter

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram verse moerbeien bij voorkeur rijp en onbeschadigd
  • 500 milliliter water
  • 100 tot 150 gram suiker naar smaak
  • Sap van 1 citroen optioneel, voor extra frisheid en houdbaarheid

Bereiding
 

1. Moerbeien voorbereiden

  • Spoel de moerbeien goed af onder koud water en verwijder eventuele takjes of bladeren. Laat ze uitlekken in een vergiet. Als je wilt, kun je de steeltjes verwijderen, maar dat is niet noodzakelijk.

2. Koken en sap losmaken

  • Doe de moerbeien in een grote pan samen met het water. Zet het vuur middelhoog en laat de bessen langzaam warm worden. Roer af en toe door en druk de bessen voorzichtig kapot met een houten lepel of stamper. Laat dit ongeveer 15 tot 20 minuten pruttelen, tot de bessen volledig zacht zijn en hun sap hebben afgegeven.
  • Zet een fijne zeef of kaasdoek over een grote kom en giet het mengsel hierin. Laat het sap rustig uitlekken en gebruik een lepel om voorzichtig wat extra vocht uit de pulp te drukken. Wil je echt een helder sap? Laat het dan langer uitlekken zonder extra druk te geven.
  • Giet het gezeefde sap terug in de pan en voeg suiker toe naar smaak. Wil je het iets frisser? Knijp er dan een citroen over uit. Breng het sap kort aan de kook zodat de suiker volledig oplost. Dit helpt ook om het sap langer houdbaar te maken.

3. Sap bottelen

  • Giet het hete sap met behulp van een trechter in schone flessen en draai de doppen goed vast. Als je het sap wilt inmaken, kun je de flessen kort ondersteboven zetten nadat je ze gevuld hebt. Dit helpt om de doppen vacuüm te trekken, maar let op: sommige deksels zijn hier niet tegen bestand. Het zuur in het sap kan bepaalde soorten deksels aantasten, dus gebruik indien nodig speciale inmaakdeksels.
Trefwoord Moerbeisap maken

Hoe lang is moerbeisap houdbaar?

Moerbeisap dat direct in de koelkast wordt bewaard, blijft ongeveer een week goed. Als je het sap hebt ingemaakt in steriele flessen en vacuüm hebt afgesloten, kan het tot zes maanden houdbaar blijven op een koele, donkere plek. Na openen moet je het sap binnen een paar dagen opdrinken en in de koelkast bewaren.

Vijf variaties en aanpassingen

Moerbeisap zonder suiker

Wil je een gezondere versie zonder toegevoegde suiker? Laat de suiker dan helemaal weg of vervang deze door honing of een andere natuurlijke zoetstof.

Moerbeisap met kruiden

Voeg tijdens het koken een kaneelstokje of een paar kruidnagels toe voor een diepere, warme smaak. Dit werkt vooral goed als je het sap later warm wilt drinken in de winter.

Gecombineerd met ander fruit

Moerbeien combineren goed met andere fruitsoorten zoals frambozen, aardbeien of appels. Voeg wat extra fruit toe tijdens het koken voor een unieke smaakcombinatie.

Dikke moerbeisiroop maken

Wil je in plaats van sap een geconcentreerde siroop maken? Gebruik dan minder water en laat het sap langer inkoken. Dit is heerlijk over pannenkoeken, yoghurt of ijs.

Moerbeisap als cocktailbasis

Moerbeisap kan ook perfect gebruikt worden als basis voor cocktails. Meng het met bruisend water en een beetje limoen voor een verfrissende drank, of voeg een scheutje rum of wodka toe voor een feestelijke touch.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept