Mango jam maken
Jam, chutney, marmelade

Mango jam maken

Mango jam maken is een heerlijke manier om de zoete smaak van rijpe mango’s het hele jaar door in huis te halen. Het is verrassend eenvoudig en je hebt er niet veel voor nodig. Als je vier schone inmaakpotten klaar hebt staan en wat tijd vrijmaakt in de keuken, kun je in een uurtje een voorraad jam maken die wekenlang meegaat.

Het mooie aan zelf jam maken is dat je weet wat erin zit. Geen kunstmatige smaakstoffen of kleurstoffen, alleen vers fruit, suiker, citroensap en een beetje liefde. Deze mango jam is vol van smaak, dik van structuur en ideaal om te smeren op versgebakken brood, door yoghurt of als vulling voor gebak.

klein

Hoe mango jam maken?

Het maken van mango jam begint met rijpe, sappige mango’s. Die zorgen voor de juiste textuur en zoetheid. Je schilt ze, snijdt het vruchtvlees los van de pit, en snijdt dat vervolgens in kleine stukjes. Die kook je samen met geleisuiker en citroensap tot een geurige, glanzende massa. Daarna giet je de hete jam in schone potten en sluit je ze meteen goed af. Sommige mensen zetten de potten daarna ondersteboven, zodat de deksels vacuüm trekken. Dat is optioneel, maar het helpt wel om de jam langer houdbaar te maken. Let er wel op dat niet alle deksels hier goed tegen kunnen. Bij potten met dunne deksels of metaal dat niet zuurbestendig is, kan het zuur in de jam de binnenkant aantasten. In dat geval kun je beter deksels gebruiken die geschikt zijn voor zure producten.
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 4 jampotten
calorieën 238 kcal

Benodigdheden

  • Grote kookpot
  • Houten lepel of jamspatel
  • Schuimspaan
  • Vier gesteriliseerde inmaakpotten van ongeveer tweehonderdvijftig milliliter
  • Schone vochtige doek
  • Eventueel een trechter voor jam
  • Keukenweegschaal
  • Scherp mes
  • Snijplank

Ingrediënten
  

  • 1000 gram rijpe mango’s gewicht zonder schil en pit
  • 500 gram geleisuiker type 2:1
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • Eventueel een halve theelepel geraspte gember voor extra pit

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Begin met het schoonmaken van je inmaakpotten. Was ze grondig met heet water en spoel ze daarna nog even uit met kokend water. Laat ze ondersteboven uitlekken op een schone theedoek of in een warme oven op zestig graden. De deksels kook je vijf minuten in een pannetje water.

2. Jam maken

  • Schil nu de mango’s. Snij het vruchtvlees los van de pit en snijd het in kleine blokjes. Doe de mango in een grote kookpot en voeg het citroensap toe. Roer goed door. Zet het vuur aan en laat het fruit zachtjes verwarmen, terwijl je af en toe roert.
  • Voeg na vijf minuten de geleisuiker toe en blijf roeren tot alles goed gemengd is. Breng het mengsel aan de kook en laat het vier tot vijf minuten stevig doorkoken. Blijf erbij staan en roer regelmatig, want fruit met suiker brandt snel aan. Eventueel schuim aan de bovenkant kun je er met een schuimspaan afscheppen.
  • Wil je een jam met een fijne textuur? Dan kun je nu een pureestamper gebruiken om de mango wat fijner te maken. Hou je juist van stukjes in je jam, dan kun je deze stap overslaan.
  • Controleer na vijf minuten koken de dikte van je jam. Een simpele test is een druppeltje jam op een koud bordje laten vallen. Als het niet uitloopt en snel opstijft, is je jam klaar.

3. Potten vullen

  • Zet nu de potten klaar. Werk snel en schoon. Giet de hete jam met een lepel of een trechter in de potten. Vul tot net onder de rand. Veeg eventuele druppels van de rand met een vochtige doek en draai de deksels er meteen stevig op.
  • Zet de potten eventueel ondersteboven op een theedoek. Laat ze een kwartiertje zo staan en draai ze dan weer rechtop. Laat ze volledig afkoelen op een rustige plek.
Trefwoord Mango jam maken

Hoelang is mango jam houdbaar?

Als je hygiënisch werkt en de potten goed afsluit, is mango jam makkelijk zes maanden tot een jaar houdbaar. Bewaar de potten koel en donker, bijvoorbeeld in een voorraadkast of kelder. Eenmaal geopend bewaar je de pot in de koelkast, waar hij nog zeker twee tot drie weken goed blijft.

Vijf variaties en aanpassingen

Chili toevoegen

Voeg een snufje chili toe voor een pittige jam, lekker bij kaas

Ander sap gebruiken

Gebruik limoensap in plaats van citroensap voor een frisse twist

Geraspte kokos

Voeg geraspte kokos toe tijdens het koken voor een tropisch effect

Mengen

Meng de mango met ananas of passievrucht voor een exotische fruitmix

Vanille of kaneel

Gebruik vanille of kaneel als smaakmaker voor een warme ondertoon

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept