Mango bewaren is iets waar je misschien niet meteen over nadenkt als je zo’n sappige, geurige vrucht in je hand hebt. Maar wie wel eens een mango te vroeg heeft aangesneden of eentje in de fruitschaal heeft laten liggen tot hij slap en grijzig werd, weet dat het écht uitmaakt hoe je ermee omgaat. Een mango is geen appel of sinaasappel. Deze tropische vrucht vraagt een beetje aandacht, een beetje gevoel. En geloof me, als je eenmaal weet hoe je het goed doet, haal je er veel meer uit. De smaak blijft beter bewaard, het vruchtvlees blijft mooi stevig en je hoeft nooit meer een bedorven mango weg te gooien. In deze tekst neem ik je mee in alles wat je moet weten over mango’s bewaren. Of je er nu eentje op het aanrecht hebt liggen, een halve in de koelkast wilt houden of een voorraad in de vriezer wilt stoppen – hier lees je precies hoe.
Mango bewaren
Op kamertemperatuur
Een onrijpe mango hoort absoluut niet in de koelkast. Die moet je gewoon op kamertemperatuur laten liggen, het liefst op een plekje waar het niet te warm is maar ook niet te koud. Op een houten schaal bijvoorbeeld, uit de zon. Je merkt vanzelf wanneer de mango rijp wordt. Hij begint dan iets zachter aan te voelen, en die typische geur, zoet, een beetje bloemig, komt sterker naar voren. Je kunt hem dan lichtjes indrukken, maar hij mag niet zompig aanvoelen.
Rijpt je mango niet snel genoeg? Leg hem dan in een papieren zak samen met een banaan of appel. Die geven ethyleengas af, waardoor de rijping sneller gaat. Maar pas op: kijk er dagelijks naar. Het gaat plotseling heel snel. Een te rijpe mango is zompig, bruin vanbinnen en vaak niet meer zo lekker.
In de koelkast
Als je mango eenmaal rijp is, kun je hem het beste in de koelkast leggen als je hem niet meteen opeet. Zo vertraag je het rijpingsproces en blijft hij nog zo’n drie tot vijf dagen goed. Wikkel de mango bij voorkeur in een stuk keukenpapier en leg hem in de groentelade. Op die plek is het net iets minder koud en blijft de vrucht beter in vorm.
Een aangesneden mango bewaar je ook in de koelkast, maar dan goed afgesloten. Gebruik een vershoudbakje of dek hem af met vershoudfolie. Zo voorkom je dat het vruchtvlees uitdroogt of geurtjes opneemt van andere producten. Snijd je de mango in stukjes, dan blijven die maximaal twee dagen mooi. Daarna wordt het snel papperig en minder smakelijk.
Invriezen
Heb je een grote hoeveelheid mango’s gekocht in de aanbieding? Of wil je wat stukjes achter de hand houden voor in smoothies of yoghurt? Dan is invriezen een geweldige oplossing. Maar je moet wel even weten hoe je dat goed doet, anders eindig je met een ijzige brij.
Begin met het schillen van de mango en snijd het vruchtvlees in blokjes. Zorg dat je alleen mooie, rijpe stukjes gebruikt. Leg ze vervolgens los van elkaar op een bord of bakplaat die je in de vriezer zet. Zo voorkom je dat ze aan elkaar vastvriezen. Na een paar uur, als ze goed bevroren zijn, kun je ze overscheppen in een diepvrieszak of doos. Vergeet niet om de datum erop te zetten.
Bevroren mango blijft in de vriezer zo’n acht tot tien maanden goed bij een temperatuur van min achttien graden Celsius. Gebruik ze bij voorkeur rechtstreeks uit de vriezer in je smoothie of laat ze ontdooien in de koelkast. Eenmaal ontdooide mango moet je dezelfde dag nog gebruiken. Die kun je niet opnieuw invriezen.
Vacumeren
Voor wie graag een stapje verder gaat in het bewaren van voedsel is vacumeren ideaal. Ook mango’s kun je prima vacuüm verpakken. Dat is vooral handig als je de stukjes al hebt gesneden en bijvoorbeeld in de vriezer wilt bewaren zonder risico op vriesbrand.
Gebruik een goede vacumeermachine en zorg dat de mango volledig droog is voordat je hem in de zak doet. Je kunt hele stukken of blokjes vacumeren, afhankelijk van wat je ermee wilt doen later. Na het vacumeren kun je ze in de koelkast bewaren voor een dag of vijf, of meteen invriezen voor langere houdbaarheid. Het voordeel is dat de mango geen lucht of geurtjes opneemt en mooi zijn kleur behoudt.
Bedorven mango herkennen
Soms is het net te laat. Je pakt een mango uit de schaal of de koelkast en denkt: hmmm… klopt dit wel? Er zijn een paar duidelijke tekenen dat een mango niet meer goed is.
Ten eerste de geur. Een rijpe mango ruikt heerlijk zoet. Maar als hij begint te gisten of een zure geur afgeeft, dan zit je fout. Ook het uiterlijk zegt veel: donkere plekken op de schil, schimmel op de snijvlakken of een ingevallen structuur duiden erop dat de vrucht bedorven is. Snijd je hem open en zie je bruine, glazige plekken of voel je een slijmerige structuur? Dan is het helaas tijd om afscheid te nemen.
Bedorven mango kan echt een nare smaak hebben en is niet goed voor je maag. Gooi hem dus liever weg dan dat je een risico neemt. Het is zonde, dat wel. Maar een goede mango is het wachten of bewaren meer dan waard.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.