Mais inmaken is zoiets dat je misschien niet elke dag doet, maar het is de moeite meer dan waard. Zeker als je van knapperige, lichtzoete korrels houdt die het hele jaar door beschikbaar zijn. Zelf mais inmaken geeft je niet alleen controle over smaak en kwaliteit, maar je hebt ook altijd een voorraadje bij de hand voor salades, soepen of gewoon als bijgerecht. Het is helemaal niet ingewikkeld en met wat geduld en aandacht zet je straks vier goedgevulde potten in je kelder of voorraadkast.
Met dit recept leer je stap voor stap hoe je mais kunt inmaken, zodat je het maandenlang kunt bewaren. Je hoeft geen grote weckketel te hebben, een gewone pan en wat stevige schroefdekselpotten zijn al genoeg. Let wel: bij het inmaken van zuur kan het gebeuren dat de deksels na verloop van tijd aangetast worden. Zeker als je ze op de kop zet na het vullen. Dit is optioneel, maar het zorgt er vaak wel voor dat de potten beter vacuüm trekken. Gebruik bij voorkeur deksels die geschikt zijn voor zuur om te voorkomen dat ze na een paar maanden beginnen te roesten.

Hoe mais inmaken?
Benodigdheden
- Grote pan voor het koken van de mais en het bereiden van het zuur
- Scherp mes
- Snijplank
- Schone theedoek
- Tang of pollepel om de potten uit het hete water te halen
- 4 schone glazen inmaakpotten van circa 500 milliliter
- 4 schone deksels, liefst zuurbestendig
Ingrediënten
- Ongeveer 8 tot 10 verse maiskolven goed voor ongeveer 1 kilogram maiskorrels
- 1 liter water
- 500 milliliter natuurazijn 5% of 6%
- 80 gram suiker
- 20 gram zout
- Eventueel: een paar peperkorrels mosterdzaadjes of een laurierblad per pot voor extra smaak
Bereiding
1. Voorbereiding
- Was de maiskolven goed en verwijder alle bladeren en de ‘draden’. Zet een grote pan met ruim water op en breng aan de kook. Blancheer de kolven ongeveer 5 tot 7 minuten, zo blijven de korrels straks mooi stevig en behouden ze hun kleur. Haal de kolven uit het water en laat ze even afkoelen op een schone theedoek.
2. Korrels los snijden
- Snij met een scherp mes de maiskorrels van de kolven. Zet het mes zo dicht mogelijk bij de kolf, maar snijd niet te diep zodat de harde stukjes niet meekomen. Doe de korrels in een grote schaal.
3. Potten en deksels steriliseren
- Zorg dat de potten en deksels goed schoon en steriel zijn. Dit doe je door ze minstens 10 minuten uit te koken in een pan met water. Laat ze daarna omgekeerd drogen op een schone theedoek.
4. Zoetzuur maken
- Breng in een pan het water, de azijn, suiker en zout aan de kook. Roer goed zodat suiker en zout helemaal oplossen. Laat het geheel een paar minuten zachtjes koken.
5. Potten vullen
- Verdeel de maiskorrels over de steriele potten. Wil je extra smaak? Voeg dan nu in elke pot wat peperkorrels, mosterdzaad of een laurierblad toe. Giet het hete zoetzuur over de mais tot de korrels net onder staan. Veeg de rand van de potten goed schoon met een schone doek.
6. Potten afsluiten
- Draai de deksels stevig op de potten. Je kunt de potten nu op de kop zetten om het vacuüm te versterken. Dit is optioneel. Sommige mensen doen het altijd, anderen niet. Weet wel dat bij bepaalde deksels het zuur na een paar maanden kan inwerken op de binnenkant. Gebruik dus het liefst zuurvaste deksels.
7. Afkoelen en bewaren
- Laat de potten rustig afkoelen op een doek. Zodra ze helemaal afgekoeld zijn, controleer je of ze goed vacuüm getrokken zijn (de deksel mag niet meer op en neer klikken). Zet de potten vervolgens op een koele, donkere plek.
Hoelang is ingemaakte mais houdbaar?
Ingemaakte mais blijft ongeveer 8 tot 12 maanden goed, mits je schoon gewerkt hebt en de potten goed vacuüm zijn getrokken. Controleer bij gebruik altijd of de deksel nog stevig vacuüm zit en of er geen schimmel of vreemde geur te ontdekken is. Zo niet? Dan kun je er gewoon lekker van genieten.
Vijf variaties en aanpassingen
Chilipere toevoegen
Voeg per pot een stukje chilipeper toe voor een licht pittige smaak.
Appelazijn
Gebruik appelazijn in plaats van gewone azijn voor een iets fruitiger accent.
Dille of dragon
Voeg verse dille of dragon toe voor een kruidige toets.
Suiker vervangen
Vervang de suiker deels door honing voor een zachtere zoetheid.
Mexicaans
Maak een Mexicaanse variant door wat komijnzaad en korianderzaad mee te koken in het zoetzuur.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.