Lavendelolie maken
Azijn, kruidenolie, dressing

Lavendelolie maken

Lavendelolie maken is een eenvoudig klusje waar je heel veel plezier van hebt. Het ruikt niet alleen heerlijk, maar is ook erg veelzijdig in gebruik. Of je nu een paar druppels in je badwater doet of een beetje op je kussen sprenkelt voor het slapengaan, de geur van lavendel geeft een rustig gevoel. En als je lavendel in je tuin hebt staan, is dit een prachtige manier om die bloemen goed te benutten.

Je hoeft er geen ingewikkelde spullen voor te kopen. Met wat geduld, een schone glazen fles en verse of gedroogde lavendelbloemen kom je al een heel eind. In dit recept leg ik stap voor stap uit hoe je zelf lavendelolie kunt maken. Het is bedoeld voor twee kleine flesjes van ongeveer honderd milliliter.

klein

Hoe lavendelolie maken?

Lavendelolie maken doe je door lavendelbloemen te laten trekken in een neutrale olie. Het is geen essentiële olie, want daarvoor heb je een stoomdistillatie-apparaat nodig, maar het is wel een geurige, natuurlijke olie die je makkelijk zelf maakt. Het trekt de geur en de eigenschappen van de lavendel over in de olie. Je laat het mengsel een paar weken staan, op een warme plek, en daarna filter je het. Wat je overhoudt is een zacht geurende olie die je op allerlei manieren kunt gebruiken.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Laten staan en omroeren 21 dagen
Totale tijd 21 dagen 30 minuten
Gang Olie
Keuken Frans
Porties 2 Flesjes
calorieën 1 kcal

Benodigdheden

  • Twee kleine glazen flesjes van elk honderd milliliter, goed schoon en droog
  • Een glazen pot van minstens tweehonderdvijftig milliliter, met een goed sluitend deksel
  • Een schone theedoek of fijne zeef
  • Een trechter
  • Een lepel of houten stokje om te roeren
  • Etiketten (optioneel)

Ingrediënten
  

  • 50 gram verse lavendelbloemen of 30 gram gedroogde lavendelbloemen
  • 200 milliliter neutrale draagolie zoals zonnebloemolie, druivenpitolie of zoete amandelolie

Bereiding
 

1. Voorbereiden

  • Begin met het schoonmaken van de lavendelbloemen. Als je verse lavendel gebruikt, zorg dan dat er geen insecten of vuil tussen zit. Dep de bloemen voorzichtig droog met een schone doek. Laat ze daarna nog een paar uur op een luchtige plek liggen, zodat het meeste vocht eruit verdampt. Zo voorkom je schimmelvorming in de olie.

2. Olie maken

  • Doe de lavendelbloemen in de glazen pot. Als je gedroogde lavendel gebruikt, kun je ze meteen toevoegen. Giet de draagolie erbij, zodat de bloemen helemaal onderstaan. Gebruik hiervoor een trechter als dat makkelijker werkt.
  • Roer het mengsel voorzichtig door met een lepel of een houten stokje. Zorg dat alles goed verdeeld is en dat er geen luchtbellen tussen de bloemen zitten. Sluit de pot goed af en zet hem op een warme plek, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden of in de buurt van een verwarming.
  • Laat de lavendel minstens twee tot drie weken trekken. Schud de pot elke dag even voorzichtig om. Zo helpt de beweging om de geur goed over te laten gaan in de olie. Na drie weken kun je de olie gaan filteren.
  • Leg een schone theedoek in een fijne zeef boven een maatbeker of kom. Giet de inhoud van de pot langzaam over de doek. Laat alles goed uitlekken en knijp de doek zachtjes uit om de laatste druppels olie eruit te persen.
  • Giet de geurende lavendelolie met een trechter in de kleine glazen flesjes. Sluit ze goed af en plak eventueel een etiket met de datum erop. Bewaar de flesjes op een koele, donkere plek.
Trefwoord Lavendelolie maken

Hoelang is lavendelolie houdbaar?

Zelfgemaakte lavendelolie blijft ongeveer zes maanden goed als je het koel en donker bewaart. Gebruik altijd schone lepels en handen als je de olie uit het flesje haalt, zodat er geen bacteriën bij komen. Je merkt het vanzelf als de geur of de kleur verandert: dan is het tijd om een nieuw voorraadje te maken.

Vijf variaties en aanpassingen

Andere basisolie

Gebruik een andere olie als basis, bijvoorbeeld jojobaolie als je een lichtere olie zoekt die goed intrekt

Etherische lavendelolie toevoegen

Voeg een paar druppels etherische lavendelolie toe aan het einde voor een extra sterke geur

Andere kruiden

Meng met andere kruiden zoals rozemarijn of citroenmelisse voor een unieke geurcombinatie

Massageolie

Gebruik de olie als massageolie en voeg eventueel een beetje vitamine E toe voor extra verzorging

Cadeau

Maak een grotere hoeveelheid en geef kleine flesjes cadeau, bijvoorbeeld met een mooi lint en een handgeschreven kaartje

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept