Laurierolie maken is een verrassend eenvoudige manier om de geur en kracht van laurierbladeren vast te leggen in een olie die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Of je het nu wil inzetten voor een ontspannende massage, als basis voor een rustgevende balsem of gewoon in de keuken, deze olie heeft iets bijzonders. Zelf laurierolie maken geeft je de vrijheid om te kiezen welke olie je als drager gebruikt en hoe intens je het aroma wilt hebben.
Met slechts een handvol verse of gedroogde laurierbladeren en een goede olie kun je thuis aan de slag. In dit recept maak je voldoende voor twee flesjes. Het proces duurt even, want de olie moet de tijd krijgen om alle eigenschappen uit de bladeren op te nemen. Maar dat wachten is het dubbel en dwars waard.

Hoe laurierolie maken?
Benodigdheden
- Schone glazen pot van minimaal 750 milliliter met goed afsluitbare deksel
- Vijzel of fles om de bladeren te kneuzen
- Theedoek of kaasdoek om te filteren
- Trechter
- Twee glazen flesjes van elk 250 milliliter
- Labeltjes of stickers (optioneel, om de flesjes te merken)
Ingrediënten
- 30 verse laurierbladeren of 20 gram gedroogde laurierbladeren
- 500 milliliter neutrale plantaardige olie bijvoorbeeld zonnebloemolie of druivenpitolie
Bereiding
1. Bladeren voorbereiden
- Was indien nodig de verse laurierbladeren en droog ze goed af. Zijn ze nog nat, dan kunnen ze schimmelen in de olie. Kneus de bladeren lichtjes met een vijzel of rol ze stevig tussen je handen. Hierdoor breken de celwanden en komt het aroma vrij. Gebruik je gedroogde bladeren, dan kun je ze iets kleiner breken.
2. Olie toevoegen
- Doe de gekneusde bladeren in de glazen pot. Giet de olie erover tot de bladeren volledig onderstaan. Roer met een schone lepel even goed door zodat er geen luchtbellen tussen zitten. Sluit de pot goed af.
3. Laten trekken
- Zet de pot op een warme plek, zoals op een vensterbank waar geen direct zonlicht komt, of op een keukenkast boven het fornuis. Laat de olie minimaal 14 dagen trekken. Elke paar dagen schud je de pot even voorzichtig zodat de olie goed circuleert. Hoe langer je wacht, hoe sterker het aroma.
4. Zeven en bottelen
- Na twee tot drie weken open je de pot. Leg een kaasdoek of een schone theedoek over een kom en giet de olie erdoorheen. Druk de bladeren eventueel uit om zoveel mogelijk olie op te vangen. Gooi de bladeren weg. Gebruik een trechter om de gezeefde olie in twee glazen flesjes te gieten.
5. Afsluiten en bewaren
- Sluit de flesjes goed af en plak er eventueel een label op met datum en inhoud. Zet ze op een donkere, koele plek. Nu heb je zelfgemaakte laurierolie die klaar is voor gebruik.
Hoelang is laurierolie houdbaar?
Als je schone materialen gebruikt en de olie goed afsluit, is laurierolie ongeveer zes maanden tot één jaar houdbaar. Bewaar de flesjes altijd op een donkere, koele plek – een keukenkastje of kelder is ideaal. Ruikt de olie ranzig of verandert de kleur sterk, dan is het tijd om een nieuwe batch te maken.
Vijf variaties en aanpassingen
Snelle methode met warmte
Heb je minder tijd? Verwarm de olie met laurierbladeren au bain-marie op lage temperatuur (maximaal 50 graden Celsius) gedurende 2 uur. Laat daarna nog een dag trekken en zeef.
Met sinaasappelschil
Voeg tijdens het trekken van de olie enkele stukjes gedroogde sinaasappelschil toe voor een fris en kruidig aroma.
Met kruidnagel
Voor een warmere geur kun je 2 tot 3 kruidnagels meebewaren in de pot met olie. Dit geeft een licht verwarmend effect bij huidgebruik.
Met olijfolie als basis
Gebruik extra vierge olijfolie voor een zachtere olie die ook heerlijk is om mee te koken.
Met lavendelbloemen
Een paar gedroogde lavendelbloemen zorgen voor een rustgevende geurcombinatie. Ideaal voor massageolie.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.