Kweeperenjam maken
Jam, chutney, marmelade

Kweeperenjam maken

Kweeperenjam maken is een van die heerlijke tradities die niet alleen nostalgische herinneringen oproept, maar ook zorgt voor een keuken die gevuld is met een warme, zoete geur. Kweeperen zijn een beetje de vergeten vruchten van de herfst; hun stevige, ietwat harige schil maakt ze misschien minder uitnodigend om zo uit de hand te eten, maar hun transformatie tot een heerlijke jam is ronduit magisch. Het maken van kweeperenjam is niet moeilijk, maar vraagt wel wat aandacht en liefde. Het resultaat is echter meer dan de moeite waard: een zijdezachte, lichtroze jam met een complexe, fruitige smaak die perfect past bij een knapperig stuk brood, een kaasplankje of gewoon uit het potje.

In dit recept neem ik je stap voor stap mee in het maken van deze klassieke jam. Het proces is eenvoudig en vraagt alleen om wat geduld en een beetje precisie. Laten we beginnen.

klein

Hoe kweeperenjam maken?

Kweeperenjam maken om de aromatische smaak van kweeperen vast te leggen. Deze bijzondere vrucht, die rauw vrijwel oneetbaar is, transformeert tijdens het koken in een geurige, fluweelzachte jam met een prachtige roze tint. Het proces is eenvoudig, vraagt alleen wat geduld, en beloont je met een voorraadje zelfgemaakte jam waar je maandenlang van kunt genieten. Perfect voor op brood, bij kaas of als smaakmaker in desserts.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Nederland
Porties 4 Jampotten
calorieën 240 kcal

Benodigdheden

  • Een grote pan (bij voorkeur met een dikke bodem)
  • Een scherp mes en een snijplank
  • Een dunschiller
  • Een schone theedoek of kaasdoek
  • Een vergiet
  • Steriele glazen jampotten met deksels
  • Een pollepel
  • Een schuimspaan
  • Een trechter (optioneel)

Ingrediënten
  

  • Twee kilogram kweeperen
  • Twee liter water
  • Anderhalve kilogram kristalsuiker
  • Twee citroenen sap en eventueel rasp
  • Eén kaneelstokje optioneel

Instructies
 

1. Voorbereiden van de kweeperen

  • Begin met het schoonmaken van de kweeperen. Wrijf de donzige laag van de schil af met een schone doek of was ze onder koud water. Schil de kweeperen vervolgens met een dunschiller en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen, maar gooi deze niet weg; ze bevatten veel pectine, wat helpt om de jam te binden.

2. Koken van de kweeperen

  • Doe de gesneden kweeperen samen met de klokhuizen in een grote pan. Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de kweeperen ongeveer een uur zachtjes koken tot ze volledig zacht zijn. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

3. Sap extraheren

  • Giet de inhoud van de pan door een vergiet bekleed met een kaasdoek of een schone theedoek. Laat het sap rustig uitlekken in een kom of pan. Dit kan enkele uren duren, dus wees geduldig. Het is belangrijk dat je niet in de doek knijpt, omdat dit het sap troebel kan maken. Als je stukjes in de jam wilt, dan kun je natuurlijk het uitgelekte eventueel kleiner snijden, en door de jam doen. Haal dan wel eerst de uitgekookte klokhuizen eruit.

4. Jam maken

  • Meet het sap af en doe dit terug in de pan. Voeg per liter sap ongeveer zevenhonderdvijftig gram suiker toe, samen met het citroensap en eventueel de rasp. Voeg ook het kaneelstokje toe als je dat wilt. Breng het geheel al roerend aan de kook totdat de suiker volledig is opgelost. Laat de jam vervolgens doorkoken totdat hij de juiste dikte heeft bereikt. Dit kan twintig tot dertig minuten duren. Test de consistentie door een druppel op een koud bordje te laten vallen; als de druppel stolt, is de jam klaar.

5. Afvullen van de potten

  • Verwijder het kaneelstokje en giet de hete jam voorzichtig in de steriele jampotten. Sluit de potten direct goed af en zet ze even ondersteboven om een vacuum te creëren. Laat ze daarna volledig afkoelen op kamertemperatuur.
Trefwoord Kweeperenjam maken

Hoe lang is kweeperenjam houdbaar?

Als je de potten steriel hebt gevuld en goed afsluit, is kweeperenjam tot wel een jaar houdbaar op een koele, donkere plaats. Na opening bewaar je de jam in de koelkast, waar deze nog ongeveer drie weken goed blijft. Zorg ervoor dat je steeds een schone lepel gebruikt om de jam uit de pot te halen, zodat je de houdbaarheid niet verkort.

Vijf variaties en aanpassingen

Met vanille

Voeg tijdens het koken van het sap een opengesneden vanillestokje toe voor een extra aromatische smaak.

Met sinaasappel

Vervang het citroensap door sinaasappelsap en voeg wat sinaasappelrasp toe voor een frisse twist.

Met specerijen

Experimenteer met een mix van specerijen zoals steranijs, kruidnagel en kardemom voor een winterse variant.

Met gember

Rasp een stuk verse gember en voeg dit toe tijdens het koken voor een pittig accent.

Minder suiker, meer fruit

Gebruik slechts één kilogram suiker en voeg een natuurlijke pectinebron zoals appelschillen toe om de jam dikker te maken zonder extra suiker.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept