Kumquat marmelade maken is iets wat je niet elke dag doet, maar als je het eenmaal hebt geproefd, snap je meteen waarom mensen hier zo gek op zijn. De kleine oranje vruchtjes hebben een bitterzoet karakter dat perfect past in een zachte marmelade. Kumquats zijn trouwens heel geschikt voor wie van citrus houdt, maar het net wat spannender wil. Met hun eetbare schilletje en pittige smaak geven ze de marmelade echt iets speciaals.
De kunst bij marmelade zit niet alleen in het snijden en koken, maar ook in het kiezen van de juiste potten en deksels. Vooral bij citrusmarmelades, zoals deze, wil je goed letten op de kwaliteit van de deksels. Door het zuur kunnen sommige standaard deksels namelijk aangetast worden. Gebruik daarom bij voorkeur potten met zuurvaste deksels. Het omkeren van de gevulde potten is optioneel, maar helpt wel om het vacuüm goed te krijgen. Dit kan je marmelade net wat langer goed houden.

Hoe kumquat marmelade maken?
Benodigdheden
- 4 schone glazen jampotten van ongeveer 250 milliliter
- Zuurvaste deksels, liefst nieuwe
- Een grote pan
- Een schone theedoek
- Een schuimspaan
- Een maatbeker
- Een schone trechter (optioneel, maar handig)
- Eventueel een keukenthermometer
Ingrediënten
- 1 kilogram kumquats
- 1 liter water
- 1 kilogram fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels vers geperst citroensap
Bereiding
1. Kumquats voorbereiden
- Was de kumquats grondig onder stromend water. Snijd ze vervolgens in dunne plakjes, verwijder de pitjes zorgvuldig. Het is belangrijk om de schil te laten zitten, want dat geeft de marmelade zijn typische smaak.
- Doe de kumquatplakjes samen met het water in een grote pan. Laat dit minstens 12 uur of een hele nacht weken. Zo wordt de schil wat zachter en het bittere iets minder uitgesproken.
2. Marmelade maken
- Breng de kumquats en het water langzaam aan de kook. Laat dit rustig koken tot de schillen goed zacht zijn, meestal zo’n 30 tot 40 minuten. Voeg dan de suiker en het citroensap toe. Roer goed door totdat de suiker volledig is opgelost.
- Laat het geheel op een matig vuur inkoken tot de marmelade dikker wordt. Dit duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Blijf regelmatig roeren en schuim het oppervlak af met een schuimspaan. De marmelade is klaar wanneer deze een temperatuur van 105 graden bereikt of als een druppel op een koud bordje geleert.
3. Potten vullen
- Zorg dat je potten en deksels goed schoon en gesteriliseerd zijn. Vul de potten tot net onder de rand met de hete marmelade. Veeg de rand schoon met een vochtige doek. Draai de deksels goed vast.
Optioneel: potten omkeren
- Je kunt de potten direct omkeren en zo laten afkoelen. Dit helpt om het vacuüm te versterken. Let wel op dat sommige potdeksels door het zuur kunnen worden aangetast. Gebruik bij voorkeur deksels die bestand zijn tegen zuur. Heb je die niet? Zet de potten dan liever rechtop.
4. Afkoelen en bewaren
- Laat de potten volledig afkoelen op een schone theedoek. Controleer daarna of het vacuüm goed is. Druk op het midden van het deksel: als het niet meer terugveert, is het vacuüm goed.
Hoelang is kumquat marmelade houdbaar?
De kumquat marmelade is, mits goed afgesloten en koel en donker bewaard, zeker 1 jaar houdbaar. Eenmaal geopend bewaar je de pot best in de koelkast, waar de marmelade nog enkele weken goed blijft.
Vijf variaties en aanpassingen
Vanille
Voeg een opengesneden vanillestokje toe tijdens het koken voor een zachte, warme smaak.
Steranijs of kaneel
Voor een kruidige marmelade kun je een steranijs of een stukje kaneel meekoken en voor het vullen weer verwijderen.
Kumquat sinaasappel
Vervang een deel van de kumquats door sinaasappelschijfjes voor een mildere en zoetere variant.
Minder suiker
Je kunt gerust 100 tot 200 gram minder suiker gebruiken, de marmelade wordt dan iets frisser en minder zoet.
Kumquat-gember
Voeg tijdens het koken een stukje verse gember toe. Haal het er na het koken weer uit voor een pittige toets.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.