Kiwisap maken
Sap

Kiwisap maken

Kiwisap maken begint met het juiste recept en een beetje geduld. Het is een eenvoudige manier om de smaak en frisheid van kiwi’s te bewaren en te genieten van een heerlijk zelfgemaakt sap. Dit recept is bedoeld voor twee flessen kiwisap, perfect om te delen of om op voorraad te hebben in de koelkast. Het proces kost niet veel tijd, maar vereist wel een paar stappen om ervoor te zorgen dat je een mooi helder sap krijgt.

Het maken van kiwisap is niet alleen leuk, maar ook een gezonde keuze. Kiwi’s zitten boordevol vitamine C, antioxidanten en vezels, wat ze een goede aanvulling maakt op je dagelijkse voeding. Zelf kiwisap maken betekent bovendien dat je controle hebt over de ingrediënten en het eindresultaat. Geen toegevoegde suikers of conserveermiddelen, alleen de pure smaak van verse kiwi’s.

klein

Hoe kiwisap maken?

Kiwisap maken is een frisse en eenvoudige manier om de sappige, lichtzoete en zure smaak van kiwi’s te vangen. Door rijpe kiwi’s te schillen en te pureren of te persen, ontstaat een levendig groen sap dat heerlijk is om puur te drinken of te mengen met andere vruchtensappen voor een tropische twist.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Afkoelen 1 uur
Gang Drankjes
Keuken Nieuw-Zeeland
Porties 2 Flessen
calorieën 39 kcal

Benodigdheden

  • Blender of staafmixer
  • Grote zeef of kaasdoek
  • Kookpan
  • Flessen of potten met deksel (steriel)
  • Trechter (optioneel)

Ingrediënten
  

  • Zes rijpe kiwi’s ongeveer vierhonderd gram
  • Vijfhonderd milliliter water
  • Honderd gram suiker optioneel, afhankelijk van smaak
  • Eén eetlepel citroensap voor conservering en smaak

Instructies
 

1. Bereid de kiwi’s voor

  • Schil de kiwi’s met een mes of dunschiller en snijd ze in stukjes. Zorg ervoor dat je rijpe kiwi’s gebruikt, want die zijn zoeter en gemakkelijker te pureren.

2. Mix de kiwi’s

  • Doe de stukjes kiwi in een blender en voeg tweehonderd milliliter water toe. Blend het geheel tot een gladde puree. Heb je geen blender? Gebruik dan een staafmixer of prak de kiwi’s fijn met een vork, al kost dat iets meer moeite.

3. Zeef de puree

  • Plaats een zeef of kaasdoek boven een kom en giet de kiwi puree erin. Gebruik een lepel of je handen om het sap door de zeef te drukken. Zo verwijder je de pitjes en krijg je een helder sap.

4. Verhit het sap

  • Doe het gezeefde sap in een kookpan en voeg de resterende driehonderd milliliter water toe. Breng dit op een laag vuur aan de kook. Voeg de suiker en citroensap toe en roer goed door. Laat het sap ongeveer vijf minuten zachtjes koken. Dit helpt om het sap langer houdbaar te maken.

5. Vul de flessen

  • Haal de pan van het vuur en laat het sap iets afkoelen. Gebruik een trechter om het sap in steriele flessen of potten te gieten. Draai de dop goed vast en laat de flessen op kamertemperatuur afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
Trefwoord Kiwisap maken

Hoelang is kiwisap houdbaar?

Zelfgemaakt kiwisap kun je ongeveer een week in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten zijn en gebruik altijd schone lepels of schenktuiten om het sap uit te schenken. Wil je het sap langer bewaren? Dan kun je het invriezen in ijsblokjesvormen of vacuüm verzegelde zakken.

Vijf variaties en aanpassingen

Kiwi-limoensap

Vervang het citroensap door limoensap voor een andere frisse toets.

Tropische mix

Voeg één rijpe mango of een halve ananas toe tijdens het pureren voor een exotische smaak.

Kruidig kiwisap

Doe een klein stukje verse gember of een takje munt in de pan tijdens het koken.

Zonder suiker

Laat de suiker weg en gebruik honing of agavesiroop als je toch een zoetere smaak wilt.

Met bruisend water

Vul glazen voor de helft met kiwisap en top het af met bruisend water voor een sprankelende drank.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept