Kiwi drogen is een geweldige manier om dit exotische fruit langer te bewaren en te transformeren in een smaakvolle, voedzame snack. Gedroogde kiwi’s zijn heerlijk zoet, met een licht zuurtje dat perfect balanceert. Of je ze nu eet als tussendoortje, toevoegt aan granola of gebruikt als topping op desserts, gedroogde kiwi is een veelzijdig ingrediënt.
Het drogen van kiwi is ook een prachtige manier om voedselverspilling tegen te gaan. Soms kopen we iets te veel kiwi’s, of zijn ze al rijp voordat we eraan toe komen. Door kiwi’s te drogen kun je ze maandenlang bewaren, zonder dat ze hun unieke smaak verliezen. In dit artikel deel ik stap voor stap hoe je zelf kiwi’s kunt drogen. Of je nu een voedseldroger, oven of gewoon de zon wilt gebruiken: het kan allemaal.
Hoe kiwi drogen
Benodigdheden
- Scherp mesje of dunschiller
- Snijplank
- Oven, voedseldroger of een warme zonnige plek
- Bakpapier (indien je een oven gebruikt)
- Luchtdichte bewaardoos of glazen pot
Ingrediënten
- Zes rijpe kiwi’s niet te zacht, maar stevig en rijp genoeg om goed te smaken
Instructies
1. Kiwi's voorbereiden
- Begin met het schillen van de kiwi’s. Dit kun je doen met een scherp mesje of een dunschiller. Probeer zo dun mogelijk te schillen, zodat je geen vruchtvlees verspilt. Als je van de structuur houdt, kun je de schil zelfs laten zitten; het geeft een extra bite én er zitten veel voedingsstoffen in.
- Snij de kiwi vervolgens in dunne plakjes. Ongeveer drie millimeter dik is ideaal. Dunne plakjes drogen sneller en gelijkmatiger. Probeer alle plakjes ongeveer even dik te snijden voor een consistent resultaat.
2. Kies je droogmethode
- Afhankelijk van de apparatuur die je hebt, kun je uit verschillende droogmethodes kiezen:
In de voedseldroger:
- Leg de plakjes kiwi in een enkele laag op de trays van de voedseldroger. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar niet overlappen.
- Stel de voedseldroger in op een temperatuur van ongeveer vijftig graden Celsius.
- Laat de kiwi’s drogen gedurende zes tot acht uur. Controleer tussendoor of ze volledig droog zijn, maar nog een beetje flexibel.
In de oven:
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes kiwi hierop in een enkele laag.
- Stel de oven in op de laagste stand, meestal rond de vijftig tot zeventig graden Celsius. Gebruik indien mogelijk de heteluchtstand.
- Laat de oven iets openstaan door een houten lepel tussen de deur te plaatsen. Dit helpt het vocht te ontsnappen.
- Laat de kiwi’s drogen in vier tot zes uur. Controleer regelmatig om te voorkomen dat ze te hard worden.
In de zon:
- Leg de plakjes kiwi op een schoon, droog oppervlak, zoals een gaas of droogrek. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de plakjes is.
- Plaats ze in direct zonlicht op een warme, droge dag.
- Dek de plakjes af met een fijn gaas om insecten te weren.
- Laat de kiwi’s één tot twee dagen drogen. Keer ze halverwege om voor een gelijkmatig resultaat.
3. Controleer of de kiwi’s klaar zijn
- De kiwi’s zijn goed gedroogd als ze flexibel zijn maar niet meer plakkerig aanvoelen. Als ze breken wanneer je ze buigt, zijn ze te droog. Perfect gedroogde kiwi heeft nog een klein beetje elasticiteit.
4. Bewaren
- Laat de gedroogde kiwi volledig afkoelen voordat je ze opbergt. Bewaar ze in een luchtdichte bewaardoos of glazen pot. Zorg dat er geen vocht in de verpakking komt, want dit kan schimmel veroorzaken. Gedroogde kiwi blijft tot zes maanden goed als je het op een koele, donkere plek bewaart.
Vijn variaties en aanpassingen
Zonder schillen
Voor een extra natuurlijke uitstraling kun je de schil laten zitten. Was de kiwi wel grondig om eventuele pesticiden te verwijderen.
Met suikerlaagje
Bestrooi de plakjes kiwi lichtjes met fijne suiker of poedersuiker voordat je ze droogt. Dit geeft een zoetere, bijna snoepachtige smaak.
Met kruiden
Strooi een beetje kaneel of gemberpoeder over de plakjes voor een verrassend kruidige smaak.
Combineren met ander fruit
Droog de kiwi samen met plakjes aardbei, appel of ananas voor een kleurrijke fruitsnackmix.
In siroop gedompeld
Week de plakjes kiwi een paar minuten in suikersiroop voordat je ze droogt. Dit zorgt voor een intens zoete smaak en een licht gekarameliseerde textuur.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.