Kersensap maken
Sap & smoothie

Kersensap maken

Kersensap maken is een geweldige manier om de smaak van de zomer in een fles te vangen. Verse kersen zitten vol zoetheid en een vleugje zuur, wat zorgt voor een heerlijk verfrissend sap. Of je nu een overschot aan kersen hebt of gewoon wilt genieten van een puur en zelfgemaakt drankje, kersensap is eenvoudig te maken en kan goed bewaard worden.

Zelf kersensap maken geeft je volledige controle over de smaak en ingrediënten. In tegenstelling tot veel kant-en-klare sappen bevat zelfgemaakt kersensap geen toegevoegde suikers, conserveermiddelen of kunstmatige smaakstoffen. Dit recept levert ongeveer twee flessen heerlijke kersensap op, perfect om gekoeld te drinken of als basis voor andere drankjes.

klein

Hoe kersensap maken?

Kersensap maken begint met het persen of koken van verse kersen om hun sap vrij te laten komen. Door de kersen te verwarmen met een beetje water en eventueel suiker, ontstaat een geconcentreerd en vol van smaak sap dat zowel puur gedronken als verwerkt kan worden in smoothies of desserts.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen
calorieën 63 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Zeef of kaasdoek
  • Pollepel
  • Flessen met goed afsluitbare dop
  • Trechter

Ingrediënten
  

  • 1,5 kilogram verse kersen
  • 500 milliliter water
  • 100 gram suiker optioneel, afhankelijk van de zoetheid van de kersen
  • 1 eetlepel citroensap voor een frisse smaak en betere houdbaarheid

Instructies
 

1. Kersen voorbereiden

  • Was de kersen grondig onder koud stromend water. Verwijder de steeltjes en ontpit de kersen. Dit kan met een kersenontpitter, maar een mesje werkt ook prima. Het verwijderen van de pitten voorkomt een bittere smaak en maakt het sap zachter van smaak.

2. Koken en sap maken

  • Doe de ontpitte kersen samen met het water in een grote pan. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur. Roer regelmatig zodat de kersen niet aan de bodem blijven plakken. Zodra het begint te koken, zet je het vuur laag en laat je de kersen ongeveer 20 minuten zachtjes pruttelen. De kersen zullen hun sap loslaten en zacht worden.
  • Haal de pan van het vuur en giet het mengsel door een zeef of kaasdoek in een andere kom. Gebruik een pollepel om het sap uit de kersen te persen. Voor een helder sap kun je het mengsel twee keer zeven, maar als je van een wat vollere structuur houdt, is één keer voldoende.
  • Giet het gezeefde sap terug in de pan en voeg de suiker en het citroensap toe. Roer goed en verwarm het sap nog enkele minuten op laag vuur totdat de suiker volledig is opgelost. Dit stapje is optioneel als je een puur kersensap zonder extra zoetheid wilt.
  • Gebruik een trechter om het warme sap in steriele flessen te gieten. Draai de doppen stevig dicht en laat de flessen ondersteboven afkoelen. Hierdoor wordt een vacuüm gecreëerd, wat helpt bij de houdbaarheid. Laat het sap volledig afkoelen voordat je het in de koelkast bewaart.
Trefwoord Kersensap maken

Hoe lang is kersensap houdbaar?

Zelfgemaakt kersensap blijft in de koelkast ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Als je het langer wilt bewaren, kun je het sap invriezen in ijsblokvormpjes of kleine porties in diepvrieszakjes. Wil je het sap maandenlang goed houden? Overweeg dan om de flessen in te maken door ze 15 minuten in een waterbad te koken.

Vijf variaties en aanpassingen

Zonder suiker

Laat de suiker weg als je puur en ongezoet kersensap wilt.

Met kruiden

Voeg een kaneelstokje of een paar kruidnagels toe tijdens het koken voor een extra warme smaak.

Mix met ander fruit

Combineer kersen met frambozen, aardbeien of appels voor een unieke fruitsmaak.

Lichter sap

Voeg meer water toe als je een minder geconcentreerde smaak wilt.

Gistvrij fermenteren

Wil je een licht bruisend en natuurlijk gefermenteerd sap? Laat het enkele dagen in een steriele fles staan met een los deksel en proef regelmatig.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept