Kapucijners drogen begint met een goede voorbereiding. Het drogen van kapucijners is een eeuwenoude methode om deze voedzame peulvruchten langer houdbaar te maken. Het proces is eenvoudig, maar vraagt wel om een beetje geduld en aandacht. Door ze zelf te drogen, weet je precies wat je in huis haalt en kun je jouw voorraadkast vullen met een duurzaam product zonder kunstmatige toevoegingen. In dit recept leer je stap voor stap hoe je kapucijners kunt drogen en bewaren, zodat je ze op elk gewenst moment kunt gebruiken.
Hoe kapucijners drogen?
Benodigdheden
- Grote pan
- Vergiet
- Droogoven of gewone oven
- Bakplaat of droogrek
- Schone theedoeken
- Glazen potten of afsluitbare kunststof bakken
Ingrediënten
- Verse kapucijners bij voorkeur biologisch (hoeveelheid naar wens)
- Water voor het blancheren
Instructies
1. Oogsten en voorbereiden
- Haal de kapucijners uit de peul en spoel ze grondig af onder koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet.
2. Blancheren
- Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Voeg de kapucijners toe en blancheer ze gedurende twee tot drie minuten. Dit doodt eventuele bacteriën en helpt de kapucijners hun kleur en textuur te behouden. Giet ze vervolgens af en spoel ze af met koud water om het kookproces te stoppen.
3. Drogen
- Spreid de geblancheerde kapucijners uit op een bakplaat of droogrek. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken en dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie. Droog ze in een droogoven of gewone oven op lage temperatuur (ongeveer vijftig graden Celsius). Dit kan tussen de zes en tien uur duren, afhankelijk van de grootte en het vochtgehalte van de bonen. Controleer regelmatig en roer ze om de twee uur door.
- Als je geen oven of droogoven hebt, kun je de kapucijners ook op een warme, droge plek laten drogen, zoals een zonnige vensterbank. Dit duurt echter langer, meestal een paar dagen. Zorg ervoor dat je ze regelmatig omdraait om schimmelvorming te voorkomen.
Hoelang zijn gedroogde kapucijners houdbaar?
Gedroogde kapucijners zijn onder de juiste omstandigheden tot wel een jaar houdbaar. Het is belangrijk om ze te bewaren in een luchtdichte glazen pot of een goed afsluitbare kunststof bak. Zet deze op een koele, donkere en droge plek, zoals een voorraadkast of kelder. Dit helpt om vocht en licht buiten te houden, waardoor de bonen langer goed blijven.
Als je merkt dat de kapucijners verkleuren, een muffe geur krijgen, of dat er tekenen van schimmel of insecten zijn, dan zijn ze niet meer veilig om te eten. Controleer je voorraad dus af en toe om er zeker van te zijn dat de bonen nog in goede staat zijn.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruiden toevoegen
Wil je gedroogde kapucijners met een twist? Strooi dan je favoriete kruiden, zoals tijm of rozemarijn, over de kapucijners voordat je ze droogt.
Andere peulvruchten drogen
Deze methode werkt ook goed voor andere peulvruchten zoals kikkererwten of linzen. Probeer verschillende varianten om je voorraadkast te diversifiëren.
Natuurlijke zonmethode
Als je in een zonnig klimaat woont, kun je de kapucijners volledig in de zon drogen. Zorg voor een fijnmazig net om ze te beschermen tegen insecten.
Roosteren na drogen
Voor een krokante snack kun je de gedroogde kapucijners kort roosteren in de oven met een beetje olijfolie en zout.
Koken met gedroogde kapucijners
Experimenteer met verschillende gerechten, zoals stoofpotjes, soepen of salades. Laat de kapucijners van tevoren een nacht weken om ze sneller te laten garen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.