Honingwater maken
Sap

Honingwater maken

Honingwater is niet alleen heerlijk om te drinken, maar het heeft ook nog eens tal van gezondheidsvoordelen. Het kan je spijsvertering ondersteunen, werkt kalmerend voor je keel en geeft je lichaam een natuurlijke energieboost. Daarnaast is het maken van honingwater eenvoudig en een perfect alternatief voor suikerhoudende frisdranken. Zelf honingwater maken is een kleine handeling met een grote impact. En het beste? Je hebt maar een paar eenvoudige ingrediënten nodig om iets bijzonders te maken.

In dit recept leer je hoe je zelf honingwater kunt maken voor twee flessen van anderhalve liter. We nemen je stap voor stap mee, zodat je straks kunt genieten van jouw eigen heerlijke, zelfgemaakte honingdrank.

klein

Hoe honingwater maken?

Honingwater maken is een eenvoudige manier om honing op te lossen in warm water, waardoor een lichtzoete drank ontstaat. Het kan zowel warm als koud worden gedronken en wordt vaak gebruikt als basis voor drankjes, bij verkoudheid of als natuurlijke zoetstof.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Drankjes
Keuken Internationaal
Porties 2 Flessen van 1,5 liter
calorieën 62 kcal

Benodigdheden

  • Twee schone flessen van anderhalve liter (bij voorkeur glazen flessen)
  • Een grote kan of kom
  • Een lepel (bij voorkeur een houten lepel om de honing niet te beschadigen)
  • Een citruspers (indien je citroensap toevoegt)
  • Een klein trechtertje (voor het makkelijk vullen van de flessen)

Ingrediënten
  

  • Drie eetlepels pure honing bij voorkeur rauwe honing van een lokale imker
  • Drie liter water bronwater of gefilterd water is ideaal
  • Sap van een halve citroen optioneel, voor een frisse twist
  • Een snufje kaneel of gemberpoeder optioneel, voor extra smaak en gezondheidsvoordelen

Instructies
 

1. Water voorbereiden

  • Begin met het opwarmen van het water. Het hoeft niet te koken; lauwwarm water is voldoende. Dit helpt de honing makkelijker op te lossen zonder dat de goede eigenschappen van de honing verloren gaan door te hoge temperaturen.

2. Honing oplossen

  • Giet het warme water in een grote kan of kom en voeg de honing toe. Roer rustig met een houten lepel totdat de honing volledig is opgelost. Neem hier de tijd voor, zodat je zeker weet dat er geen restjes op de bodem achterblijven.

3. Optionele toevoegingen

  • Wil je jouw honingwater net dat beetje extra geven? Voeg nu het sap van een halve citroen toe voor een frisse smaak. Of voeg een snufje kaneel of gemberpoeder toe. Roer alles goed door zodat de smaken gelijkmatig verdeeld zijn.

4. Vullen van de flessen

  • Zet de schone flessen klaar en gebruik een trechter om het honingwater in de flessen te gieten. Vul ze tot net onder de rand en sluit ze goed af met een dop.

5. Koelen en bewaren

  • Plaats de flessen in de koelkast. Laat het honingwater minimaal een uur afkoelen voordat je het serveert. Zo kunnen de smaken zich nog beter ontwikkelen.
Trefwoord Honingwater maken

Hoe lang is honingwater houdbaar?

Zelfgemaakt honingwater is in de koelkast ongeveer drie tot vijf dagen houdbaar. Omdat het geen conserveringsmiddelen bevat, is het belangrijk om het koel en afgesloten te bewaren. Gebruik altijd schone flessen en controleer de geur en smaak voordat je het drinkt als het langer dan een paar dagen bewaard is. Voor de beste smaak drink je het honingwater binnen drie dagen op.

Vijf variaties en aanpassingen

Kruideninfusie

Voeg kruiden zoals munt, basilicum of tijm toe tijdens het mengen. Laat ze even trekken voordat je het honingwater in de flessen giet.

Fruitige toevoegingen

Snij wat schijfjes sinaasappel, aardbei of komkommer en voeg deze toe aan je fles honingwater. Dit geeft een heerlijke, natuurlijke fruitsmaak.

Bloemenaroma’s

Een paar druppels rozenwater of oranjebloesemwater kunnen je honingwater een subtiele, bloemige smaak geven.

Iced honingwater

Maak van je honingwater een verfrissende ijsthee door het te serveren met veel ijsblokjes en een takje verse munt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept