Honing mosterd dressing maken is iets wat je in een paar minuten doet, maar waar je dagenlang plezier van hebt. Of je het nu gebruikt over een simpele groene salade, als dipsaus voor gebakken aardappels, of bij een stuk gegrilde kip: deze dressing is een allemansvriend. Zelfgemaakt is altijd lekkerder, en je weet precies wat erin zit. Geen onnodige toevoegingen, gewoon pure smaak.
Het is bovendien handig om meteen wat meer te maken. In dit recept maken we genoeg voor twee flesjes, zodat je altijd iets lekkers bij de hand hebt. Als je de dressing in goed afgesloten, schone flesjes bewaart, kun je er een flinke tijd mee vooruit. Je kunt de smaak ook helemaal afstemmen op wat jij lekker vindt, wat meer honing, wat scherpere mosterd, of juist een extra zuurtje. Ik laat je hieronder stap voor stap zien hoe je dat doet.

Hoe honing mosterd dressing maken?
Benodigdheden
- Mengkom of maatbeker
- Garde of staafmixer
- Trechter
- Twee goed schoongemaakte flesjes of potjes (elk 250 milliliter)
- Eventueel een rasp voor de knoflook
Ingrediënten
- 100 gram mosterd bij voorkeur grove en gladde mosterd gemengd
- 80 gram vloeibare honing
- 120 milliliter appelazijn of witte wijnazijn
- 200 milliliter zonnebloemolie of milde olijfolie
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 teentje knoflook fijn geraspt, optioneel
- 1 eetlepel mayonaise optioneel, voor een romigere versie
Bereiding
1. Basis mengen
- Doe de mosterd en honing in een mengkom. Roer goed door met een garde zodat het één geheel wordt. De combinatie van zoet en scherp is de kern van deze dressing.
2. Azijn toevoegen
- Voeg de azijn toe aan het mengsel. Dit zorgt voor de frisse, lichtzure smaak die zo goed past bij salades. Klop weer goed door.
3. Olie erdoorheen kloppen
- Giet langzaam, al kloppend, de olie erbij. Als je de dressing dikker wilt, blijf dan stevig kloppen zodat het mengsel mooi emulgeert. Een staafmixer werkt hier ook prima voor, zeker als je een gladde, romige saus wilt.
4. Kruiden toevoegen
- Voeg het zout, de peper en eventueel de knoflook toe. Proef even en pas de smaak eventueel aan. Je kunt nu ook een beetje mayonaise toevoegen als je een zachtere, romige versie wilt.
5. Afvullen en bewaren
- Zet de trechter in het flesje en giet de dressing erin. Sluit goed af. Wil je ze bewaren als voorraad? Dan kun je de flesjes (alleen als ze goed hittebestendig zijn) kort ondersteboven zetten na het vullen. Zoals eerder genoemd: dit is optioneel en geldt alleen bij bepaalde bewaarmethoden.
Hoelang is honing mosterd dressing houdbaar?
In goed afgesloten, schone flessen blijft zelfgemaakte honing mosterd dressing in de koelkast ongeveer 2 tot 3 weken goed. Gebruik altijd een schone lepel of giet de dressing uit het flesje om vervuiling te voorkomen. Als je een beetje mayonaise toevoegt, is de dressing iets minder lang houdbaar: houd dan ongeveer 1 tot 1,5 week aan.
Als je de dressing vacumeert, denk erom dat je dan wel speciale zakken nodig hebt om te vacumeren, blijft de dressing 6 tot 9 weken goed in de koelkast. Ook zijn er tegenwoordig bakjes en flessen die met een speciale vacumeermachine gevacumeert kunnen worden.
Vijf variaties en aanpassingen
Met yoghurt
Vervang een deel van de olie door Griekse yoghurt voor een lichtere, frisse dressing.
Pikante versie
Voeg een snufje chilipoeder of wat sriracha toe voor extra pit.
Kruidenmix
Meng er wat verse dille, peterselie of dragon doorheen voor een kruidige variant.
Zoeter
Meer honing maakt de dressing zachter en zoeter, lekker bij bittere sla.
Rokerige twist
Gebruik een beetje gerookte paprika of vloeibare rook voor een barbecuegevoel.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.