Haring bewaren is iets waar je goed over na moet denken, vooral als je wilt genieten van de pure smaak en versheid van deze heerlijke vis. Of je nu een verse Hollandse Nieuwe hebt gekocht bij de visboer of een vacuümverpakte haring uit de supermarkt, het is belangrijk om te weten hoe je haring het beste kunt bewaren. Niemand wil bedorven vis eten, en met de juiste bewaarmethode kun je haring langer goed houden en optimaal van de smaak genieten.
Haring is een kwetsbaar product en bederft snel als je het niet op de juiste manier bewaart. Dit geldt zowel voor verse als gezouten haring. Het maakt niet uit of je een haring zo uit het vuistje eet of in een salade verwerkt; een bedorven haring kan niet alleen de smaak verpesten, maar ook je gezondheid schaden. Daarom bespreken we hier hoe je haring op de beste manier bewaart, of dat nu in de koelkast, de vriezer of vacuümverpakt is. Ook leer je hoe je kunt herkennen of een haring bedorven is.
Haring bewaren
In de koelkast
Als je van plan bent om haring binnen een paar dagen te eten, is de koelkast de beste bewaarplaats. Haring moet altijd zo vers mogelijk blijven en het liefst bij een temperatuur van ongeveer nul tot vier graden Celsius worden bewaard. Dit betekent dat je de vis het beste in het koudste deel van de koelkast legt, meestal onderin of in de vershoudlade.
Verse haring die je bij de visboer koopt, blijft doorgaans één tot twee dagen goed in de koelkast. Zorg ervoor dat de haring in een goed afgesloten verpakking zit of wikkel de vis in vershoudfolie en leg deze op een bord. Zo voorkom je dat de geur zich door de hele koelkast verspreidt en dat de haring sneller uitdroogt.
Als de haring gezouten is, zoals bij een traditionele Hollandse Nieuwe, blijft deze iets langer goed, vaak tot drie dagen. De zoutlaag helpt namelijk om de vis langer vers te houden. Toch is het verstandig om altijd even goed te ruiken en te kijken voordat je de haring opeet.
Invriezen
Wil je haring langer bewaren? Dan is invriezen een prima optie. Haring kan tot drie maanden worden ingevroren zonder dat de kwaliteit al te veel achteruitgaat. Zorg er wel voor dat je de haring goed verpakt. Gebruik diepvrieszakken of een goed afgesloten bakje om de vis tegen vriesbrand en uitdroging te beschermen. Het is slim om de datum op de verpakking te schrijven, zodat je weet hoe lang de vis in de vriezer ligt.
Bevroren haring moet je langzaam laten ontdooien in de koelkast. Haal de vis de avond van tevoren uit de vriezer en leg hem op een bord in de koelkast. Dit voorkomt dat de structuur van de vis te veel wordt aangetast. Ontdooide haring moet je zo snel mogelijk opeten en nooit opnieuw invriezen.
Vacumeren
Vacuüm verpakken is een uitstekende manier om haring langer vers te houden, zowel in de koelkast als in de vriezer. Doordat er geen zuurstof bij de vis kan komen, blijft deze langer goed. Vacuümverpakte haring die je in de supermarkt koopt, heeft vaak een langere houdbaarheid dan verse haring, maar let goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
Als je zelf een vacuümapparaat hebt, kun je haring na aankoop direct vacuüm verpakken en in de koelkast of vriezer bewaren. In de koelkast blijft vacuümverpakte haring tot vijf dagen goed, terwijl deze in de vriezer tot wel zes maanden houdbaar blijft zonder veel verlies van smaak en textuur.
Hoe herken je een bedorven Haring?
Het is belangrijk om altijd te controleren of haring nog goed is voordat je hem eet. Bedorven haring kun je herkennen aan verschillende kenmerken:
- Geur
Haring moet een frisse, zilte geur hebben. Als de vis sterk ruikt naar ammoniak of een rotte geur heeft, is hij bedorven. - Uiterlijk
De vis moet een glanzende huid hebben en stevig aanvoelen. Als de haring dof is, verkleurd of een slijmerige laag heeft, kun je hem beter niet meer eten. - Smaak
Als de haring een zure of vieze bijsmaak heeft, is dit een teken dat hij niet meer goed is. - Textuur
Een verse haring moet stevig aanvoelen en niet uit elkaar vallen als je hem optilt. Een slappe, papperige structuur duidt op bederf.
Twijfel je of een haring nog goed is? Neem geen risico en gooi hem weg. Het eten van bedorven vis kan leiden tot voedselvergiftiging, met klachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Voorkomen is beter dan genezen.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.