Groentesoep invriezen
Invriezen

Groentesoep invriezen

Groentesoep invriezen is de manier om restjes soep te bewaren zonder dat er iets verloren gaat. Heb je na het eten nog een pan over, of heb je bewust wat extra gemaakt? Dan is het zonde om het weg te gooien. Door de soep in te vriezen kun je op een later moment nog een keer genieten van een warme, verse maaltijd zonder opnieuw te hoeven koken. En het fijne is: het invriezen van groentesoep is eenvoudig, als je weet waar je op moet letten.

Het belangrijkste is dat je de soep goed laat afkoelen, schoon werkt en zorgt voor de juiste bewaarmiddelen. Zo blijft de soep vers van smaak en voorkom je ijskristallen of vreemde geurtjes in de vriezer. In deze handleiding leg ik je stap voor stap uit hoe je groentesoep veilig en met behoud van smaak kunt invriezen. Je hebt geen ingewikkelde hulpmiddelen nodig, alleen een beetje aandacht en een kwartiertje tijd.

klein

Hoe groentesoep invriezen?

Groentesoep invriezen begint bij het goed laten afkoelen van de soep. Je kunt de soep na het afkoelen per portie invriezen in een speciaal diepvrieszakje voor soep, in een diepvriesbakje, maar ook in een ijsklontjes vorm. Deze blokjes doe je dan als ze hard gevroren zijn in een diepvrieszakje.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Soep
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 76 kcal

Benodigdheden

  • Een soeplepel
  • Een trechter (handig voor kleine bakjes of zakjes)
  • Voldoende schone, luchtdichte diepvriesbakjes of diepvrieszakken
  • Een etiket of stuk tape om de datum op te schrijven
  • Eventueel een maatbeker om de soep netjes te verdelen
  • Een schone theedoek of keukenpapier

Ingrediënten
  

  • Restjes groentesoep of vers gemaakte groentesoep
  • Optioneel: verse peterselie of andere kruiden toevoegen bij het opwarmen, niet vóór het invriezen

Bereiding
 

  • Giet de warme soep niet direct in een bakje om in te vriezen, want dan krijg je condensvorming en dat is niet goed voor de structuur of smaak. Laat de pan eerst met het deksel eraf op het aanrecht staan tot de soep op kamertemperatuur is. Dit duurt meestal zo’n anderhalf tot twee uur. Zet de pan niet in de koelkast om sneller af te koelen, want dan warmt de koelkast op en dat kan andere producten bederven.
  • Schep de afgekoelde soep daarna in schone, droge bakjes of diepvrieszakken. Let erop dat je altijd een beetje ruimte overlaat aan de bovenkant, want vloeistof zet uit als het bevriest. Heb je soep met veel groente of pasta erin? Roer dan even goed door zodat de vulling gelijkmatig verdeeld is. Sluit de bakjes goed af en plak er een label of stukje tape op met de datum van invriezen.
  • Zet de bakjes of zakjes daarna zo snel mogelijk in de vriezer, het liefst op een plek waar ze direct goed koud worden. Heb je veel soep tegelijk? Verspreid de bakjes dan over de lades zodat alles gelijkmatig bevriest. Na een paar uur zijn ze volledig bevroren en kun je ze bij elkaar leggen.
  • Wil je de soep later weer eten? Laat de groentesoep dan eerst rustig ontdooien in de koelkast. Dat kan bijvoorbeeld ‘s nachts. Verwarm de soep daarna rustig in een pannetje op laag vuur. Voeg pas op het laatste moment verse kruiden toe, dan blijft de smaak het best.
Trefwoord Groentesoep invriezen

Hoelang is ingevroren groentesoep houdbaar?

Groentesoep is in de vriezer ongeveer drie maanden houdbaar. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af. De soep wordt dan niet direct slecht, maar kan wat flauw of waterig gaan smaken. Zorg er dus voor dat je binnen die periode de porties opmaakt. Zet altijd de datum op het bakje of zakje, zodat je precies weet hoelang het al in de vriezer ligt.

Vijf variaties en aanpassingen

Laat de soep niet langer dan twee uur buiten de koelkast staan

Bacteriën groeien snel bij kamertemperatuur. Laat de soep dus niet te lang staan voor je hem in de vriezer doet. Koel hem af, verdeel hem in bakjes en vries hem zo snel mogelijk in.

Portioneer in kleine hoeveelheden

Heb je zin in een klein kommetje soep tussendoor? Vries dan porties van ongeveer 250 tot 300 milliliter in. Zo hoef je niet een hele bak te ontdooien als je maar een beetje nodig hebt.

Gebruik een ijsklontjesvorm voor bouillonachtige soep

Heb je een dunne soep of een heldere groentebouillon? Giet een deel in een ijsklontjesvorm. Handig om later per blokje toe te voegen aan sauzen of stoofpotten.

Voeg geen room of melk toe voor het invriezen

Room en melk kunnen schiften na het ontdooien. Voeg deze liever pas toe bij het opwarmen, dan blijft de soep romig en vers.

Gebruik goed afsluitbare diepvrieszakken voor ruimtebesparing

Heb je een kleine vriezer? Dan zijn diepvrieszakken vaak handiger dan bakjes. Leg ze plat neer tijdens het invriezen, dan kun je ze later rechtop bewaren als boeken in een kast.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept