Groene vijgen konfijten
Konfijten

Groene vijgen konfijten

Groene vijgen konfijten is een prachtige manier om deze vruchten langer te bewaren en hun smaak te verdiepen. In veel mediterrane landen wordt dit al generaties lang gedaan, en het resultaat is een heerlijk zoete lekkernij die perfect past bij kazen, desserts of gewoon als snoepje bij een kop thee. Het proces van konfijten vergt tijd en geduld, maar het eindresultaat is meer dan de moeite waard.

Verse groene vijgen hebben een subtiele smaak en een stevige textuur. Door ze langzaam in suikersiroop te laten trekken, worden ze niet alleen langer houdbaar, maar krijgen ze ook een intense, rijke smaak. Ze worden bijna glazig en hun structuur blijft mooi stevig. Het konfijten van groene vijgen vraagt wel wat voorbereiding en doorzettingsvermogen, maar als je eenmaal een potje zelfgemaakte gekonfijte groene vijgen hebt geproefd, wil je niets anders meer.

klein

Hoe groene vijgen konfijten

Voor groene vijgen konfijten, heb je een paar basisingrediënten nodig, een beetje tijd en een flinke dosis geduld. Maar wees gerust: het is niet moeilijk en je wordt beloond met een fantastische lekkernij!
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 3 uur 30 minuten
Gang Konfijten
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
calorieën 242 kcal

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Schuimspaan
  • Schone glazen potten met deksels
  • Houten lepel
  • Keukenpapier

Ingrediënten
  

  • 1 kilo groene vijgen
  • 1 kilo kristalsuiker
  • 1 liter water
  • 1 citroen sap en schil
  • 1 vanillestokje optioneel
  • 1 kaneelstokje optioneel

Instructies
 

1. Voorbereiding van de vijgen

  • Was de groene vijgen grondig en verwijder het steeltje. Prik met een tandenstoker of vork enkele gaatjes in elke vijg. Dit helpt de siroop om diep in de vrucht door te dringen.

2. Blancheren van de vijgen

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de vijgen toe. Laat ze 5 minuten koken en giet ze daarna af. Herhaal dit proces nog een keer met vers water. Dit verwijdert de bittere stoffen uit de schil en maakt de vijgen zachter.

3. Suikersiroop maken

  • Doe 1 liter water en 1 kilogram suiker in een grote pan. Voeg het citroensap en de schil toe. Als je van een extra kruidige smaak houdt, kun je ook een vanillestokje en een kaneelstokje toevoegen. Breng het geheel aan de kook en roer tot de suiker volledig is opgelost.

4. Vijgen konfijten

  • Voeg de geblancheerde vijgen toe aan de suikersiroop. Laat ze op laag vuur ongeveer 2 uur zachtjes koken. Roer af en toe voorzichtig, zodat de vijgen niet kapot gaan. Zet daarna het vuur uit en laat de vijgen een nacht in de siroop afkoelen.

5. Herhalen van het inkoken

  • De volgende dag breng je de siroop opnieuw aan de kook en laat je de vijgen nogmaals 30 minuten sudderen. Dit proces kun je nog een derde keer herhalen voor een nog intensere smaak en langere houdbaarheid.

6. Bewaren

  • Haal de vijgen voorzichtig uit de siroop en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier. Bewaar ze vervolgens in gesteriliseerde glazen potten en giet de hete siroop eroverheen. Sluit de potten goed af en laat ze volledig afkoelen.
Trefwoord Groene vijgen konfijten

Hoelang zijn gekonfijte groene vijgen houdbaar

Gekonfijte groene vijgen zijn dankzij de suikerconcentratie goed houdbaar. Als je ze in een goed afgesloten pot bewaart, blijven ze buiten de koelkast tot zes maanden goed. Wil je ze langer bewaren? Zet ze dan in de koelkast, waar ze tot een jaar houdbaar blijven. Zorg er wel voor dat je altijd een schone lepel gebruikt om ze uit de pot te halen, zodat je geen bacteriën introduceert.

Vijf variaties en aanpassingen

Met honing in plaats van suiker

Vervang een deel van de suiker door honing voor een diepere, bloemige smaak.

Met steranijs en kardemom

Voeg steranijs en een paar geplette kardemompeulen toe aan de siroop voor een kruidige twist.

Met sinaasappel in plaats van citroen

Gebruik sinaasappelsap en sinaasappelschil in plaats van citroen voor een iets zachtere, citrusachtige smaak.

Gedroogd bewaren

Laat de vijgen na het konfijten goed uitlekken en drogen op een rooster. Dit geeft een iets steviger structuur, ideaal als snack.

Met een scheut likeur

Voeg op het einde een scheut Grand Marnier, rum of amaretto toe aan de siroop voor een subtiele alcoholische toets.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept