Granaatappelsap maken is een manier om de volle smaak en gezondheidsvoordelen van deze bijzondere vrucht te benutten. De diepe rode kleur en het verfrissende, lichtzure karakter maken granaatappelsap niet alleen heerlijk, maar ook een echte blikvanger in elk glas. Het is bovendien rijk aan antioxidanten, vitamines en mineralen. Met dit recept maak je zelf twee flessen van anderhalve liter, perfect om te delen met familie of vrienden, of om zelf lekker van te genieten.
In dit recept laten we je stap voor stap zien hoe je thuis vers granaatappelsap kunt maken. Het proces is eenvoudig en met een beetje geduld kun je genieten van puur sap, vrij van toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen. Daarnaast geven we ook tips om het recept aan te passen aan jouw persoonlijke smaak.
Hoe granaatappelsap maken?
Benodigdheden
- Een scherp mes
- Een grote kom
- Een sapcentrifuge, blender of handmatige ontsapper
- Een fijne zeef of kaasdoek
- Een grote pan
- Twee glazen flessen van anderhalve liter (steriel)
- Een trechter
Ingrediënten
- Twaalf grote granaatappels
- Twee liter water
- Twee eetlepels citroensap optioneel, voor extra frisheid
- Suiker of honing naar smaak optioneel
Instructies
1. Voorbereiding
- Begin met het grondig wassen van de granaatappels. Dit verwijdert vuil en mogelijke resten van pesticiden. Snijd vervolgens de kroon (het bovenste deel) van de vrucht af. Maak ondiepe inkepingen langs de zijkanten van de schil en breek de vrucht voorzichtig open. Haal de rode pitjes, ook wel arils genoemd, uit de vrucht. Zorg dat je geen witte vliesjes meeneemt, want die kunnen bitter smaken.
2. Sap maken
- Doe de granaatappelpitjes in een blender of sapcentrifuge. Als je een blender gebruikt, voeg dan een klein beetje water toe om het blenden makkelijker te maken. Blend de pitjes kort op hoge snelheid tot een pulp. Giet de pulp vervolgens door een fijne zeef of kaasdoek boven een grote kom. Druk met de achterkant van een lepel het sap eruit en gooi de overgebleven pulp weg. Herhaal dit totdat alle pitjes zijn verwerkt.
3. Verfijnen
- Giet het gezeefde sap in een grote pan en voeg twee liter water toe. Verwarm het sap op een laag vuur, maar laat het niet koken. Proef het sap en voeg, indien gewenst, citroensap toe voor extra frisheid. Als je het sap iets zoeter wilt maken, kun je suiker of honing toevoegen. Roer goed door totdat alles is opgelost.
4. Bottelen
- Laat het sap afkoelen tot kamertemperatuur. Gebruik een trechter om het sap voorzichtig in de steriele glazen flessen te gieten. Draai de dop stevig dicht. Zet de flessen in de koelkast om het sap langer houdbaar te maken.
Hoe lang is granaatappelsap houdbaar?
Zelfgemaakt granaatappelsap is ongeveer vijf dagen houdbaar in de koelkast. Zorg ervoor dat de flessen goed afgesloten zijn en bewaar ze altijd koel. Voor een langere houdbaarheid kun je het sap invriezen. In de vriezer blijft het tot drie maanden goed. Gebruik hiervoor ijsblokvormpjes of kleinere porties, zodat je alleen ontdooit wat je nodig hebt.
Vijf variaties en aanpassingen
Voeg kruiden toe
Probeer een snufje kaneel of een beetje gember toe te voegen tijdens het verwarmen van het sap. Dit geeft een warme, kruidige smaak.
Meng met ander fruit
Combineer granaatappels met sinaasappels, aardbeien of bessen voor een unieke fruitsapmix.
Maak een sprankelende variant
Meng het granaatappelsap vlak voor serveren met bruisend mineraalwater voor een verfrissend drankje.
IJsjes maken
Giet het sap in ijsvormpjes en vries ze in voor gezonde en lekkere ijsjes.
Gebruik als cocktailbasis
Gebruik het sap als basis voor cocktails zoals een granaatappel mojito of mimosa.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.