Granaatappel jam maken is eigenlijk eenvoudiger dan je misschien denkt. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig, maar wel wat geduld en zorg. De bijzondere smaak van granaatappel komt prachtig tot zijn recht in deze jam. Het resultaat is een frisse, lichtzure jam die heerlijk is op brood, bij yoghurt of zelfs bij hartige gerechten zoals geitenkaas.
In dit recept leg ik je stap voor stap uit hoe je zelf granaatappel jam maakt, goed voor ongeveer vier jampotten. Ik vertel je precies hoe je het sap uit de vruchten haalt, hoe je de jam kookt, en hoe je alles netjes en veilig in potten krijgt. Je kunt de potten op de kop zetten om ze vacuüm te trekken, maar dat is optioneel. Sommige deksels kunnen namelijk worden aangetast door het zuur van de granaatappel. In dat geval kun je beter speciale deksels kopen die tegen zuur kunnen. Dan is omdraaien wel aan te raden voor een betere houdbaarheid.

Hoe granaatappel jam maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Glazen jampotten (4 stuks van ongeveer 250 milliliter)
- Deksels die bestand zijn tegen zuur
- Citruspers of sapcentrifuge
- Schuimspaan
- Pollepel
- Schone doek of keukenpapier
- Trechter (optioneel, maar handig)
- Eventueel een thermometer
Ingrediënten
- Ongeveer 12 tot 14 grote granaatappels voldoende voor ongeveer 1 liter sap
- 800 gram fijne kristalsuiker
- Sap van 1 citroen
- Eventueel een half zakje geleermiddel of geleisuiker speciaal als je een stevigere jam wilt
Bereiding
1. Granaatappels voorbereiden
- Snij de granaatappels doormidden en haal de pitjes eruit. Dit kan wat werk zijn, maar het is belangrijk om dit rustig te doen, zodat je zoveel mogelijk sap behoudt. Gebruik een grote schaal, want granaatappels spatten snel. Pers de pitjes voorzichtig uit met een citruspers of sapcentrifuge tot je ongeveer 1 liter sap hebt. Zeef het sap als je de pitjes niet in de jam wilt.
2. Jam koken
- Doe het granaatappelsap in een grote pan en voeg de suiker en het citroensap toe. Breng alles langzaam aan de kook terwijl je blijft roeren. Zodra het mengsel begint te koken, zet je het vuur iets lager zodat het rustig doorkookt. Schuim het schuim af met een schuimspaan voor een mooi helder resultaat.
- Na ongeveer 20 tot 30 minuten koken kun je testen of de jam de juiste dikte heeft. Druppel een beetje op een koud bordje en kijk of het opstijft. Is het nog te vloeibaar? Laat het dan nog even doorkoken. Wil je het zeker weten, gebruik dan een thermometer: bij ongeveer 105 graden Celsius is jam meestal goed.
3. Jam in potten doen
- Zet de brandschone jampotten klaar. Giet de hete jam met een trechter of voorzichtig met een pollepel in de potten. Vul ze bijna tot de rand. Veeg de randen schoon en draai direct de deksels stevig op de potten.
- Als je de potten wilt vacuüm trekken, zet ze dan meteen na het sluiten 5 minuten op de kop. Dit helpt om de jam langer houdbaar te maken. Let op: niet alle deksels kunnen tegen zuur. Als je twijfelt, koop speciale zuurvaste deksels. In dat geval is omdraaien wél aan te raden.
4. Afkoelen en bewaren
- Zet de potten na 5 minuten weer rechtop en laat ze rustig afkoelen. Je zult merken dat de deksels naar binnen trekken; dat is een goed teken. Bewaar de potten op een koele, donkere plek.
Hoelang is granaatappel jam houdbaar?
Granaatappel jam is ongeveer 12 maanden houdbaar als je alles netjes en schoon hebt gewerkt. Na openen bewaar je de jam in de koelkast en is hij nog ongeveer 3 weken goed. Gebruik altijd een schone lepel om schimmelvorming te voorkomen.
Vijf variaties en aanpassingen
Met pitjes
Laat een deel van de pitjes in de jam voor een knapperige textuur.
Granaatappel-appel jam
Voeg 2 geraspte appels toe voor een iets zachtere smaak en natuurlijke pectine.
Met kaneel en steranijs
Voeg tijdens het koken een kaneelstokje en 1 steranijs toe voor een warme winterse smaak.
Granaatappel-honing jam
Vervang een deel van de suiker (ongeveer 200 gram) door honing voor een zachtere, aromatische jam.
Met sinaasappel
Vervang de citroen door het sap en de geraspte schil van een sinaasappel voor een frisse citrusvariant.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.