Gemberjam maken
Jam, chutney, marmelade

Gemberjam maken

Zelf gemberjam maken is een geweldige manier om deze pittige smaakmaker in te zetten als zoete lekkernij. Gemberjam is niet alleen lekker op brood of toast, maar kan ook goed gebruikt worden in desserts of als toevoeging aan hartige gerechten. Het maken van je eigen jam is eenvoudiger dan je misschien denkt en met dit recept vul je vier potten met heerlijke, zelfgemaakte gemberjam.

Voor deze jam gebruik je verse gember, die bekend staat om zijn krachtige, kruidige smaak. Door het te combineren met suiker en citroen krijg je een smaakbalans die zowel scherp als zoet is. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt en hoe je stap voor stap je eigen gemberjam kunt maken.

klein

Hoe gemberjam maken?

Gemberjam maken draait om het combineren van de pittige, verwarmende smaak van verse gember met de zoetheid van suiker, waardoor een intense en aromatische spread ontstaat. Door de gember fijn te hakken of te raspen en te koken met suiker en water, krijgt de jam een rijke textuur die perfect is om te serveren bij toast, gebak of hartige gerechten.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 3 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Jampotten
calorieën 228 kcal

Benodigdheden

  • Scherp mesje of dunschiller
  • Snijplank
  • Grote pan
  • Schuimspaan
  • Pollepel
  • Weegschaal
  • Zeef of kaasdoek
  • Vier schone glazen jampotten met deksels

Ingrediënten
  

  • Vierhonderd gram verse gember
  • Achthonderd gram kristalsuiker
  • Twee citroenen
  • Twee liter water

Instructies
 

1. Voorbereiding

  • Begin met het schoonmaken van de gember. Schil de gember met een mesje of dunschiller en verwijder eventuele bruine plekken of harde stukjes. Snij de gember in dunne plakjes of kleine blokjes, afhankelijk van de gewenste structuur in je jam. Hoe fijner je de gember snijdt, hoe gelijkmatiger de jam uiteindelijk zal worden.

2. Gember koken

  • Doe de gember in een grote pan en voeg twee liter water toe. Breng dit aan de kook en laat de gember ongeveer veertig minuten zachtjes koken. Dit helpt om de gember zachter te maken en een deel van de scherpe smaak af te zwakken. Giet daarna de gember af, maar vang het kookwater op als basis voor de jam. Dit water zit vol met gembersmaak.

3. Jam maken

  • Doe de gekookte gember terug in de pan samen met het opgevangen water. Voeg nu de kristalsuiker en het sap van de twee citroenen toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zorg dat de suiker volledig oplost. Laat de jam vervolgens ongeveer een uur zachtjes pruttelen, tot het mengsel indikt. Blijf regelmatig roeren om te voorkomen dat de jam aanbrandt.

4. In potten doen en bewaren

  • Controleer of de jam dik genoeg is door een lepeltje op een koud bordje te laten vallen. Als het mengsel niet meer uitloopt, is de jam klaar. Schenk de hete jam voorzichtig in de schone glazen potten. Sluit de potten goed af en zet ze op hun kop. Laat ze volledig afkoelen. Het omkeren van de potten zorgt ervoor dat ze vacuüm trekken, wat belangrijk is voor een langere houdbaarheid.
Trefwoord Gemberjam maken

Hoelang is gemberjam houdbaar?

Zelfgemaakte gemberjam is ongeveer zes maanden houdbaar, mits goed afgesloten en bewaard op een koele, donkere plek. Na opening bewaar je de jam in de koelkast, waar het nog enkele weken goed blijft. Controleer altijd of de jam nog goed ruikt en eruitziet voordat je het gebruikt.

Vijf variaties en aanpassingen

Gember en sinaasappel

Voeg het sap van twee sinaasappels en een eetlepel geraspte sinaasappelschil toe voor een frisse twist.

Mildere jam

Gebruik jongere gemberwortels voor een mildere smaak en korter kookproces.

Kruidige variant

Doe een kaneelstokje, steranijs of kruidnagels in de pan tijdens het koken voor een kruidige gemberjam.

Suikervrije versie

Vervang de suiker door een natuurlijke zoetstof zoals stevia of honing. Let op: dit kan de houdbaarheid beïnvloeden.

Gember en appel

Voeg gesneden stukjes appel toe tijdens het koken. Dit geeft een zoetere, fruitige smaak.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept