Gember konfijten is een prachtige manier om de pittige, verwarmende smaak van verse gember om te toveren tot een heerlijk zoet ingrediënt en veelzijdig ingrediënt. Of je nu een liefhebber bent van bakken, experimenteert met nieuwe smaken, of gewoon iets lekkers zoekt om te snoepen, gekonfijte gember biedt eindeloze mogelijkheden. Wat zo bijzonder is aan zelf gember konfijten, is dat je volledige controle hebt over de smaak en structuur. Je kunt het precies zo maken zoals jij het lekker vindt: zacht en zoet, of iets steviger met een intensere gembersmaak.
Gember wordt al eeuwenlang gebruikt, zowel in de keuken als in de geneeskunde. Het staat bekend om zijn verwarmende eigenschappen en wordt vaak ingezet bij kou, misselijkheid of gewoon voor dat beetje extra pit in een gerecht. Door gember te konfijten, voeg je een nieuwe dimensie toe aan dit veelzijdige ingrediënt. Het proces klinkt misschien ingewikkeld, maar het is verrassend eenvoudig. Met een beetje tijd en geduld maak je zelf gekonfijte gember die niet onderdoet voor de variant uit de winkel, misschien zelfs lekkerder.
Hoe gember konfijten
Benodigdheden
- Scherp mes
- Schilmesje of dunschiller
- Snijplank
- Steelpan
- Zeef
- Schone potten om de gekonfijte gember in te bewaren
Ingrediënten
- 250 gram verse gember
- 500 gram kristalsuiker
- 500 milliliter water
- Eventueel extra suiker om de gember mee te bestrooien
Instructies
1. Voorbereiden van de gember
- Schil de verse gember met een dunschiller of een lepel (voor de bochten en knoesten). Snijd de gember in dunne plakjes of kleine blokjes, afhankelijk van hoe je het later wilt gebruiken.
2. Koken van de gember
- Doe de gember in een steelpan en voeg genoeg water toe zodat de stukjes volledig onder staan. Breng het water aan de kook en laat de gember ongeveer 10 minuten zachtjes koken. Dit helpt om de scherpte van de gember iets te verzachten. Giet daarna de gember af, maar vang het kookwater op als je wilt (het is heerlijk als thee).
3. Suikersiroop maken
- Voeg de 500 gram suiker en 500 milliliter water toe aan dezelfde steelpan. Breng het geheel aan de kook en roer totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg de gekookte gember toe aan de siroop.
4. Gember konfijten
- Laat de gember in de suikersiroop zachtjes koken. Dit proces duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. Roer af en toe voorzichtig door zodat de gember gelijkmatig wordt bedekt met de siroop. De gember is klaar wanneer de stukjes doorschijnend worden en de siroop is ingedikt.
5. Uitlekken en drogen
- Haal de gember uit de siroop met een schuimspaan en laat uitlekken op een rekje of een bakplaat met bakpapier. Bestrooi de gember eventueel met extra suiker als je een kristallijn laagje wilt. Laat de gember een paar uur drogen.
6. Bewaren
- Bewaar de afgekoelde gekonfijte gember in een schone, luchtdichte pot. Je kunt ook de overgebleven suikersiroop bewaren als smaakmaker voor thee, cocktails of desserts.
Hoelang is gekonfijte gember houdbaar
Gekonfijte gember is goed houdbaar, dankzij het hoge suikergehalte dat als natuurlijk conserveermiddel werkt. Als je de gember in een luchtdichte pot bewaart, blijft deze minstens een paar maanden goed buiten de koelkast. Zorg er wel voor dat de gember volledig is afgekoeld voordat je hem afsluit, om condens en schimmelvorming te voorkomen.
Wil je zeker zijn van een langere houdbaarheid? Bewaar de gekonfijte gember dan in de koelkast. Daar blijft hij tot zes maanden goed. Let er wel op dat je steeds een schone lepel gebruikt om de gember uit de pot te halen, zodat je geen bacteriën introduceert.
Vijf variaties en aanpassingen
Kruidige gember
Voeg tijdens het koken van de siroop een paar kruidnagels, een kaneelstokje of een steranijs toe. Dit geeft de gekonfijte gember een extra warme, winterse smaak.
Citroen-gember
Voeg de schil en het sap van een biologische citroen toe aan de suikersiroop. De frisse citrussmaak combineert fantastisch met de pittigheid van de gember.
Minder suiker
Wil je een minder zoete versie? Verminder dan de hoeveelheid suiker in de siroop. Houd er wel rekening mee dat dit de houdbaarheid kan verkorten.
Met honing
Vervang een deel van de suiker door honing voor een zachtere en subtielere smaak. Dit is heerlijk in thee of bij desserts.
Pittige twist
Voor liefhebbers van pit: voeg een snufje chilipoeder of een paar plakjes rode peper toe aan de siroop. Dit geeft je gekonfijte gember een verrassende kick.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.