Gember invriezen
Invriezen

Gember invriezen

Gember invriezen is een slimme truc om ervoor te zorgen dat je altijd een voorraad van deze veelzijdige wortel in huis hebt. Verse gember heeft een intense smaak en is een onmisbare toevoeging aan talloze gerechten, van pittige Aziatische roerbakschotels tot verwarmende theemixen. Maar laten we eerlijk zijn: een hele wortel gember gaat niet altijd op voordat hij begint uit te drogen of zelfs te schimmelen. Het goede nieuws? Invriezen is dé oplossing. Het is eenvoudig, efficiënt en bespaart je geld én tijd in de keuken.

Gember is niet alleen smaakvol, maar ook ontzettend gezond. Het zit boordevol antioxidanten en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Vers gember invriezen zorgt ervoor dat je altijd kunt profiteren van deze voordelen, zonder dat je bang hoeft te zijn voor verspilling. Bovendien wordt het invriezen van gember vaak over het hoofd gezien, terwijl het juist verrassend eenvoudig is.

klein

Hoe gember invriezen?

Gember invriezen is een handige manier om deze smaakvolle wortel langer te bewaren en altijd bij de hand te hebben. Door gember goed voor te bereiden en in porties in te vriezen, kun je verspilling voorkomen en tijd besparen in de keuken. Het proces is simpel en zorgt ervoor dat je altijd de intense smaak van verse gember kunt toevoegen aan je gerechten of dranken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 20 minuten
Gang Groente
Keuken Internationaal
Porties 4 Porties
calorieën 79.6 kcal

Benodigdheden

  • Een rasp of dunschiller
  • Een scherp mes
  • Vershoudfolie of hersluitbare diepvrieszakjes
  • Een snijplank
  • Een bakje of ijsblokjesvorm (optioneel)

Ingrediënten
  

  • Een verse gemberwortel van ongeveer tweehonderd gram

Instructies
 

1: Kies de juiste gember

  • Ga voor een stevige, gladde gemberwortel. Vermijd exemplaren die zacht aanvoelen, een verschrompelde huid hebben of tekenen van schimmel vertonen. Hoe verser de gember, hoe langer hij zijn smaak en textuur behoudt in de vriezer.

2: Was en schil de gember

  • Spoel de gember goed af onder stromend water en schrob hem schoon met een groenteborstel. Schil de gember daarna met een dunschiller of rasp voorzichtig de schil eraf. Je kunt ook de bolle kant van een theelepel gebruiken om de schil weg te schrapen. Dit is vooral handig bij de lastig bereikbare hoekjes.

3: Bereid de porties

  • Afhankelijk van hoe je gember meestal gebruikt, kun je hem op verschillende manieren invriezen:
  • In plakjes: Snij de gember in dunne plakjes van ongeveer drie millimeter dik.
  • In stukjes: Hak de gember in kleine blokjes.
  • Geraspt: Rasp de gember fijn met een fijne rasp.
  • Als je vaak gember gebruikt voor thee of sapjes, kun je de plakjes bijvoorbeeld in een ijsblokjesvorm leggen. Voeg een klein beetje water toe en laat ze invriezen.

4: Verpak de gember

  • Wikkel de porties gember strak in vershoudfolie om vriesbrand te voorkomen. Stop de verpakte porties vervolgens in een hersluitbare diepvrieszak. Voor geraspte gember kun je kleine hoopjes maken en ze afzonderlijk invriezen op een plat bord. Zodra ze bevroren zijn, doe je ze in een zakje.

5: Label en datum

  • Schrijf de datum en de inhoud op de zakjes of het bakje, zodat je altijd weet hoe lang de gember al in de vriezer ligt.
Trefwoord Gember invriezen

Hoelang is ingevroren gember houdbaar?

Goed verpakte gember blijft in de vriezer tot wel zes maanden houdbaar. Hoewel de smaak na verloop van tijd iets kan afnemen, blijft hij geschikt voor gebruik in de meeste gerechten. Voor optimaal gebruik kun je het beste proberen de gember binnen drie maanden te gebruiken.

Vijf variaties en aanpassingen

1. Portioneren met een ijsblokjesvorm

Als je vaak gember in kleine hoeveelheden gebruikt, is een ijsblokjesvorm ideaal. Voeg geraspte gember met een beetje water toe aan de vorm en vries in. Zo heb je altijd een perfect afgemeten portie.

2. Combineer met andere smaken

Mix geraspte gember met gehakte knoflook of fijngesneden chilipeper. Vries dit in als een smaakbommetje voor soepen, curries of marinades.

3. Maak gemberpuree

Blend de gember met een beetje water tot een gladde puree. Verdeel deze over kleine bakjes of ijsblokjesvormen en vries in. Dit is perfect voor gebruik in smoothies of sauzen.

4. Gember- en citroenblokjes

Voor een kant-en-klare basis voor thee, voeg je schijfjes citroen en geraspte gember toe aan een ijsblokjesvorm. Giet er kokend water overheen als je zin hebt in een warme, verkwikkende drank.

5. Gebruik bakpapier voor losse porties

Leg plakjes of stukjes gember eerst op een met bakpapier beklede bakplaat. Vries ze los in, en doe ze daarna in een zakje. Zo voorkom je dat de stukjes aan elkaar plakken.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept