Gehaktkruiden maken is een kunst die veel mensen misschien vergeten zijn in het tijdperk van kant-en-klare mixen. Maar waarom zou je kiezen voor een mix vol onnodige toevoegingen als je thuis in een handomdraai je eigen gehaktkruiden kunt maken? Niet alleen is het veel gezonder, het biedt ook de mogelijkheid om je gerechten helemaal naar eigen smaak af te stemmen. Zelf je kruidenmix maken is bovendien verrassend simpel en een leuke manier om meer controle te krijgen over wat je eet.
De geur van vers gemengde kruiden brengt een hele andere dimensie aan je kookervaring. Het geeft je niet alleen de voldoening van iets zelfgemaakt, maar zorgt ook voor een unieke smaak die je nergens in de supermarkt vindt. Daarbij kun je experimenteren met verschillende combinaties tot je jouw perfecte mix hebt gevonden. Of je nu een kruidige gehaktbal, een sappige burger of een gehaktbrood wilt maken, met deze zelfgemaakte gehaktkruiden maak je het allemaal.
In dit recept leer je hoe je eenvoudig je eigen gehaktkruidenmix samenstelt. Deze mix is niet alleen geschikt voor gehakt, maar kan ook gebruikt worden in andere gerechten, zoals sauzen en ovenschotels. Het fijne aan zelf maken is dat je precies weet wat erin zit – geen zoutoverschot, geen conserveringsmiddelen, alleen pure smaak.
Hoe gehaktkruiden maken?
Benodigdheden
- Een kleine mengkom
- Een luchtdichte glazen pot of kruidenstrooier
- Een theelepel en eetlepel
- Een maatbeker (optioneel)
- Een vijzel (optioneel, als je hele specerijen gebruikt)
Ingrediënten
- Een eetlepel paprikapoeder
- Twee theelepels uienpoeder
- Een theelepel knoflookpoeder
- Een theelepel gemalen koriander
- Een theelepel gemalen komijn
- Een theelepel gemalen nootmuskaat
- Een halve theelepel zwarte peper
- Een halve theelepel witte peper
- Een theelepel gedroogde peterselie
- Een theelepel tijm
- Een theelepel oregano
- Een halve theelepel chilipoeder optioneel, voor een pittige mix
- Een theelepel zout
Instructies
- Verzamel alle kruiden en specerijen die in het recept genoemd worden. Als je sommige van de kruiden niet in poedervorm hebt, kun je een vijzel gebruiken om ze fijn te malen. Dit zorgt ook voor een intensere smaak.
- Neem een kleine mengkom en meet alle ingrediënten zorgvuldig af met een theelepel of eetlepel. Voeg ze vervolgens een voor een toe aan de kom.
- Gebruik een lepel om alle kruiden en specerijen goed door elkaar te mengen. Zorg ervoor dat de mix gelijkmatig is, zodat alle smaken mooi verdeeld zijn.
- Neem een glazen pot of kruidenstrooier en zorg dat deze helemaal schoon en droog is. Schep de kruidenmix over in de pot. Sluit de pot goed af om de smaak en versheid te behouden.
- Schrijf op een etiket wat voor kruidenmix erin zit en de datum waarop je deze hebt gemaakt. Zo kun je bijhouden hoe lang de mix houdbaar is.
Hoelang zijn gehaktkruiden houdbaar?
Zelfgemaakte gehaktkruiden zijn ongeveer zes maanden houdbaar als je ze op de juiste manier bewaart. Bewaar de kruidenmix in een luchtdichte pot, op een koele en donkere plaats, zoals een keukenkastje. Zorg ervoor dat er geen vocht bij komt, want dat kan de houdbaarheid aanzienlijk verkorten. Let op: naarmate de tijd verstrijkt, kan de smaak van de kruiden wat minder sterk worden. Het is daarom aan te raden om na een paar maanden een nieuwe batch te maken als je de beste smaak wilt behouden.
Vijf variaties en aanpassingen
Minder zout
Wil je de mix gezonder maken? Halveer dan de hoeveelheid zout of laat het helemaal weg. Je kunt het zout tijdens het koken altijd apart toevoegen.
Meer pit
Voeg extra chilipoeder of cayennepeper toe als je van een pittige smaak houdt. Experimenteer met de hoeveelheid tot je de juiste balans hebt gevonden.
Verse kruiden
Gebruik in plaats van gedroogde kruiden verse kruiden, zoals peterselie of tijm. Houd er wel rekening mee dat verse kruiden minder lang houdbaar zijn.
Rookaroma
Voeg een theelepel gerookt paprikapoeder toe voor een subtiel rokerig accent. Dit past vooral goed bij hamburgers en barbecuegerechten.
Specerijenmix uit andere keukens
Geef je gehakt een wereldse twist door bijvoorbeeld ras el hanout, garam masala of een snufje kaneel toe te voegen aan de mix.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.