Frambozensap maken is niet moeilijk, het vraagt alleen wat liefde, geduld en verse frambozen. Het is een van die dingen die je het liefst zelf doet, zodat je precies weet wat er in zit. Geen kunstmatige geur- of smaakstoffen, gewoon puur fruit en een beetje suiker. Dit sap is heerlijk om zo te drinken, maar ook om te mengen met water, in desserts te verwerken of zelfs om een zomerse cocktail mee te maken.
In dit recept laat ik je stap voor stap zien hoe je zelf frambozensap kunt maken. We maken ongeveer twee flessen, goed voor heel wat glazen zomerplezier. En ik beloof je: als je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je nooit meer uit een pak.

Hoe frambozensap maken?
Benodigdheden
- Grote kookpan
- Fijne zeef of passe-vite
- Schone theedoek of kaasdoek
- Trekkom of grote schaal
- Trechter
- Twee glazen flessen van ongeveer 750 milliliter
- Schroefdoppen of beugelflessen
Ingrediënten
- 1 kilogram verse of diepgevroren frambozen
- 750 gram kristalsuiker
- 500 milliliter water
- Sap van 1 citroen
Bereiding
1. Frambozen en water opkoken
- Doe de frambozen samen met het water in een grote kookpan. Breng dit rustig aan de kook. Blijf goed roeren zodat de frambozen niet aanbranden. Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur lager en laat je alles nog ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen. Zo komen alle smaken goed vrij.
- Zet een grote kom klaar met daarop een fijne zeef of een passe-vite. Bekleed de zeef met een schone theedoek of kaasdoek. Giet het warme frambozenmengsel voorzichtig in de doek. Laat het geheel rustig uitlekken. Dit duurt al snel een paar uur. Je kunt eventueel wat helpen door zachtjes op de pulp te drukken, maar wring niet te hard, anders krijg je troebel sap.
2. Het sap afwerken
- Vang het heldere sap op in de kom en giet het terug in de schoongemaakte kookpan. Voeg de suiker en het citroensap toe. Breng het geheel opnieuw rustig aan de kook. Zodra de suiker volledig opgelost is en het sap goed heet is (maar niet te wild koken), kun je het vuur uitzetten.
3. Afvullen
- Plaats een trechter in de schone, uitgekookte flessen. Vul de flessen tot net onder de rand met het hete sap. Sluit ze direct goed af met de dop of beugel. Zet de flessen daarna op hun kop om een vacuüm te vormen. Na 10 minuten kun je ze weer omdraaien en laten afkoelen.
4. Bewaren
- Als de flessen goed afgesloten zijn, kun je ze op een koele, donkere plaats bewaren. Een kelder of voorraadkast is ideaal.
Hoelang is frambozensap houdbaar?
Zelfgemaakt frambozensap is, mits goed afgesloten en gesteriliseerd, ongeveer 6 tot 9 maanden houdbaar. Na openen bewaar je het sap in de koelkast en gebruik je het best binnen 7 dagen.
Vijf variaties en aanpassingen
Frambozenlimonade
Maak een frambozenlimonade door het sap aan te lengen met spuitwater en wat extra citroensap.
Met munt
Voeg een handvol verse munt toe tijdens het koken voor een frisse toets.
Aardbeien of rode bessen
Vervang een deel van de frambozen door aardbeien of rode bessen.
Honing
Gebruik honing in plaats van suiker voor een zachtere, iets kruidige smaak.
Kruidige smaak
Voeg een kaneelstokje of steranijs toe tijdens het koken voor een licht kruidige smaak.

Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander, lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.