Frambozen inmaken
Inmaken en wecken

Frambozen inmaken

Frambozen inmaken is een prachtige manier om deze heerlijke zomervruchtjes langer te bewaren. Niets is zo bevredigend als in de winter een potje zelfgemaakte frambozen te openen en te genieten van de volle, zoete smaak die doet denken aan zonnige dagen. Door zelf frambozen in te maken, weet je precies wat erin zit en kun je de conserveermethode aanpassen aan je eigen voorkeuren. Bovendien is het een duurzame keuze, want je voorkomt voedselverspilling en kunt seizoensproducten optimaal benutten. In dit recept leer je stap voor stap hoe je zelf frambozen kunt inmaken, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

Frambozen inmaken klein

Hoe frambozen inmaken

Frambozen inmaken is eenvoudiger dan je denkt. Volg de onderstaande stappen zorgvuldig en binnen de kortste keren heb je je eigen voorraad heerlijke frambozen. Voor 4 inmaakpotten van ongeveer 500 milliliter heb je het volgende nodig:
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Inmaakpotten
calorieën 71.2 kcal

Benodigdheden

  • 4 gesteriliseerde inmaakpotten met deksel
  • Grote pan
  • Schone theedoek
  • Pollepel of soeplepel
  • Tang of grijper om de potten veilig vast te pakken
  • Trechter (optioneel, maar handig)

Ingrediënten
  

  • 1 kilogram verse frambozen bij voorkeur onbespoten en rijp
  • 800 gram kristalsuiker
  • 1 liter water
  • Sap van 1 citroen
  • Optioneel: 1 vanillestokje of een paar takjes verse munt voor extra smaak

Instructies
 

1. Frambozen voorbereiden

  • Begin met het grondig wassen van de frambozen. Doe dit voorzichtig, zodat je de tere vruchtjes niet beschadigt. Laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet. Controleer de frambozen op beschadigde exemplaren en verwijder deze.

2. Potten steriliseren

  • Het is essentieel om je inmaakpotten goed te steriliseren om bederf te voorkomen. Je kunt dit doen door de potten en deksels 10 minuten in kokend water te leggen of door ze in een oven van 120 graden Celsius gedurende 15 minuten te verwarmen. Laat ze afkoelen op een schone theedoek.

3. Suikerwater maken

  • Breng in een grote pan 1 liter water aan de kook. Voeg de suiker toe en roer totdat deze volledig is opgelost. Voeg het citroensap toe. Als je een extra smaak wilt toevoegen, kun je nu ook een vanillestokje (in de lengte doorgesneden) of een paar takjes munt in het suikerwater leggen. Laat het mengsel enkele minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed intrekken.

4. Frambozen in de potten doen

  • Vul de gesteriliseerde potten voorzichtig met de frambozen. Zorg dat de potten goed gevuld zijn, maar druk de vruchtjes niet te hard aan, zodat ze hun vorm behouden.

5. Suikerwater toevoegen

  • Giet met behulp van een trechter het hete suikerwater over de frambozen, totdat ze volledig onder staan. Laat ongeveer 1 centimeter ruimte over aan de bovenkant van de pot. Verwijder eventuele luchtbellen door voorzichtig met een schone lepel langs de binnenkant van de pot te gaan.

6. Potten afsluiten en inmaken

  • Sluit de potten direct goed af met de deksels. Zet de afgesloten potten in een grote pan met kokend water (zorg dat de potten onder water staan) en laat ze 10 tot 15 minuten koken. Dit proces zorgt ervoor dat de potten vacuüm trekken en de inhoud langer houdbaar blijft.

7. Afkoelen en bewaren

  • Haal de potten voorzichtig uit het water en laat ze afkoelen op een schone theedoek. Controleer na het afkoelen of de deksels goed vacuüm zijn getrokken door erop te drukken; er mag geen klikgeluid te horen zijn. Bewaar de potten op een koele, donkere plaats.
Trefwoord Frambozen inmaken

Hoe lang zijn ingemaakte frambozen houdbaar?

Ingeweckte frambozen zijn ongeveer 12 maanden houdbaar als ze op een koele en donkere plaats worden bewaard. Eenmaal geopend, moeten ze in de koelkast worden bewaard en binnen 1 week worden geconsumeerd.

Vijf variaties en aanpassingen

Minder suiker

Gebruik minder suiker in het suikerwater om een minder zoete versie te maken. Houd er rekening mee dat dit de houdbaarheid kan verkorten.

Toevoegingen

Voeg kruiden zoals kaneel of steranijs toe aan het suikerwater voor een unieke smaak.

Alcohol

Voor een feestelijke variant kun je een scheutje likeur, zoals frambozenlikeur of Amaretto, aan het suikerwater toevoegen.

Gemengde vruchten

Combineer frambozen met andere bessen, zoals blauwe bessen of bramen, voor een kleurrijke mix.

Frambozensiroop

Gebruik meer suiker en minder water om een ingedikte siroop te maken. De frambozen krijgen hierdoor een intense smaak en de siroop kan apart gebruikt worden in desserts of drankjes.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de juiste manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept